Közélet

Könnyítéseket is tartalmaz az ekáer-törvény végrehajtási rendelete

Könnyítéseket is tartalmaz az ekáer-törvény végrehajtási rendelete

2015. február 19., csütörtök
Könnyítéseket is tartalmaz az ekáer-törvény végrehajtási rendelete

A piaci igényeknek megfelelően számtalan könnyítést javasol az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerről (ekáer) szóló törvény végrehajtási rendeletének tervezete, ezek között szerepel, hogy a kockázati biztosíték számításának ideje 60 napról 45 napra rövidül - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A kormány honlapjára csütörtökön felkerült rendelettervezet máris véleményezhető - hívja fel a figyelmet a szaktárca. A tervezet szerint bővülnének a mentesülési szabályok is. Így például 200-ról 500 kilogrammra, illetve 250 ezer forintról 1 millió forintra emelné a gazdasági tárca a kockázatos élelmiszereknél a bejelentési kötelezettség határértékét. A parlament pénteken szavaz az ekáer- törvény módosításáról, amelynek az a legfontosabb újdonsága, hogy a részletszabályok kikerülnek belőle, viszont ezek megállapítása a szakminiszter kötelezettsége lesz. Ezeket tartalmazza a végrehajtási rendelet tervezete. A jogszabály szerint az Európai Unió más tagállamából Magyarországra, akár innen külföldre, továbbá belföldön belül is csak ekáer számmal lehet fuvarozni útdíjköteles - 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű - járművel. A ekáer számot az exportáló feladónak, import terméknél a magyar címzettnek, belföldi fuvarozásnál pedig szintén a feladónak kell megkérnie. A számhoz az ügyfélkapun történő regisztrációval megszerzett felhasználónévvel és jelszóval lehet hozzájutni. Minden szám egy fuvart takar. A tervezet mentesíti a ekáer-szám megkérése alól a 20 kilométeren belüli szállítást. Ehhez egy évre szóló egyedi mentesítést kell kérni, amelyet a lejáratát megelőzően, legfeljebb 90 nappal lehet meghosszabbítatni. A rendelet tervezete meghatározza a kockázatos termékek fuvarozásának feltételeként támasztott, kockázati biztosíték nyújtásának részletszabályait is. A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban szállított kockázatos termékek együttes, áfa-nélkül számított ellenértékének a 15 százalékát. A tervezet nagyobb része - a törvénymódosítással együtt - március elsején lép hatályba, leszámítva a biztosítékadási szabályokat, amelyeket március 11-től kell alkalmazni. Néhány - a szám kiadásához kapcsolódó, informatikai fejlesztést igénylő - szabály hatályba lépésének ideje viszont csak április 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.