Közélet

Átnevezhetik a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumát

Átnevezhetik a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumát

2015. február 18., szerda
Átnevezhetik a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumát
sagvari_endre_gy_gimnazium02_gs

Rétvári Bence szerint sem elfogadható, hogy Ságvári Endre nevét viseli a szegedi köznevelési intézmény, ezért a Szegedi Tudományegyetemnek át kell neveznie a fenntartása alatt működő gimnáziumot. Az egyetem megteszi a szükséges lépéseket.

"Személyes véleményem és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során

Ságvári Endréről

kialakított egyértelmű állásfoglalását követően" – írta

Rétvári Bence

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Szávay István

jobbikos képviselő kérdésére válaszolva, amit a

Magyar Hírlap online

idézett fel. A Szegedi Tudományegyetem mint a Ságvári Gyakorló Gimnázium intézményfenntartója keddi sajtóközleményében úgy reagált, tévesek azok a hírszerzések, miszerint az universitas nem tette meg a szükséges lépéseket a névváltoztatás felé. A közlemény szerint "az SZTE vezetése felvette a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatási Államtitkársággal és jelezte, hogy az átnevezést illetően a szegedi intézményre vonatkozó esetleges feladatokban együttműködik az államtitkársággal". Ahogyan arról

portálunk is beszámolt korábban

,

Szabó Gábor

rektor 2013-ban a mellett foglalt állást, a gimnázium nevéből csak az Endrét kellene száműzni, a Ságvári az évtizedek alatt ugyanis "védjegye" lett az intézménynek.

Bor Zsolt

, a Ságvári-gimnáziumban végzett fizikus akadémikus szerint elég a "mondvacsinált kommunista hősből", itt lenne az ideje a névváltoztatásnak. Javaslata szerint

Klebelsberg Kunó

nevének felvétele lenne indokolt, a kultuszminiszter ugyanis különösen sokat tett Szeged városáért: ő telepítette le az egyetemet a Tisza-parti városban, a Dóm tér és a fogadalmi templom, a szabadtéri játékok, valamint a Hősök kapuja is az ő ötlete nyomán született meg.

Korábbról

Mint ismert, 2013 óta közterület, 2014. januártól pedig már cég, civil szervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. A tilalmi rendelkezés szerint kétes esetekben az MTA állásfoglalása alapján kell eljárni. Ságvári nevének használatát az MTA a "nem javasolt" kategóriába sorolta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.