Közélet

Logisztikai társaság: több időre lenne szükség az ekáer bevezetéséhez

Logisztikai társaság: több időre lenne szükség az ekáer bevezetéséhez

2015. február 16., hétfő
Logisztikai társaság: több időre lenne szükség az ekáer bevezetéséhez

Több időre volna szükség a felkészüléshez az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) márciusi bevezetése előtt - véli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A társaság hétfői közleményében Chikán Attila, az MLBKT elnöke kifejtette: szükséges a rendszer internetes felületének véglegesítése és egy átfogó gyakorlati útmutató kidolgozása. Amikor ezek a feltételek rendelkezésre állnak, onnantól számítva legalább egy hónapnyi próbaüzem lenne ajánlatos ahhoz, hogy a vállalkozások megismerhessék az új szabályokat, feltehessék kérdéseiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, tájékoztathassák külföldi partnereiket és felkészíthessék az automatikus adatátadásra a vállalatirányítási rendszereiket. Ezzel szemben az MLBKT szerint rendkívül nehéz helyzetben vannak a vállalkozások, mert a legjobb esetben is csak pár munkanapjuk marad nekik és az adóhatóságnak arra, hogy felkészüljenek a változásokra. A közlemény tájékoztat, hogy az Országgyűlés február 20-án elfogadja az ekáérhez kapcsolódó törvénymódosítás tervezetét, amely a márciusi indulásról rendelkezik ugyan, de szinte valamennyi részletszabály kidolgozását a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalja, tehát a rendszer éles indulása előtt kilenc munkanappal még a részletszabályok tervezete sem ismert. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi tájékoztatásaiban a rendszer bevezetését azzal indokolta, hogy annak célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a szállítmányok fiktív utaztatásának megakadályozása, a gyakran az egészséget is veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülők kiszűrése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.