Kultúra

Szecessziós herendi porcelánok érkeztek a REÖK-be + FOTÓK

Szecessziós herendi porcelánok érkeztek a REÖK-be + FOTÓK

2015. február 6., péntek
Szecessziós herendi porcelánok érkeztek a REÖK-be + FOTÓK
herendi_kiallitas_megnyito21kf

Több száz értékes, a szecesszió stílusjegyeit magán hordozó Herendi-porcelánkülönlegesség érkezett a REÖK második emeleti kiállítótermeibe. A kézműves technológiát 1826 óta őrző manufaktúra ma is a magyar értékek ápolására fekteti a hangsúlyt, hírül adva azt a nemzetközi kiállításokon is.

A "fehér arany", így hívták régen a porcelánt, amivel nemcsak értékére, hanem örök és kortalan szépségére is utaltak elnevezői. Herendi porcelánt birtokolni ma is rangos dolog, nem csoda hát, hogy a háziasszonyok még a karácsonyi menüt sem szívesen szolgálják fel az év java részében vitrinbe rejtett tányérokban, tálalókban. A Herendi szecessziós stílusban született, a használati tárgy álruhájába bújtatott műalkotásokat hozott el Szegedre. A több száz különleges és egyedi porcelánból álló kiállítás ilyen terjedelemben korábban még sehol sem volt látható, pedig a rangos manufaktúra már olyan nemzetközi galériákat is megjárt, mint a genfi vagy Bécsben megrendezett expo. Az első nagy fordulópontot 1851 jelentette a Herendi életében, ugyanis a Londoni Világkiállításon ekkor fedezte fel magának Viktória angol királynő a magyar porcelán szépségét. A windsori kastély éke a manufaktúra jellegzetes mintájává vált, szinte szimbólum. Sajátos identitás, sajátos ideológia mentén alkot a Balaton és a Bakony találkozásának fekvő kézműves üzem, aminek célja, hogy követve a hagyományokat, továbbra is értékeket teremtsen - mondta a pénteki kiállításmegnyitón

Simon Attila

vezérigazgató. A hungarikumok sorában, valamint a Magyar és Európai Kulturális Örökség részeként jegyzett Herendi már 200 éve változatlanul, kézi technológiával munkálja meg, s festi ki a fehér porcelánt, törekedve az egyediségre és szem előtt tartva a tradíciókat.

herendi_kiallitas_megnyito24kf

"Amit a REÖK mutat, olyan Szeged" - tolmácsolta

Herczeg Tamás

igazgató köszöntő szavait Török Katalin marketing menedzser. A kiállítóhely kiemelt céljának tekinti, hogy tárlatain keresztül felmutassa mind a hazai, mind pedig a nemzetközi művészvilág értékeit. A herendi gyűjtemény darabjai olyan műalkotások, amelyek már több száz éve képzik magyar családok ünnepi terítékét, s külföldön is szívesen hódolnak a porcelánkülönlegességeknek. A Reök-palota világszerte ismert és csodált szecessziós épület, akárcsak a Herendi művészete - ezt már

Borovics Tamás

, a Szegedi Nemzeti Színház Kaszás Attila-díjas színművésze tette hozzá. Mindkettő tagadhatatlanul magyar, nem mindennapi találkozásuk pedig nemcsak a szemet, hanem a szíves is gyönyörködteti. A Stílus minden korban: Herend című kiállítás március 15-ig látogatható a REÖK második emeleti kiállítótermeiben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.