Közélet

A mórahalmi buszvárót is ellepik az illegális migránsok

A mórahalmi buszvárót is ellepik az illegális migránsok

2015. február 6., péntek
A mórahalmi buszvárót is ellepik az illegális migránsok
mhalom_migrans2

Mórahalmi rendészek tessékelték ki illegális migránsok egy csoportját a helyi buszpályaudvar várójából. Nógrádi Zoltán polgármestertől megtudtuk, megháromszorozódott a határsértők száma az előző év azonos időszakához képest, és az is megfigyelhető, hogy ma már nem kerülik el a településeket a határsértők.

„Felháborodva vettem róla tudomást, hogy a mórahalmi buszpályaudvart nem tudják használni rendeltetésszerűen a mórahalmiak és az ide látogatók, mert migráns csoportok elfoglalják a pályaudvar várótermét. Minden intézkedést megteszek, hogy ezt megakadályozzam az itt élők nyugalma érdekében” – írta ki Facebook-oldalára

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere. A fideszes politikus a homokhátság több településének vezetőjével tartott

sajtótájékoztatóján

is határozott kormányzati fellépést sürgetett a helyzet normalizálásáért. Mivel tendencia, hogy immár nem kerülik el a településeket az illegális határátlépők, hanem bemennek városokba, falvakba, és vásárolnak vagy behúzódnak melegedni például a buszpályaudvar várótermébe. „Most már szorulunk ki a buszokról, intézményekből, lassan kezdem úgy érezni, mintha nem tudnám kordában tartani az eseményeket a településen. Van, amikor azért késnek el a gyerekek az iskolából, mert nem férnek fel a migránsoktól a buszra. Emberileg megértem az élethelyzetét a határsértőknek, de ez mégiscsak a mi életterünk” – tette hozzá.

mhalom_migrans

Mórahalom polgármestere hangsúlyozta, a rendőrség, a határrendészek és a polgárőrök teszik a dolgukat, s amikor felhívták a problémára az országos döntéshozók figyelmét, akkor pluszforrásokat kaptak a leginkább érintett települések, és több járőr is van szolgálatban. Ezen felül törvénymódosítás is készül a migránsokkal kapcsolatban, melynek a vitája a jövő héten kezdődik a Parlamentben. „Azt látom, hogy mindenki teszi a dolgát, de közben háromszorosára növekedett a havi terhelésünk a tavalyihoz képest. Tavaly a Homokhátságon több mint 30 ezer határsértőt fogtak el, ha a jelenlegi tendencia marad, akkor idén akár 100 ezren is érkezhetnek hozzánk” – jegyezte meg Nógrádi Zoltán. Azt, hogy tovább fog növekedni az illegális migránsok száma, alátámasztja, hogy a polgármester információi szerint naponta 20 ezren indulnak útnak Koszovó fővárosából, Pristinából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.