Közélet

Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

2015. március 10., kedd
Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

Több mint ezer cserkész érkezik a Szegedet romba döntő 1879-es árvíz évfordulója alkalmából rendezett emléknapra a Tisza-parti városba szombaton – közölte Bibók Ágnes, a rendezvény egyik szervezője az MTI-vel.

A kommunikációs vezető elmondta, az Árvízi Emléknapot immár tizenegyedik alkalommal szervezik meg a dél-alföldi cserkészek és a Szeged-Belvárosi Plébánia munkatársai. Nyolcszáz cserkész regisztrált eddig, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban ezerkétszáz résztvevőt várnak összesen, rajtuk kívül pedig több száz szegedi is ellátogat a programokra. Az ország minden részéről, valamint Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről és Bécsből is érkeznek cserkészcsapatok. A Dóm téren és környékén a kicsiket és nagyokat egyaránt változatos programok várják: főzőverseny, kézműves foglalkozások, kiállítások. Lesz bábelőadás és mesemondás a legkisebbeknek, tánctanítás és arcfestés a nagyobbaknak, kutyás ügyességi bemutatót és látványos, interaktív természettudományi kísérleteket is megtekinthetnek a látogatók. A programok között újdonság a kerékpáros ügyességi verseny a szegedi közbringákkal, a vízi vetélkedő, valamint első ízben próbálhatják ki a hagyományőrző íjászatot és a csatacsillag-hajítást is a hősök mezején a résztvevők. Az emléknaphoz először csatlakozott a Somogyi-könyvtár, amely gyermekeknek szóló interaktív kiállításon mutatja be az árvíz történetét. A rendezvényt hálaadó szentmise és tábortűz zárja. Szegedre 1879. március 12-én hajnali 2 órakor tört be a Tisza, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott ugyan és döntő csapást mért a városra, ugyanakkor a modern fejlődés lehetőségeit is megnyitotta előtte. A katasztrófa közvetlen oka az volt, hogy a Tisza árja a partokkal párhuzamosan haladó töltéseket Szegedtől északra, mintegy 20 kilométerre, Petresnél átszakította, majd északnyugatról az alföldi vasút töltését is elsöpörve elöntötte a várost. Az árvíz az akkor 75 ezer lakosú városban 146 emberéletet követelt. A víz csak három hónap múlva, a szivattyúzások után kezdett apadni. Több mint ötezer épület omlott össze, mintegy 60 ezer ember vált hajléktalanná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.