Közélet

Némileg emelkedett az elöntött terület nagyság az Alsó-Tisza vidékén

Némileg emelkedett az elöntött terület nagyság az Alsó-Tisza vidékén

2015. február 27., péntek
Némileg emelkedett az elöntött terület nagyság az Alsó-Tisza vidékén
Belvíz Fejér megyében

Néhány száz hektárral, 37 750 hektárra nőtt az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén, ebből 21 050 hektár vetés vagy szántó – tájékoztatta Kozák Péter védelemvezető pénteken az MTI-t.

A szakember közölte, a legnagyobb az elöntött terület Csongrád megyében, ahol 28 900 hektár van víz alatt. A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, mintegy negyedük még mindig egész nap működik, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 901 ezer köbméter volt - tudatta a védelemvezető. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. A védekezésben az igazgatóság 222 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését, több helyen kézzel távolítják el a csatornákból a feltorlódott uszadékot. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint öt településen másod-, nyolc településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.