Egészség

32 ezer nőnek kézbesítenek méhnyakrák-szűrésre szóló levelet

32 ezer nőnek kézbesítenek méhnyakrák-szűrésre szóló levelet

2015. február 12., csütörtök
32 ezer nőnek kézbesítenek méhnyakrák-szűrésre szóló levelet

A napokban közel 32 ezer nőnek küld méhnyakrák-szűrésre szóló levelet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ); a névre szóló meghívót azoknak a 25 és 65 év közöttieknek postázzák, akik jogosultak az ingyenes vizsgálatra, és olyan településen élnek, ahol már elérhető a védőnői méhnyakrák-szűrés.

Az ÁNTSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2013-ban indította el azt a programot, amelynek célja, hogy a védőnők bevonásával minél többen vegyenek részt az ingyenes szűrővizsgálaton. A védőnők egy képzést követően önállóan végezhetnek méhnyakszűrést a védőnői tanácsadókban. A program keretében elsősorban olyan védőnők jelentkezését várták, akik 5 ezer főnél kisebb településen dolgoznak, így azok számára is helyben elérhetővé válik a vizsgálat, akiknek korábban ezért távolabb kellett utazniuk. Februártól újabb 154 védőnő kapcsolódik be a programba, így országosan már 344 védőnőnél érhető el a szolgáltatás - írták. A kiemelt projekt forrását részben a magyar kormány, részben az Európai Unió biztosítja az Európai Szociális Alapból, ennek révén a védőnői vizsgálat lehetősége mára az ország 534 településén vált elérhetővé, és a következő hónapokban ez a szám még tovább bővül, megközelítve az ezret. A most vizsgálatra hívott nőknek a lakóhely szerint illetékes területi védőnővel kell időpontot egyeztetni. A beavatkozás fájdalommentes, egyszerű vizsgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.