Orbán évértékelője: a keményen dolgozó emberekről szólnak a következő évek

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán ViktorSem egyéni ambíció, sem egyéni vagy csoportérdek nem kerülhet a haza érdeke és szolgálata elé – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszéde elején.

A kormányfő azt is hangsúlyozta szónoklatát megnyitva, hogy “mi egy kereszténydemokrata alapokon álló néppárti közösség vagyunk, amelynek eszménye, vezércsillaga a polgári Magyarország”.

Nem lehet a liberális multikulturalizmus keretében válaszolni a fontos európai kérdésekre

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európa olyan kérdésekkel szembesül napjainkban, amelyekre lehetetlen “a liberális multikulturalizmus” keretében válaszolni. A kormányfő beszédében a legfontosabb kérdések közé sorolta azt, hogy be lehet-e fogadni azokat az embereket, akik közül sokan nem hajlandók elfogadni, vagy eleve azzal a szándékkal jönnek, hogy lerombolják az európai kultúrát.

Megakadályozhatjuk-e, hogy visszatérjen a hidegháború szelleme és Oroszország ismét az ellenségünk legyen? – folytatta. “Nekünk, magyaroknak lehetséges-e kiállni Ukrajna függetlensége, a kárpátaljai magyarok biztonsága, Magyarország energiabiztonsága és gazdasági érdekei előtt egyszerre?” – tette fel a kérdést a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország választott vezetőinek ezekre a kérdésekre elkötelezett uniós és NATO-tagként kell válaszokat adni úgy, hogy az ország biztos hely maradjon egy bizonytalan világban.

Valódi gazdasági áttörés történt a magyar gazdaságban

Valódi gazdasági áttörésnek tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a magyar gazdaság évtizedek után tavaly először nem külföldről felvett hitelekből kezdett el növekedni. A kormányfő szerint többről van szó, mint jó kormányzásról, egy nép vált nagykorúvá pénzügyi értelemben. Az állam, a vállalkozások és a háztartások úgy viselkedtek, ahogy az felelős és felnőtt emberhez illik: alaposan mérlegeltek, ésszerű döntéseket hoztak, azokat fegyelmezetten végre is hajtották. Orbán Viktor úgy összegzett: lehet ezt kölcsönös bizalomra épülő összefogásnak nevezni. Ezért vagyunk ma kint a vízből, és ezért jött meg az étvágyunk a további sikerekre – fogalmazott.

A keményen dolgozó emberekről szólnak a következő évek

A következő éveknek a minden nap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk – jelentette ki Orbán Viktor. A cél, hogy mindenki, aki dolgozik, meg tudjon élni és egyre könnyebben tudjon megélni a munkájából – mondta a kormányfő. Ezért fog nőni a kétgyermekes családok adókedvezménye, otthonteremtési program indul, folytatódnak az életpályamodellek, emelkedik a háziorvosok juttatása, új óvodák épülnek, új szakmunkásképző rendszert alakítanak ki, valamint ingyenes közétkeztetés lesz a gyermekeknek – sorolta. A keményen dolgozó magyarok százezreit gazdasági növekedés mellett, azzal együtt, a versenyképesség javításával párhuzamosan kell megsegíteni – tette hozzá Orbán Viktor.

Legyünk ismét észnél, ne üljünk a babérjainkon!

Legyünk ismét észnél! Ne üljünk a babérjainkon! – kérte pártját és annak híveit Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke.

A kormányfő a vasárnapi veszprémi időközi választást értékelve azt mondta, régóta nem fordult velük elő az, mint most, hogy simán veszítettek, ráadásul a kétharmados parlamenti többségük is elesett. Azt mondta, híveik nem jelentéktelen része nem állt ki mellettük, minden bizonnyal elégedetlen velük, ezért valószínűleg több egyeztetésre, megegyezésre és több konzultációra lesz szükség a jövőben.

Orbán Viktor szerint egy felfokozott választási év után nem szabad megnyugodni, polgári demokráciákban nincs végső győzelem. Hozzátette: csak akkor lesz polgári Magyarország, ha mindenki dolgozik érte, akinek az fontos. Úgy fogalmazott: harcolni együtt lehet és nem egymás ellen, mert egységben az erő, mert egy a tábor, egy a zászló. Jó reggelt Magyarország! Jó reggelt magyarok! – zárta beszédét.

Harrach: a kormányfő túllépett a pártpolitikai küzdelmek világán

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP frakcióvezetője szerint a miniszterelnök túllépett a pártpolitikai küzdelmek világán, és helyzetértékelésére, a célok megfogalmazására egyaránt nagyvonalú, és távlatos gondolkodás volt jellemző.

