Kínában keres új piacot Szegednek és térségének B. Nagy László + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

B.NagyL_Kina

A fideszes politikus aktív szerepet kíván játszani a választókerületében előállított mezőgazdasági termékek Kínába való eljuttatásában. Az ELI-hez kötődő és mérnöki jellegű kínai beruházásokról is tárgyalt Ázsiában.

B. Nagy László, Szeged és a Homokhátság fideszes parlamenti képviselője egyhetes hivatalos látogatást tett Sanghajban, ahol a korábban Szegeden járt kereskedelmi delegáció, a SCOFCOM (Shanghai Municipal Commission of Commerce / Sanghaji Kereskedelmi Tanács) vezetése fogadta. Az ő, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal, illetve a Csongrád Megyei Közgyűlés meghívására 2014 decemberében Szegedre érkezett delegáció komoly lehetőségeket lát Csongrád megyében. Külön kiemelték a szívélyes fogadtatást, amelyben a három vezető magyarországi tartózkodásuk során részesítette őket. B. Nagy László a kínai nemzetközi gazdasági és kereskedelmi együttműködésért felelős hivatal vezetésével folytatott tárgyalást követően elmondta: a jövőben még aktívabb szerepet kíván játszani a választókerületében előállított mezőgazdasági termékek kínai piacra való eljuttatásában, ehhez kéri a kínai fél támogatását is. „Szegednek és térségének vissza kell szerezni a rendszerváltás után elvesztett piacait, és egyben újak után is kell néznie. Kína a magyar kereskedelempolitika fókuszában áll, és ezen alkalmat fel kell tudni érdemben használni arra, hogy partnerségünket szorosabbra fűzzük” – emelte ki a parlamenti képviselő.

China National Building Material Group Coorperation

Zhong Xiao Min, a SCOFCOM elnökhelyettese külön köszönetet mondott a képviselőnek, amiért ily módon erősíti Sanghaj város és Csongrád megye kapcsolatait. A 20 milliós lakosú Sanghaj kereskedelmi fejlesztési stratégiájáért, valamint a teljes piac koordinációjáért és szabályozásáért felelős szervezet mellett B. Nagy László tárgyalt a Sanghai Invest csoport európai részlegvezetőjével, Sun Fanggal, valamint q Sanghaj élelmiszer-elosztásának mintegy 75%-ért felelős Bright Food Csoport vezetőjével. A 82 milliárd yüan tőkéjű, élelmiszer-feldolgozással és előállítással, valamint annak értékesítésével foglalkozó óriásvállalat Kína 77. legnagyobb vállalata. „A kínai piac felvevőképességére, a megváltozott vásárlói szokásokra, valamint a tengeren túli, így európai mezőgazdasági termékek iránt megnövekedett keresletre tekintettel a kínai fél komoly érdeklődést mutat a Csongrád megyében előállított prémium minőségű, megbízható élelmiszerek iránt” – mondta B. Nagy László. A képviselő ismertette a megye ágazati stratégiáját, valamint a befektetési lehetőségekről tájékoztatta a kínai vendéglátóit, akik nagyon sokat várnak a további együttműködéstől.

A szegedi politikus találkozott a JuneYao Csoport képviselőjével, amely modern élelmiszer-ipari és technológiai, valamint nemzetközi befektetésekben és szolgáltatásokban is érdekelt óriásvállalat. A több mint 9000 főt foglalkoztató, 20 milliárd yüen tőkéjű cégcsoport képviselője elárulta, hogy cégük 18%-os részvényese a China Eastern Airlines Wuhai Kft.-nek, és a 2013-ban vásárolt 34 vadonatúj utasszállítórepülőgép-parkjával Kína legfiatalabb légitársaságának mondhatja magát. A cégcsoport képviselője arról tájékoztatta a magyar politikust, hogy a közeljövőben tervezik nemzetközi járataik elindítását is, amelyek egyik állomása akár Magyarország is lehet. B. Nagy László megjegyezte, hogy Kína és Magyarország között jelenleg nincs közvetlen járat, amely jelentős korlátokat szab a két ország kereskedelmi, turisztikai fejlesztésének, pont ezért minden lehetséges támogatást megad az efféle kezdeményezések megvalósításához, amely elengedhetetlen a két ország kapcsolatának szorosabbra fűzése érdekében.

Külügyi Hivatalban II.

B. Nagy László hivatalos útja során a választókerületének, a régiónak infrastrukturális és építőipari befektetési, valamint fejlesztési lehetőségeiről tárgyalt a China National Building Material Group Coorperation nemzetközi mérnöki csoport elnökével, Sun Jian’annal és négytagú, mérnökökből álló delegációjával. A 280 milliárd tőkéjű, mintegy 150 000 embert foglalkoztató nemzetközi mérnökcsoport környezetbarát és megújuló technológiák kutatásával és fejlesztésével foglalkozik. Méretüket jellemzi, hogy az USA-ban, Vietnamban, Indonéziában, Kazahsztánban és a Közel-Keleten vannak komoly érdekeltségeik. A politikus a magyar befektetési és gazdasági környezet ismertetését követően elmondta: Magyarország komoly mérnökmúlttal bír, ezért is számít a hasonló innovációval rendelkező munkahelyteremtő befektetők megjelenésére, és lehetőséget lát a cégcsoport Közép-Európában, így Magyarországon,Csongrád megyében történő első megjelenésére, melyhez minden adható támogatást megad.

Az ELI Lézerkutató Központ, valamint a hozzá tartozó Tudományos Park fejlesztése kapcsán a képviselő találkozott Xin Chunhua asszonnyal, a Kínai Népi Tanács Sanghaji Állandó Bizottságának elnökségi tagjával. A több modern tudományos technológiai kutatásfejlesztő cég nemzetközi fejlesztésében és befektetésekben is érdekelt üzletasszonyát az épülő ELI kutatóközponttal kapcsolatos tájékozódás céljából Szegedre invitálta, és a tárgyalópartner örömmel fogadta vendéglátójának meghívását. A tudományos együttműködés terén mindkét fél számít a másik támogatására – jegyezte meg a képviselő, aki a kínai tőke bevonását a térségbe különösen fontosnak tartja.

Külügyi Hivatalban

B. Nagy Lászlót látogatása alkalmából külön fogadta a Sanghaji Külügyi Hivatal vezetése, akiket a kormányhivatal vezetőjével, Juhász Tündével és a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökével, Kakas Bélával lát vendégül áprilisban Szegeden, ahol megnyitják a „Shanghai Four Seasons” című kiállítást.

Előző sztori

Rövidesen indul a próbaüzem négy település szennyvíztisztító telepén

Következő sztori

Angela Merkel Budapesten - az SZTE díszdoktora lett a német kancellár (FRISSÜL)

Legutóbbi hasonló cikkek