Közélet

Az Esztergomi Bazilika és a Parlament is Mórahalomra költözött + FOTÓK

Az Esztergomi Bazilika és a Parlament is Mórahalomra költözött + FOTÓK

2015. március 20., péntek
Az Esztergomi Bazilika és a Parlament is Mórahalomra költözött + FOTÓK
mini_hungary_park09_gs

Látta már az Debreceni Református Kollégiumot, az Esztergomi Bazilikát vagy a Parlamentet? Spóroljon időt és kilométert, látogasson ki Mórahalomra: a Mini Hungary Parkban a magyarság legkiválóbb építészeti remekműveinek makettjeit tekintheti meg!

Szabadtéri muzeális kiállítóhely nyílt Mórahalmon: két hektáros területen a történelmi Magyarország építészeti szimbólumai sorakoznak fel 1:25-ös arányú kicsinyített makettként. A Mini Hungary Parkban körbesétálva ötven részletgazdag kidolgozású épületet tekinthetünk meg, többek között a Debreceni Református Kollégiumot vagy az Esztergomi Bazilikát, illetve a Parlament méretarányos mását. A templomok, várak és épületek turisztikai vonzerejük mellett oktatási szerepet is betöltenek majd, az ide látogató iskolások valódi körutazást tehetnek a Kárpát-medence nívós épületei között. A park tulajdonosa és ötletadója az a

Dlusztus Imre

szakíró, aki szülei által erős gyökerekkel kötődik a településhez. Dlusztus külön köszönetet mondott

Bartók Csillának

, aki a makettek terveit készítette és mind az ötven épület kiviteli tervét külön elkészítette. "Kreativitása és szorgalma volt az az építőelem, amelyre az egész kiállítás is épült" - méltatta.

"Mi magyarok itt Európa közepén nehezen találjuk meg a büszkeség és az összetartozás érzését. Akár keletre, akár nyugatra tekintünk, mindig találunk olyan dolgokat, melyek miatt úgy érezzük, kevesebbek vagyunk. Az új generáció talán már más, ők bátrabban koptatják a határ túloldalán is az utcaköveket, egyre büszkébben vállalják magyarságukat - ennek az újfajta önbecsülésnek könnyen lehetnek veszélyei is, ha nem képezünk mellé olyan sarokköveket, melyekben meg tud kapaszkodni identitásunk" - mondta el a nyitóünnepségen Nógrádi Zoltán. A polgármester szerint a múzeum modern eszközökkel oktat, de egyben segít megérteni a haza és a nemzet közösségének erejét is. "Ez a szabadtéri kiállítóhely több, mint múzeum, több mint egy kirándulás és kellemes szabadidő eltöltése. Ez a kiállítóhely azt az élő és eleven történelmet foglalja csokorba, melyet a magyarság érzete kell, hogy jelentsen mindannyiunknak. Nem csak a közösségnek, de az egyénnek is megadja mindazt, ami segít elhelyezni magát a világ sodrásában" - hangsúlyozta a polgármester, aki külön köszönetet mondott Dlusztus Imrének a települést gazdagító, különleges kiállításért. A beszédeket követően Joó Balázs atya is megáldotta a Mini Hungary Parkot. A mórahalmi plébános az összetartozás fontosságát hangsúlyozta ki beszédében, melyet a park is szimbolizál határon is átnyúló hazai értékeink összegyűjtésével. Péntektől vasárnapig, délelőtt tíz és este hat óra között a park ingyenesen látogatható minden Homokhátságon élő lakos számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.