Közélet

Az ukrán helyzet miatt lehet kiemelt veszélynek kitéve Putyin Budapesten

Az ukrán helyzet miatt lehet kiemelt veszélynek kitéve Putyin Budapesten

2015. február 17., kedd
Az ukrán helyzet miatt lehet kiemelt veszélynek kitéve Putyin Budapesten
george_spottle02_gs

Ugyan több vallási és etnikai csoport halállistájának élén szerepel az orosz elnök, Vladimir Putyin fővárosi látogatása során személyes testőrsége és a TEK szakemberei is gondoskodnak a biztonságáról. Hogy kik és milyen módon tervezhetnek merényletet az elnök ellen, hogyan lehet az innovatív kísérletek ellen is védekezni? Terrorkérdésben világszinten jártas szakembert kérdeztünk.

Georg Spöttle

nyilatkozott portálunknak az

orosz elnök látogatása

kapcsán. A biztonságtechnikai szakember öt évig szolgált a német hadsereg ejtőernyőseként, Nyugat-Berlinben végezte el a rendőrtiszti főiskolát, számos afrikai és közel-keleti országban dolgozott a terrorelhárítás tagjaként, majd leszerelését követően biztonsági cégek munkatársaként is tevékenykedett Pakisztánban és az Egyesült Államokban. Az utóbbi évek egyik legkomolyabb diplomáciai látogatása kapcsán a modern terrorfenyegetettségről faggattuk a szakembert. Elmondása szerint a védett személyek leginkább utazás közben vannak veszélynek kitéve, főként amikor megáll a konvoj, hogy a célszemély be- vagy kiszálljon. "Megnehezítik azzal is a merénylők dolgát, hogy semmi sincsen lefixálva. Több útvonalat is előkészítenek, melyet folyamatosan kémlelnek felderítők, és az utolsó pillanatban döntik el, hogy melyik irányban haladnak tovább" - magyarázta a szakember. Ugyan napjainkra a hagyományos merénylői módszerek sikere - melyet

Gavrilo Princip

, vagy a

Kennedy

-gyilkosság elkövetője (akárki is volt az) alkalmazott - már minimálisra csökkent, nem véletlen, hogy

Obamához

hasonlóan

Putyin

elnök is a saját páncélozott járművét szállíttatta a diplomáciai látogatásra.

A Rém gyomrában

Liszt Ferenc; PUTYIN, Vlagyimir

A Terrorelhárítási Központ egyik fegyverese a Liszt Ferenc-repülőtéren (Fotó: MTI)

Míg az Egyesült Államos első embere a Rém ('The Beast') néven becézett páncélozott Cadillacet használja ilyen eseményeken, Putyinnak egy Mercedest tettek terrorbiztossá. "Mindkettő rendkívül vastag fenéklemezzel rendelkezik, hogy semlegesíteni tudja egy tapadóakna detonációját. Hermetikusan le lehet zárni a járműveket, gond nélkül átvészelhető benne egy gáztámadás, saját légtisztító rendszere van, így órák állnak a személyzet rendelkezésére, hogy biztonságba helyezzék az elnököt. Ha valamilyen módon sikerülne még páncéltörő fegyvereket is lőtávolon belülre csempészni, egy kisebb egészségügyi központ áll rendelkezésre a helyszínen a sérültek ellátására. A testőrök komoly egészségügyi felkészítésen vesznek részt, sebészeti ellátásban és életmentésben is jártasságot szereznek. Mikor a német terrorelhárításhoz kerültem, hat hónapra el kellett mennem egy berlini kórház traumatológiai osztályára, ahol megtanítottak, hogy miként láthatok el sebesüléseket akár a legegyszerűbb eszközökkel" - mondta a biztonságtechnikai szakember. A helikopteres felderítés mellett már kamerás drónokat is alkalmaznak a tetők ellenőrzésére, milliónyi szem figyelheti így a környező utcák minden rezdülését.

Csecsenek, ukránok is pályázhatnak az orosz elnök fejére

Amellett, hogy az innovatív terrorcselekményekre is naprakész módon próbálnak felkészülni, a Budapesten tapasztalt előkészületek - kezdve az útvonalon található csatornafedők lehegesztésével a - jól ismertek voltak Georg Spöttle számára. "Évtizedekkel korábban is így készültünk fel például arra, amikor Ronald Reagan illetve hasonlóan nagy kaliberű személyek látogattak Németországba. Már két nappal korábban átkutattuk a csatornarendszert, hogy ellenőrizzük, nincs-e robbanóanyag elrejtve az útvonal alatt. Elszállíttattuk a közelben parkoló autókat is, melyek szintén potenciális veszélyforrást jelentenek, hiszen pokolgépet lehet elrejteni benne. A megállási pontokon fokozottan ellenőrzik az épületeket, mesterlövészek figyelik az ablakokat is, Reagan látogatásakor nem volt szabad a környéken egyetlen ablakot sem kinyitni" - magyarázta. Nem csak fegyvert, de egy annak látszó teleobjektívot is veszélyesnek találhatja az orosz elnököt őrző csoport, így a sajtó óvatlan kollégáinak is érdeke, hogy minden ablak csukva, és redőny lehúzva legyen.

Putyin Budapesten - Közlekedési korlátozások és biztonsági

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársa lehegeszt egy a csatornafedelet (Fotó: MTI)

Ugyan az orosz elnök több szakadár csoport és terrorszervezet első számú célpontjaként szerepelhet, nem kevés ellenséget hozott neki az ukrajnai konfliktus is - mondta a szakember. "Csecsenek, ukránok is pályázhatnak az orosz elnök fejére, de szerencsére Magyarországon nincs meg ennek a háttere. Demográfiailag átlátható, nyugalmas a helyzet itt, nincsenek radikális vallási vagy etnikai csoportok, vagy olyan emigránsok nagy számban, akik esetleg valamiféle politikai üldöztetés miatt éppen nálunk kerestek menedéket. A krími helyzet, illetve a szakadárok támogatása miatt él itt néhány ukrán, aki gyűlöli őt, megfelelő eszköz azonban valószínű nincs a kezében, hogy kijátssza a biztonsági intézkedéseket" - magyarázta Georg Spöttle.

Óriási diplomáciai blama lenne egy célba talált tojás is

george_spottle01_gs

Belülről sem valószínű támadás - az államvédelmi kommandó tagjai közé szinte lehetetlen beépíteni potenciális merénylőt, hiszen minimum ötéves rendőri tapasztalat szükséges a belépéshez, amely már korábban is komoly nemzetbiztonsági átvilágítást von maga után. "Alaposan feltérképezik a a szociális hátterét annak az embernek, aki valamilyen speciális alakulathoz jelentkezik. Nem csatlakozhatnak olyanok, akik például bőrfejű vagy szélsőbaloldali barátokkal rendelkeznek, illetve ilyen csoportokkal tartanak kapcsolatot" - tette hozzá. Hogyha mindezen előkészületek ellenére is megvalósulna valamiféle merénylet az elnök ellen, az nem csupán a biztonsági szolgálatnak lenne kellemetlen, de komoly diplomáciai baklövést jelentene az országra nézve. "Nem is kell, hogy megsérüljön a célszemély, már az is óriási blama lenne, ha például csak megdobálnák tojással. Hatalmas szervezési hiányosságokról tanúskodna mindez, amely a későbbi látogatásokra is kihatással lenne" - magyarázta a biztonságtechnikai szakember. Az orosz elnök látogatásáról

alábbi cikkünkben

tudósítunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.