A mórahalmi önkormányzat támogatja egy új határátkelő nyitását Horgos felé

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hataratkelo13_gs

A mórahalmi önkormányzat támogatja, hogy egy új átkelőhelyet alakítsanak ki a homokháti kisváros és Horgos között a magyar-szerb határon – közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel.

A politikus úgy fogalmazott, Szerbia – a magyar kormány által támogatott – európai uniós csatlakozását igyekeznek a helyi közösségek szintjén is segíteni. Amikor Szerbia uniós tagország lesz, megnyílik a lehetőség a schengeni csatlakozáshoz is, ennek időpontját jelenleg azonban még nem lehet meghatározni, de a felkészülést el kell kezdeni.

A határ menti települések arra törekszenek, hogy öt kilométerenként megfelelő infrastruktúrával ellátott határkeresztezési pontok legyenek, ahol határátkelő helyeket lehet kialakítani. Szerbia schengeni csatlakozását követően pedig megfelelő közlekedési kapcsolatot teremtenek a szomszédos települések között – mondta a polgármester.

Az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelőhelyért – amely forgalma nyaranta már összemérhető a tompaival – tizennyolc évet küzdöttek a Homokhátságon és Vajdaságban élők – emlékeztetett Nógrádi Zoltán, aki bízik abban, a Mórahalom és Horgos közötti átkelőre nem kell ennyit várni. Hozzátette: hosszú évek eltelhetnek addig, amíg az első autó átgördül itt a határon.

A szomszédos településeket a határhúzás előtt jól karbantartott gazdasági út kötötte össze. Az ide elképzelt átkelőt az önkormányzat már szerepelteti a helyi területrendezési tervben és az elképzeléséket eljuttatta a megyéhez is, hogy az országos területrendezési tervbe is bekerüljön. A következő lépés a konkrét tervek elkészítéshez szükséges anyagi források előteremtése lesz – tudatta a politikus.

Előző sztori

Szegeden is egyre népszerűbb a pocakfestés + FOTÓK

Következő sztori

A gyálaréti részönkormányzat szélesebb lesz, mint az SZMSZ “engedi” + FOTÓK