//

Tudja, miként szól a népi hímzés? – Megmutatjuk! + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nepi_himzes

Népi szőttesek mintáit papírba lyuggatta Szirmay Zsanett, majd zenedobozzal lejátszotta. A végeredmény elképesztő!

Az index bukkant rá a Dezeen.com cikkére, melyben részletesen bemutatják Szirmay Zsanett különleges projektjét, mely a Soundweaving – azaz hangszövés címet viseli.

A Soundweaving műfaji korlátokat áttörő, integratív szemléletű és egyben kísérleti projekt. Az eredetileg féléves feladatként született koncepció egy ismert folkór-jelenség, a magyar népi kultúra nagy hagyományú hímzései és egy különleges technológiai eljárás: a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszó különleges párosításából született. Szirmay Zsanett a kiválasztott bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi hímzés-motívumokat lézervágott textilekre írta át, amelyek ezt követően a zenedoboz szalagjaiként szolgálnak. A keresztszemes minták így alakulnak dallammá. A Soundweaving új dimenziót ad a tradicionális hímzéseknek, több érzékszervet megmozgatva és interakcióra csábítva a szemlélőt: a kiállításon ugyanis bárki kipróbálhatja a rendszer működését. Zsanett, aki jelenleg a MOME Textiltervező Tanszékének mesterképzős hallgatója, a Soundweavinggel korábban Magyarországon is feltűnést keltett: a hallgatói munka bekerült a tavalyi év legizgalmasabb hazai designprojektjeit bemutató Magyar Design Évkönyv 2013 című kiadványba is. A továbbfejlesztett egyetemi munkához szakértőként és a hanganyag alkotótársaként csatlakozott Tárkány-Kovács Bálint, Junior Prima Díjas zenész-zeneszerző.

A projektről további részleteket ITT olvashat, itt pedig meghallgathatja a népi hímzések zenedobozzal előcsalogatott dallamvilágát:

Előző sztori

Kultúra utalványért és SZÉP-kártyáért is lehet Szabadtéri-jegyet venni

Következő sztori

Vitéz László a szegedi Kövér Béla Bábszínházban + VIDEÓ