Közélet

Hende: a magyar-amerikai hadgyakorlat erősíti az ország biztonságát

Hende: a magyar-amerikai hadgyakorlat erősíti az ország biztonságát

2015. február 26., csütörtök
Hende: a magyar-amerikai hadgyakorlat erősíti az ország biztonságát
Bradley Bell, Colleen

A Warlord Rock 2015 hadgyakorlat megszilárdítja Magyarország biztonságát és erősíti a honvédséget - hangoztatta a honvédelmi miniszter a pápai bázisrepülőtéren tartott NATO-hadgyakorlat csütörtöki megtekintését követő sajtótájékoztatón, amelyen Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is részt vett.

Hende Csaba

azt mondta, a Warlord Rock 2015 hadgyakorlat annak "az elkötelezettségünknek a kifejezése, hogy megerősítsük hazánk" és a régió biztonságát a megváltozott biztonsági környezetben. A honvédelmi miniszter kifejtette, a tavalyi walesi NATO-csúcson elfogadott készenléti akcióterv válasz a megváltozott biztonsági környezetre. Emlékeztetett, hogy

Orbán Viktor

miniszterelnök ennek kapcsán kijelentette, terveket kell készíteni az ország biztonságának megerősítése érdekében. Ezt az elkötelezettséget példázza a mostani hadgyakorlat is - tette hozzá. A miniszter szólt arról, hogy a magyar honvédség az idén számos más hadgyakorlatra készül, mindegyike annak kifejezése, hogy számíthatunk szövetségeseinkre és ők is számíthatnak ránk. Hende Csaba felidézte, a kormány már a walesi csúcstalálkozó előtt elhatározta, hogy növelni fogja Magyarország védelmi kiadásait. Hozzátette: ennek egyik eleme a katonáknak járó 50 százalékos illetményemelés, amelyből 30 százaléknyit már az idén megkapnak, a fennmaradó 20 százalékot pedig 2019-ig bezárólag. A honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy 2015-ben 20 milliárd forinttal többet fordítottak katonai kiadásokra, mint tavaly, a pápai reptérre pedig jövőre 20 milliárdot költenek.

Colleen Bell

arról beszélt, hogy a magyar-amerikai hadgyakorlat kiváló példája a kétoldalú együttműködésnek, amely nagy múltra tekint vissza.

Frederick Ben Hodges

altábornagy, az Európában állomásozó amerikai szárazföldi haderő főparancsnoka kiemelte: különlegességnek számít az amerikai és a magyar katonák közötti titkosított rádiókommunikáció, amelyet a gyakorlat során tapasztalt.

Benkő Tibor

vezérkari főnök arról beszélt, hogy a vasárnap kezdődött és március 3-áig tartó gyakorlat célja az, hogy a 750 magyar és amerikai katonából álló harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők közösen készüljenek fel a légideszant műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira. A C-17-es és C-130-as amerikai repülőgépek az olaszországi Aviano légibázisról kiindulva csoportosították át a katonákat, akik 300 méter magasból ugrottak le a kijelölt területre, alkalmanként mintegy százan. A hadgyakorlatot három kiemelt helyszínen, Magyarországon a pápai bázisrepülőtéren kívül a várpalotai gyakorlótéren hajtják végre a feladatokat magyar irányítás alatt. Az MH Bakony Harckiképző Központ lőtéri értesítője szerint ezen a héten péntekig, majd március első napjaiban tartanak harcjármű- és gyalogsági lövészetet Hajmáskér és Öskü környékén. A gyakorlattal összefüggésben amerikai harcjárművek mozgására lehet számítani, a 82-es főúton 3,5 tonnát meghaladó össztömegű katonai járművek is feltűnhetnek. A katonai mozgások érintik a Veszprém-Zirc vasútvonal gyakorlótéren fekvő szakaszait is – olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.