Közélet

Polcbolt Szegeden - Jönni, látni, megszereti és megvenni + FOTÓK

Polcbolt Szegeden - Jönni, látni, megszereti és megvenni + FOTÓK

2015. február 2., hétfő
Polcbolt Szegeden - Jönni, látni, megszereti és megvenni + FOTÓK
polc_bolt02_gs

Békebeli szakácskönyv, kézzel festett porcelánbrossok az 1800-as évek derekából, zöld műanyag ugráló béka az 1970-as évek vasúti trafikjaiból. Minden amit el tudunk képzelni és minden, ami túlszárnyalja fantáziavilágunk határait megtalálható a közösségi bolhapiacon, a szegedi polcboltban.

Kétségtelenül van abban valami báj, amikor az ember a fogcsikorgató mínuszok ellenére felkerekedik, megcélozza a legközelebbi szabadtéri bolhapiacot, hátha ezúttal (is) ki lehet túrni egy-egy kincset érő „kacatot” a tengernyi limlom közül. Ám nincs minden nap vásárnap, ráadásul arra sincs biztosíték, hogy Marika néni hagyatéka, a csorbult Hollóházi porcelánkészlet legközelebb is a standnál várja az ideális vevőt. A polcbolt az a hely, ahol a padláson felhalmozott cuccból végre érték lesz, ahová vásárolni, eladni és nosztalgiázni egyaránt érdemes betérni. „A Szegedi bolhapiac nevű polcbolt arra van kitalálva, hogy az élet során felgyülemlett feleslegen túladjanak az emberek. Akár egy piacon, itt is bérelhető felületek vannak, így aki eladni akar, kap egy egyedi azonosítóval ellátott polcot, mi pedig lebonyolítjuk az értékesítést. Az összeg száz százalékban az övék. Egy pizza áráért - ennyi ugyanis a bérlés - senki sem fog meggazdagodni, de itt értékké tudja tenni a dolgait” – mondta

Szügyi Zsolt

, a szegedi Attila utcában található kereskedés tulajdonosa. A gyűjtőktől kezdve a hétköznapi érdeklődőkig bárki találhat magának kincseket. A 25 éves Ho-Ho-Ho Horgász nyomdakészlettől kezdve a vasúti pályaudvarok trafikjaiban egykor szebb napokat látott műanyag ugráló békán át egészen Szász Endre Munkácsy-díjas művész ecsetvonásait őrző festményekig. „Minden tárgynak van valami története, emlékek fűződnek hozzájuk. Rengeteg Sokol rádió elkelt már, volt egy hölgy, aki könnyes szemmel ment ki az üzletből, mert annak idején az első fizetéséből vett magának ilyet. Használni már nem fogja, inkább csak pátyolgatja, a szép emlékekkel együtt.”

polc_bolt06_gs

Az árakat teljes mértékben a bérlő szabja meg, Szügyi Zsolt ebben a tekintetben csak javaslatot tesz. Miközben a nézelődők egymásnak adták a kilincset, három bekeretezett képpel a hóna alatt betoppant egy hölgy is. Kiderült, visszatérő vendég, sőt mi több, visszatérő eladó, aki ismét megkísérti szerencséjét. Mindössze pár ezer forintot szeretne a két festményért és tusrajzért, utóbbi a jól ismert magyar népmese, a Hét kecskegida illusztrációja. A tulajdonos szorgalmasan feljegyezte az áru paramétereit, az egyedi dosszié papírlapjai a korábban sikeresen lebonyolított üzletekről tanúskodtak. Így megy ez: néhány tollvonás, egy aláírás, és máris polcokon a holmi. „Elsősorban érdekes tárgyakat keresnek, jó áron. A minap eladtunk egy 1973-ban készült autót, aminek az utasterében feles poharak ülnek, de szódásszifon is kelt már el. Sok gyűjtő jelentkezik nálunk, például trafikjáték-gyűjtők, akik az 1960-as, 1970-es évek játékait keresik. Van, aki jelvényeket gyűjt, más porcelánt – ezek után a fiatalok is érdeklődnek.” De van itt babaház a 60-as évekből, több mint 20 éves matchbox, napszemüvegek, bakelitek, Pajtás fényképezőgépek, békebeli szakácskönyv, sőt, még használt ruhák is lógnak a vállfákon. Az egyik fiók mélyéről erőkerült négy, az 1800-as évek derekán készült porcelánbross. Igazi antik darabok, amelyeknek nem csak az eszmei értéke nagy.

polc_bolt08_gs

A tulajdonos-üzletvezető szerint a vásárló és az eladó közötti közvetítői szerep legalább annyira fontos, mint az, hogy közvetlen kapcsolatot tudjon teremteni mindkét féllel. Akár személyes találkozót is lebonyolít a polcboltban, főleg ha alkuról volna szó. „Aki egyszer beteszi ide a lábát, szinte biztos, hogy visszatér. Beszélgetünk a vevőkkel, sokszor csoportok alakulnak ki az állványok között, nagyon izgalmas ezt látni” –folytatta. Az Attila utcába nemrégiben költözött üzlet tervei között szerepel, hogy műhelybeszélgetéseket szervezzen, ahová színművészeket, alkotókat, gyűjtőket hív vendégségbe, így teremtve színteret a kötetlen eszmecseréknek. A szegedi polcbolt létezését átjárja a tulajdonos egyszerű, mégis oly’ sokak számára tanítandó filozófiája, miszerint akik nem a mában élnek, nincs jövőjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.