Közélet

Dél-Afrikáig jutott két jeladós fehér gólya, másik kettő itthon telelt

Dél-Afrikáig jutott két jeladós fehér gólya, másik kettő itthon telelt

2015. február 27., péntek
Dél-Afrikáig jutott két jeladós fehér gólya, másik kettő itthon telelt

Két jeladós fehér gólya (Ciconia ciconia) mintegy húszezer kilométeres vándorutat megtéve Dél-Afrikáig jutott vándorútja során, de olyan példányok is vannak, amelyek itthon teleltek – tájékoztatta Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora pénteken az MTI-t.

„A Január nevű gólya már 2013-14 telét is Magyarországon töltötte. Tavaly ősszel sem vonult el, a legnagyobb hidegek idején is az Ipoly-völgyben tartózkodott. Utoljára ez év január 16-án kaptunk SMS-t a jeladójáról, azóta nem tudunk a róla semmit. A leghidegebb időszakban, amikor az állóvizek befagytak, marhakarámok közelébe húzódott Ludányhalászi mellett, ahol valószínűleg a takarmányt dézsmáló kisrágcsálók jelentették a fő táplálékát” – mondta a programkoordinátor. Hozzátette: egy másik jeladós gólya Szarvas közelében telel, ahol valószínűleg etetik. A fehér gólyák többsége azonban részt vett a faj megszokott vándorútján. Legdélebbre a Nógrád megyei Karancskeszi községben jeladóval ellátott, Keszi nevű madát jutott, jelenleg Kelet-Fokföld tartományban tartózkodik. A gólyakamerájáról közismert Nagyhalásziból származó, Rimócon nevelőszülőkhöz adott Picur szintén Dél-Afrikában időzik, Durbantól északkeletre. Ő vándorútja során Lesothoban is járt. Ezek a gólyák egyelőre semmi jelét nem adják annak, hogy hazafelé indulnának, de az időjárás változása, a déli féltekén beköszöntő tél következtében fellépő szűkösebb táplálékkínálat miatt valószínűleg észak felé húzódnak.

Papp Ferenc

elmondta, hogy ez a két madár légvonalban is csaknem 9000 kilométerre tartózkodik a fészkétől, a szárazföldek felett vezető vándorút kerülői és a táplálékszerző kóborlások miatt azonban már csaknem húszezer kilométert tettek meg. A gólyák vándorútjuk során nem repülnek ki a nyílt tenger fölé, hanem az Európa keleti részén fészkelők a Boszporusz vidékén gyülekeznek, majd Kis-Ázsiát keresztezve, a Közel-Kelet partvidékét követve érik el a Nílus-völgyét. Két, Szlovákiában megjelölt madár közül a Peter nevű jelenleg Mozambik nyugati részén, Michal pedig Zambia és Tanzánia határvidékén időzik. A Horka nevű gólya Kenyában, az Egyenlítő közelében tartózkodik. Papp Ferenc kifejtette, hogy a Száhel-övezetben telelő többi madár az elmúlt hónapokat nagy részt Csádban és Szudánban töltötte, de tettek kitérőket Niger, Nigéria, Kamerun, Dél-Szudán és a Közép-afriai Köztársaság területére is. A szakember elmondta: az egyik fehér gólya, a tél nagy részét a Csád-tó vidékén töltő Varbó nevű, öreg madár mozgásából – bár a Szahara déli részén hiányos a GSM-hálózat lefedettsége – arra lehet következtetni, hogy megindult észak felé, ugyanis Szudánban elérte a Nílus vidékét. Az MME szakemberei 2012 óta a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” magyar-szlovák, valamint az „Északi gólyahír” című hazai projekt részeként 44 fehér gólyát láttak el jeladóval. Közülük tíz követhető nyomon a http://satellitetracking.eu/ oldalon, ahol a madár neve, majd a térkép kiválasztásával található meg az útvonal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.