Erről Harrach Péter nyilatkozott az MTI-nek a kormányfő évértékelő beszéde után pénteken a fővárosban. Kifejtette: Orbán Viktor az európai és hazai problémákat nem a kisstílű, mindennapi viták szintjén jelenítette meg, hanem a távlatokat is felvázolva fogalmazta meg a szükséges lépéseket. Arról, hogy a beszédben kiemelt helyen szerepelt a kereszténydemokrácia, azt mondta: ahogy eddig talán kimondatlanul, most kimondva a kereszténydemokráciához tartozását fogalmazta meg, és a keresztény-nemzeti-polgári világ építésének a szempontjait jelenítette meg.

Kitért arra is: a miniszterelnök két lényeges dologra hívta fel a figyelmet, a demográfiai helyzet javulására és a gazdaság erősödésére. Utóbbi a szuverenitás megerősítését is segíti – mutatott rá a kereszténydemokrata képviselőcsoport vezetője. A frakcióvezető kiemelte: a miniszterelnök nem hallgatta el a kínos problémákat, így a veszprémi időközi választáson elszenvedett vereséget sem. Megemlítette, hogy hangsúlyosan jelent meg az egyeztetések és a küzdelem fontossága is.

LMP: a kabinet a dolgozói szegénység kormánya

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a dolgozói szegénység országává tette Magyarországot, ahol Európában a legnagyobb a jövedelemkülönbség a legkevesebbet és a legtöbbet keresők között.

Schiffer András társelnök pénteken a kormányfő évértékelő beszéde utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a polgári kormányzás kizárja, hogy a politikát üzleti alapon űzzék. A kabinet szerinte csak néhány családot kíván feltőkésíteni – közöttük említette “a Mészáros, a Garancsi és a Vajna családot” -, míg a keményen dolgozók csak pórul jártak az elmúlt években.

A politikus bírálta Orbán Viktornak a foglalkoztatás bővülésére vonatkozó kijelentéseit is, mert szerinte mindössze 40 ezer valódi, válságálló munkahely jött létre, az is jórészt annak köszönhető, hogy „a választási évben kiszórták a fejlesztési forrásokat”. Kijelentette: az oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés támogatásával lehetne versenyképesebbé tenni az országot, nem pedig a bérek leszorításával, a fontos ágazatoktól azonban a kormány csak elvonja a forrásokat.

Az LMP társelnöke pártja javaslatait ajánlotta a kormányfő figyelmébe: a progresszív adózás visszaállítását, egy olyan munka törvénykönyvét, amely védi a dolgozókat és béremelést, elsősorban a közszférában. Közölte azt is: ha „nem sikk” eltitkolni a jövedelmeket, akkor támogassák pártja azon kezdeményezését is, amely a politikusok vagyongyarapodásának áttekintését szolgálja. Schiffer András emellett a külpolitikában is paradigmaváltást szorgalmazott.

DK: Orbán semmitmondó beszédet tartott

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint pénteken egy “szellemileg és politikai cselekvőképességében megrogyott” miniszterelnököt látott az ország – reagált Orbán Viktor évértékelőjére a párt szóvivője.

Gréczy Zsolt sajtótájékoztatóján hozzátette: a miniszterelnök semmitmondó beszédet mondott és olyan adatokkal próbálta alátámasztani kormányzása sikereit, amelyek nem felelnek meg a valóságnak vagy a korábbi adatokhoz képest “nem állják ki az idő próbáját”.

A kormányfő arról beszélt, hogy megmentették a devizahiteleseket, de arról nem, hogy a devizahiteleket ők “zúdították rá” az országra 2001-ben – mondta Gréczy Zsolt. A miniszterelnök elmondta, hogy több gyermek született az utóbbi egy évben, de azt nem tette hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején ennél nagyobb volt a gyermekvállalási kedv – tette hozzá. Kitért arra is, hogy Orbán Viktor szerint gazdasági csoda van Magyarországon, de azt nem mondta el, hogy a gazdasági növekedést azok a beruházások gerjesztik, amelyeket még a Gyurcsány-kormány hozott Magyarországra.

A DK szerint a polgári Magyarországot nem képviselheti olyan ember, aki idegengyűlöletre apellál; egy polgár nem beszél arról, hogy a bankok ártanak, nem bántja a szabadságot, a demokrácia intézményeit vagy a piacgazdaság eszményét – mondta a szóvivő. A polgári Magyarországot a DK képviseli, az országnak pedig az az érdeke, hogy Orbán Viktornak ez legyen az utolsó évértékelő beszéde – jelentette ki Gréczy Zsolt.

PM: a sikertörténet csak a kiváltságosoké

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az Orbán Viktor pénteki évértékelőjében megfogalmazott sikertörténet csak “a kiváltságosokra” vonatkozik.

