Közélet

Lázár: komoly gazdasági sikereket értünk el

Lázár: komoly gazdasági sikereket értünk el

2015. február 4., szerda
Lázár: komoly gazdasági sikereket értünk el

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország komoly gazdasági sikereket ért el a német kancellár budapesti látogatása során, ennek részleteiről azonban Lázár János a konkrét szerződések megszületéséig nem nyilatkozott, hogy ne veszélyeztesse a további tárgyalásokat.

Lázár János

szerdán, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: felmerültek konkrét gazdasági ügyek, amelyeknek pozitív eredményei lesznek Magyarországra nézve. Emlékeztetett, a német vállalatok az elmúlt négy évben 6 milliárd eurót fektettek be Magyarországon, és mintegy 300 ezer embernek adnak itt munkát. A konkrétumokat firtató kérdésre a tárcavezető úgy felelt: nagy német tapasztalat van az atomerőművek felépítésével, működtetésével kapcsolatban, ezek bevonását értékelni kell. Felmerült továbbá, hogy a hadiipari kapacitások bővítése vagy beszerzések esetén „német vagy európai technológia is legyen a versenyzők között”. Lázár János a német ipar magyarországi erősödésének feltételeként határozta meg, hogy olcsó legyen az energia és Magyarország versenyképes legyen. Ehhez a bürokrácia csökkentésével lehet hozzájárulni, ezért veszik komolyan a német vállalatok kéréseit például az új ekáer-rendszerrel kapcsolatban - fejtette ki. A miniszter közölte azt is: orosz energia nélkül Európa nem lehet versenyképes, így Magyarország számára a legfontosabb kérdés, hogyan tud olcsó gázhoz jutni, a lejáró orosz-magyar gázszerződést képes-e meghosszabbítani. Lázár János szerint a német és amerikai baloldali sajtó „hadjáratot folytat”, az

Angela Merkel

látogatása előtti napokban is fenyegető hangvételű cikkeket közöltek annak ellenére, hogy – mint fogalmazott – a német cégek sok pénzt kerestek Magyarországon. Szólt arról is: egyes vállalatokkal komoly vitái voltak a magyar kormánynak – ezek között említette a Bertelsmannt és a Deutsche Telekomot -, de ezeket részben a német kormány segítségével sikerült rendezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.