Gazdaság

Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak

Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak

2015. február 7., szombat
Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak

A meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást újabb 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatással kiegészítve idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a VIII. Budapesti Mangalica Fesztiválon.

Horváth István

hozzátette: a kormány tavaly ősszel nyújtotta be az Európai Bizottságnak a sertésprogramon belül javasolt támogatási kérelmet, amelyet a brüsszeli testület január végén hagyott jóvá. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a sertés állatjóléti támogatás 6 milliárd forint volt, ez emelkedik 2015-től több mint 17 milliárd forintra, azaz öt év alatt megháromszorozódott a sertéstartók közvetlen támogatása. Ez a gazdálkodók munkájának jelentős elismerése: a keretösszeg kocánként maximálisan 38 580 forintos támogatásával számolva összesen 222 ezer kocánál jelent közvetlen támogatást - mondta. Horváth István megköszönve az állattenyésztők eddigi munkáját kijelentette, hogy a támogatás stabil gazdálkodást nyújt minden elhivatott sertéstartónak. Hozzátett, hogy a tárcának a sertésprogramban sikerült úgy előkészíteni a javaslatot Brüsszel felé, hogy 2016-tól akár 20 százalékkal, 10 milliárd 340 millió forintra is növelhető legyen a keretösszeg. Így 2016-tól akár 268 ezer kocára juthat a 38 ezer 580 forintos támogatás - mondta. Sertésprogram eddigi eredményei között említette, hogy 2014-től 5 százalék lett az élősertés és a félsertés áfája. Hozzátette: ennek is köszönhető, hogy 200 ezerrel nőtt a magyar sertésállomány. Jelezte, hogy a minisztérium egyedi kocanyilvántartás létrehozásán dolgozik az állatok nyomonkövethetősége érdekében, ami a támogatásokkal együtt az átláthatóan működő vállalkozásokat segíti. Az FM a sertésprogramon keresztül az elmúlt években 110 millió forinttal támogatta a Magyar Mangalicatenyésztők Országos Egyesületét, elismerve az egyesületben dolgozó több mint 190 tag kimagasló munkáját - mondta a miniszteri biztos. Szavai szerint a támogatásnak köszönhetően szinte a világ minden részén megjelentek a magyar mangalica termékek, ami minden magyarországi állattenyésztő sikere. A háromnapos fesztiválon több mint 35 mangalica tenyésztő, és mangalica terméket előállító gazdálkodó mutatkozik be, továbbá több mint 100 kézműves családi vállalkozás, és kistermelő van jelen. A rendezvényt 14 millió forinttal támogatta az FM.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.