Amikor a kormányfő gazdasági sikertörténetről beszél, akkor az emberek a bőrükön érzik, hogy a sikertörténet csak azokra a kiváltságosokra vonatkozik, akik közel állnak Orbán Viktorhoz és a Fideszhez – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja a miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva. Az ellenzéki politikus hozzátette: amikor a miniszterelnök sikeres Magyarországról beszél, akkor pontosan lehet tudni, hogy “Európa a kormányunkat megveti”, korábbi barátunk, Lengyelország elfordult tőlünk, Oroszország és annak elnöke, Vlagyimir Putyin pedig “csak kihasználja hazánkat”.

Szabó Rebeka kijelentette: a veszprémi időközi választás megmutatta, hogy a magyar emberek átlátnak a szitán, nem kérnek “a hamis álomvilágot tükröző” évértékelő beszédekből és “az orbáni hazugságnak” hamarosan vége lesz Magyarországon.

Jobbik: politikai háború helyett érdemi kormányzásra lenne szükség

A Jobbik elnöke szerint a kormányfő ahelyett, hogy érdemi kormányzásra térne át, csúcsra járatja a politikai háborút.

Vona Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta Orbán Viktor évértékelőjére reagálva, hogy annak legfontosabb újdonsága a harcba szólító hangnem volt, ami a Fideszen belüli baj bizonyítéka. A beszéd végére utalva azt mondta: Magyarország ősz óta lényegében felébredt, így inkább úgy fogalmazna: “jó reggelt, Orbán Viktor, jó éjszakát, Fidesz!”. Az ellenzéki pártvezető szerint Magyarországnak higgadt, érdemi és konstruktív vitákra volna szüksége és nem politikai hidegháborúra, “nyers és erőszakos kampányolásra, a közszolgálati médiában nem egyszer tapasztalható üres sikerpropagandára”.

Vona Gábor az évértékelőt nem a miniszterelnök, hanem a Fidesz elnökének elbizonytalanodott, feszült belső pártegyeztetésének minősítette és azt is megjegyezte: nem véletlen, hogy valódi kérdésekről – oktatásról, egészségügyről, elvándorlásról, szabadkereskedelmi egyezményről – nem volt szó. A korrupció kérdésköréről pedig azt mondta: évek óta tart a vita a Fidesz és az MSZP között, hogy ki a korruptabb, szerinte viszont “egyik kutya, másik eb”.

A Jobbik elnöke kifogásolta, hogy Orbán Viktor “mézesmadzagot húzott el” a középosztály előtt, akiket szerinte ő maga taszított kilátástalannak tűnőbe. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor egy zsebtolvaj néhány óra elteltével limonádéra hívja korábbi áldozatát. Kitért arra is: a középosztályt nem politikai lojalitás alapján, érdekelvűen kell építeni, hanem alulról, az érdemek alapján. Ez jelentheti a polgári Magyarországot – jelentette ki.

Vona Gábor szólt arról is, hogy a politikai világ és az emberek elszakadtak egymástól, s a változás érdekében hirdette meg pártja az önkéntesség évét és országos aláírásgyűjtését.

MSZP: a gyengülő Fidesz elnökét hallottuk

Az MSZP alelnöke szerint a gyengülő Fidesz elnöke tartott évértékelő beszédet pénteken.

Márton Roland budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor szavaira reagálva azt mondta: a Fidesz válságban van, 1 millió szavazója otthagyta, legnagyobb támogatója ma már az ellensége, saját képviselői szidják, tanácsadói leleplezik, újságjai, televíziói cserben hagyják. “Ma egy bazári beszéddel felsorolta a vágyait, nagyon erőlködött, de nem tudta túlkiabálni a valóságot” – értékelt az ellenzéki politikus, aki szerint a Fidesz már képtelen megvédeni, képviselni az embereket.

A Buda-Cash-ügyre utalva azt mondta: a kormányfő egy szót sem szólt arról, hogy 120 ezer bankbetétest megkárosítanak, megvédte viszont beszédében Matolcsy György jegybankelnököt. Bírálta azt is, hogy Orbán Viktor példaként hozott egy fogorvosnőt, aki Athéntól Spártáig futott, de egy szót sem szólt azokról “a százezrekről, akik Budapesttől Londonig voltak kénytelenek elszaladni”.

Az is a gyengülést mutatja, hogy öt év kétharmados kormányzás után még mindig másra mutogatnak – jegyezte meg az MSZP alelnöke.

Előző sztori

Palotás Sándor az Enterprise Europe Network új dél-alföldi követe

Következő sztori

A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatokat a Moody’s