Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Gift of Life: Az ötödik szívbeteg gyermeket operálták meg Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szivmutott_kislany08_gs

Egy újabb erdélyi szíve doboghat immár egészségesen a Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program jóvoltából. A hatéves Teona Mária jól viselte a beavatkozást, így immár az ötötödik, a kezdeményezés keretében Szegeden megoperált gyermek hagyhatja el a gyermekklinikát.

„Lassan már hagyomány, hogy havonta összejövünk és azt ünnepeljük, hogy a rotary segítségével sikerül megmentenünk egy gyermeket” – fogalmazott Hartyánszky István gyermekszívsebész professzor. Elmondta, hogy a Lugosról érkezett kislánynak veleszületett szívrendellenessége volt, a két kamrát elválasztó sövényen lyuk alakult ki, ami több problémát is okozhat. Egyrészt a lyukon keresztül nagy mennyiségű vér juthat át a bal kamrából a jobb kamrába, ami megterheli a szívet. Másrészt a tüdőbe is eljuthat a vér, és a megnövekedő nyomás tönkreteheti a tüdőt, harmadrészt pedig a fő ütőér eredésénél elhelyezkedő lyuk a billentyűt károsította. Hartyánszky professzortól megtudtuk, ez erdélyi kislány esetében ez a harmadik probléma jelentkezett. „Úgy ítélem meg, hogy jó időben operáltuk meg a gyereket, mert bizonyos esetekben ezek a lukak maguktól elzáródnak, ezért szoktak várni ezzel a beavatkozással. Az sem mindegy, hogy három hónapos korban műtünk meg egy gyermeket vagy ötéves kora körül” – tette hozzá.

„A három órahosszáig tartó műtét életemnek legnehezebb, leglassabban eltelő órái voltak” – fogalmazott örömkönnyeivel küszködve Georgiev Erzsébet, a gyermek nagymamája. Már a kis Mária születésekor közölték a szülőkkel, hogy lukas a szíve a kislánynak, először Temesváron vizsgáltatták meg specialistával, majd Marosvásárhelyre irányították őket, ahol évente két alkalommal ellenőrizték a gyermek állapotát, és azt javasolták, hogy halasszák el a műtétet, amíg nagyobb lesz. „Később viszont nem volt pénz a műtétre, miközben egyre rosszabbul érezte magát Teona Mária. Hallottunk Katona Márta professzor asszonyról, és megkerestük az SZTE gyermek-kardiológiai osztályának vezetőjét, aki megvizsgálta és elvállalta az unokámat” – mondta el portálunknak Georgiev Erzsébet. Megtudtuk, hogy a hat és fél éves gyerek jelenleg előkészítő osztályba jár nulladik évfolyamra, szeptemberben pedig kezdi az első osztályt. Azt, hogy gyors a felépülése Teona Máriának jól mutatja, hogy Katona Márta engedélyezte, hogy két hét múlva újra járhat az előkészítőbe a gyerek.

További gyermekeket műtenek meg Szegeden

„A műtétet annak a programnak a részeként végezték el, ami idén tavasszal zárul. Várhatóan további 2-4 gyermeken tud segíteni a Gift of Life, attól függően, hogy mennyibe kerül a beavatkozás, hiszen a kereteink végesek” – tudtuk meg Szabó Tibortól, a Budapest-Tabán Rotary Klub tagjától. Hozzátette, egyre inkább valószínű, hogy a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club fogja a jövőben koordinálni a programot, így a szegedi klinikán még több gyermeket műthetnek meg a program keretében. Szabó Tibor hangsúlyozta, a Gift of Life! minden rotary klubnak a közös ügye, így nemcsak Amerikából támogatják, hanem több magyarországi klub is hozzájárul anyagilag a gyerekek műtétéhez.

szivmutott_kislany12_gs

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja, Farkas András arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t, hogy eddig Szegeden öt szívműtétet hajtottak végre a Gift of Life! keretében. „A hatodik operáció február második felében várható Szegeden, és további két gyermek vár arra, hogy időpontja legyen. A nemzetközi program harmadik ciklusára – ami egész Közép-Európát érinti – már hat műtétre való pénz gyűlt össze” – közölte. Farkas András biztatónak nevezte, hogy már az indulás előtt több operációra elegendő forrással rendelkeznek, de továbbra is várják a rotarysták az adományokat, hogy minél több gyermek szívműtétjét tudják finanszírozni.

A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program célja – melyet minden országban a rotarysták koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, szó szerint ajándékozva nekik az életet, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. A magyar rotarysták 2014 nyarától a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken segítenek, Erdélyből és immár a Vajdaságból is fogadtak gyerekeket, de munkájukat Kárpátaljára is szeretnék kiterjeszteni.

Tovább olvasom

Egészség

Ezek a legfertőzöttebb országok Európában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Infografikán mutatjuk a lényeget.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét kettővel emelkedett a fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Meghalt egy idős beteg.

Tovább olvasom

Egészség

Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A határozat péntektől hatályos.

Tovább olvasom

Aktuál