/

Kultúrházak Éjjel-Nappal – Február 10-éig várják a művelődési házak csatlakozását + VIDEÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kulturhazak ejjel nappal 02

Február 13-a és 15-e között immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozatát országszerte. A művelődési házak jelentkezési határidejét meghosszabbították, egészen február 10-éig várják csatlakozásukat a programhoz.

Idén először határon túli művelődési intézmények is csatlakozhatnak a háromnapos programhoz, melynek legfőbb célja, hogy népszerűsítse a művelődési házak értékteremtő, kultúrmegőrző- és közvetítő szerepét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által 10 millió forinttal támogatott országos rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára elmondta, akik ilyen foglalkozásokon, ilyen programokon részt vesznek, pláne, akik gyerekként integrálódnak ilyen művészeti tevékenységbe, azoknak az életminőségük, az életelvárásaik magasabb szintűek. „Ezt az álmot kellene magunk előtt hordoznunk az ország háromezer településén, hogy lehetőleg mindenhol juttassunk valamiféle művészeti lehetőséget, kulturális értéket az ott élő embereknek” – fogalmazott.

A Kultúrházak Éjjel-Nappal programok népszerűsége folyamatosan nőtt, 8 év alatt közel megnégyszereződött az érdeklődő művelődési házak száma, és tavaly már 160 ezren látogatták meg a csatlakozott intézményeket a három napon. Az eseményhez egészen február 10-éig várják a hazai és határon túli művelődési házak csatlakozását. A tartalmas, izgalmas nappali és éjjeli programokkal a rendezvény hivatalos honlapján lehet jelentkezni.

Ahogy beszámoltunk róla, szegedi, makói és algyői szereplőkkel készítették el az idei Kultúrházak Éjjel-Nappalt hirdető látványos és egyben formabontó videót. A Révész Zsolt által rendezett videóban láthatjuk a makói Forgatós Táncegyüttest, a tápéi Harmonikabarátok Klubjának tagjait, a Tápai Hagyományőrző Együttest, a szegedi Kokojsza Népzenei Együttest, a Tabán Általános Iskola 1/A osztályos diákjait, feltűnik továbbá Rockkalapács, az X-Treme Tánciskola tehetségei, továbbá Bozsó AntalDomány AnikóDeák Attila, Magyar KataMagyar SáraPataki Ferenc színművész és Várkonyi Tibor. A szegedieknek a felvételek helyszínei közül is több ismerős lehet, többek között a Móra-múzeum dísztermében, a kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban, a Heller Ödön Művelődési Házban.

A szervezők tájékoztatása szerint programsorozat 8 éve alatt jelentősen átalakult a települések aktivitása is: a kezdetekkor felülreprezentált volt Budapest, míg mára a vidék szerepe és aktivitása felerősödött. A kistelepülések számára is kiváló alkalmat teremt a rendezvény arra, hogy egy országos akció részesei legyenek, és helyi, közösségformáló, építő művelődési lehetőségeiket megmutassák a nagyközönség számára is.

Előző sztori

Aranykezű tamarin ikrek születtek a Szegedi Vadasparkban

Következő sztori

Környezetgazdálkodás: nyessük vissza a közúti közlekedést veszélyeztető fáinkat!