Közélet

A mórahalmi önkormányzat támogatja egy új határátkelő nyitását Horgos felé

A mórahalmi önkormányzat támogatja egy új határátkelő nyitását Horgos felé

2015. február 3., kedd
A mórahalmi önkormányzat támogatja egy új határátkelő nyitását Horgos felé
hataratkelo13_gs

A mórahalmi önkormányzat támogatja, hogy egy új átkelőhelyet alakítsanak ki a homokháti kisváros és Horgos között a magyar-szerb határon – közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel.

A politikus úgy fogalmazott, Szerbia – a magyar kormány által támogatott – európai uniós csatlakozását igyekeznek a helyi közösségek szintjén is segíteni. Amikor Szerbia uniós tagország lesz, megnyílik a lehetőség a schengeni csatlakozáshoz is, ennek időpontját jelenleg azonban még nem lehet meghatározni, de a felkészülést el kell kezdeni. A határ menti települések arra törekszenek, hogy öt kilométerenként megfelelő infrastruktúrával ellátott határkeresztezési pontok legyenek, ahol határátkelő helyeket lehet kialakítani. Szerbia schengeni csatlakozását követően pedig megfelelő közlekedési kapcsolatot teremtenek a szomszédos települések között – mondta a polgármester. Az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelőhelyért – amely forgalma nyaranta már összemérhető a tompaival – tizennyolc évet küzdöttek a Homokhátságon és Vajdaságban élők – emlékeztetett

Nógrádi Zoltán

, aki bízik abban, a Mórahalom és Horgos közötti átkelőre nem kell ennyit várni. Hozzátette: hosszú évek eltelhetnek addig, amíg az első autó átgördül itt a határon. A szomszédos településeket a határhúzás előtt jól karbantartott gazdasági út kötötte össze. Az ide elképzelt átkelőt az önkormányzat már szerepelteti a helyi területrendezési tervben és az elképzeléséket eljuttatta a megyéhez is, hogy az országos területrendezési tervbe is bekerüljön. A következő lépés a konkrét tervek elkészítéshez szükséges anyagi források előteremtése lesz – tudatta a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.