Közélet

Nyolc településen van érvényben másodfokú belvízvédelmi készültség megyénkben

Nyolc településen van érvényben másodfokú belvízvédelmi készültség megyénkben

2015. február 4., szerda
Nyolc településen van érvényben másodfokú belvízvédelmi készültség megyénkben
Elöntés a Csukás-érnél_ATIVIZIG_02.04

Az ATIVIZIG kezelésében lévő folyószakaszokon mérsékelt áradás tapasztalható, ami a következő napokban folytatódik, hat településen első, nyolc településen pedig másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben - írja közleményében az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén csak északon fordult elő kisebb, területi átlagban 1 mm körüli csapadék, az ATIVIZIG területe csapadékmentes volt, a területen hó sincs. Az elmúlt napok csapadéka a Tisza-vízgyűjtő hóvízkészletét ugyan növelte, de még mindig csak a sokéves átlag 60 %-a. A Maros völgyében kevéssel az átlag alatti, a Körösök mentén a sokéves minimumot alig meghaladó a hó mennyisége. A meteorológiai előrejelzés szerint a mai naptól a csapadékhajlam nő, pénteken és szombaton, egy mediterrán ciklon hatására nagyobb mennyiségek is jelentkezhetnek, de ez még bizonytalan. Az igazgatóság területén esőre lehet számítani. Ezen a két napon átmenetileg a hőmérséklet is emelkedik, az alföldi területen a hajnali fagyok is megszűnhetnek. Az ATIVIZIG kezelésében lévő folyószakaszokon mérsékelt áradás tapasztalható, ami a következő napokban folytatódik.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 71 üzemel: 34 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk által a befogadókba átemelt víz mennyisége 3,9 millió m3 volt. Az igazgatóság területén a belvízi elöntés nagysága 46.350 ha, ebből 26.200 ha a vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyét érinti, ahol 36.800 ha van víz alatt. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Jelenleg az igazgatóság 285 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában. A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében jelenleg a Dongéri főcsatornán gépi medertisztítási munkát, a Mátyáshalmi főcsatornán gaztalanítási és vízi növényzet eltávolítási munkát, valamint több csatornán folyamatos kézi uszadék kiszedést végeznek az igazgatóság munkatársai. A Csukáséri főcsatorna mellékcsatornáiból történő vízátemeléshez mobil szivattyúkat telepített az ATIVIZIG, melyek Gátér és Kiskunfélegyháza települések térségének belvízmentesítését segítik.

Önkormányzatok védekezése

Az igazgatóság területén a beérkezett adatok szerint I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 6 településen: Domaszék, Újszentiván, Pitvaros, Szatymaz, Szentes, Felgyő. II. fokú készültség van érvényben 8 településen: Balástya, Kistelek, Dóc, Csanytelek, Kunszentmárton, Csengele, Kömpöc, Eperjes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.