Közélet

Kóbor Balázs: Milliárdos bankgaranciát kérnek a gázbeszállítók a Szehőtől

Kóbor Balázs: Milliárdos bankgaranciát kérnek a gázbeszállítók a Szehőtől

2015. február 2., hétfő
Kóbor Balázs: Milliárdos bankgaranciát kérnek a gázbeszállítók a Szehőtől
futes_tavho_konvektor

Több milliárd forint értékű bankgarancia felmutatása nélkül az Alfa Nova cégcsoporthoz tartozó vállalatokkal nem nagyon akar szerződést kötni egyetlen magyar földgázszállító sem - közölte Kóbor Balázs. A Szehő ügyvezetője a SZEGEDma.hu-na elmondta, a szolgáltatás folyamatos, kéthetente jelölik ki számukra az ideiglenes gázbeszállítót.

Egyelőre lehetetlen megsaccolni is, mikorra rendeződhet a Szehő sorsa

Kóbor Balázs

szerint. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, a gázpiactól és az energiahivataltól is függ sorsuk rendeződése, vagyis rajtuk kívül álló okokról van szó. „A szolgáltatásnak folyamatosnak kell lennie, de hosszú távon ez nem fenntartható, hogy kéthetente jelölik ki a gázszolgáltatót számunkra” – utalt arra, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft. (Szehő) gázszolgáltatója október 31-i hatállyal felbontotta a szerződését vis maiorra hivatkozva. A kisebbségi tulajdonos által delegált ügyvezető,

Básthy Gábor

akkor elmondta, az előírások szerint a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatalt kérték fel gázkereskedő kijelölésére. A hivatal november 15-e óta kéthetente ideiglenes szolgáltatót jelöl ki, ugyanis azóta sincs szerződése egyetlen gázszolgáltatóval a Szehőnek. Kóbor Balázs tudatta, több milliárd forint értékű bankgarancia felmutatása nélkül nem nagyon hajlandó az Alfa Nova cégcsoport által fémjelzett szolgáltatókkal szerződést kötni magyar földgázszállító. „Az indok az, hogy a gázár kompenzáció során az energiahivatal a költségeinket nem kompenzálja kellő mértékben a költségeinket, mert úgy ítélik meg, hogy drágábban vettük eddig a gázt a kisebbségi tulajdonos cégcsoportjától, mint amennyi indokolt lett volna. Ebből adódóan százmilliós tételektől esett el a Szehő az állami támogatás-kiesés miatt, ellenben a kisebbségi tulajdonos oldalán ez bevételként jelentkezett. Ennek a helyzetnek a feloldására a gázbeszerzés tekintetében és olcsóbbá tételéért zajlanak a tárgyalások” – részletezte a szegedi önkormányzat által delegált cégvezető.

kobor_balazs03_gs

A Szehő az ország hetedik legdrágább szolgáltatója a 103 hazai cég közül – hangzott el korábban a pénzügyi bizottság ülésén, majd

január 21-én arról adtunk hírt

, hogy 500 ezer forint büntetést kellett fizetnie a cégnek, az energiahivatal álláspontja szerint ugyanis jogszerűtlen volt, hogy utólag jelentették be az őszi tulajdonosváltást. A Szehőnek 51%-ban tulajdonosa az önkormányzat, a kisebbségi tulajdonos tavaly őszig az Alfa-Nova Kft. volt, szeptemberben azonban üzletrész-átruházás történt, a dunaújvárosi székhelyű Alfa-Nova Kft. helyett a szintén a magánberuházó cégcsoporthoz tartozó, az Alfa Novában 51%-os tulajdonosi hányaddal rendelkező ENERGOTT Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft. lett. A fél milliós bírságot már kifizette a társaság, de a kisebbségi magántulajdonos a bíróságon támadja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozatát, mellyel kapcsolatban Kóbor Balázs arról tájékoztatott, hogy egyetért a hivatal határozatában foglaltakkal, így az ő aláírásával peresítés biztosan nem lesz az ügyben. Megjegyezte azonban, hogy hogy az energiahivatal akár a távhőszolgáltatási engedélyét is felfüggesztheti a cégnek. A Szehőnél végrehajtott létszámleépítéssel kapcsolatban Kóbor Balázs leszögezte, a szolgáltatás nem fog ellehetetlenülni, de a napi feladatok ellátásának tekintetében adódhatnak gondot. 200-ból 46 munkatársától vált meg a társaság, s egy adott feladatot nyilvánvaló, hogy sokkal kényelmesebb ellátni négy emberrel, mint hárommal. „Rendkívül nehéz helyzetben van a Szegedi Hőszolgáltató Kft., a kintlévőségek évi 260 millió forintot is kitesznek, de az idei a 400 milliót is meg fogja haladni, részben a dollár árfolyamváltozása miatt. A társaság saját tőkéje is második évben negatív, míg a szerencsétlen, kettős tulajdonosi szerkezet miatt fejlesztéseket szinte lehetetlen átvinni a rendszeren, ezen felül gézellátási problémáink vannak” – sorolta Kóbor Balázs a problémákat, hozzátéve, az elsődleges feladat, hogy állandó gázszolgáltatót találjon a Szehő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.