Szabó Sándor: Az MSZP az emberek bizalmáért dolgozik

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_sandor01_gs

Kicsit csalódott a parlamenti munkában Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő, aki több érdemi vitát szeretne az országgyűlésben. Mint elmondta, Szeged érdekében egy új uszodáért és a harmadik Tisza-hídért is lobbizni fog.

Mozgalmas év áll az MSZP-s Szabó Sándor mögött, aki a tavaszi országgyűlési választáson jutott be a parlamentbe, korábban a polgármesteri hivatalban kabinetvezetőként dolgozott. „Mindig azt hangoztattam kampány során is, hogy elsősorban Szegedért, a választókerületben élőkért kívánok dolgozni és másodsorban foglalkozok országos politikai kérdésekkel, már amennyire ez a kettő különválasztható. Tanulságos, hogy az országos politikai kérdések sok esetben összefüggenek a helyi ügyekkel, de mégis minden megnyilvánulásomban, előterjesztésemben és módosító javaslatomban azokhoz az ügyekhez szóltam hozzá a parlamentben, amelyek az itt élők helyzetét befolyásolják” – fogalmazott Szabó Sándor. Hozzátette, az adótörvények természetesen nemcsak a szegedieket érintik, akárcsak a szociális kiadások, mely kapcsán felszólalásában azt kérte, hogy több jusson azoknak, akik rászorulnak, ennek szellemében kellene elkészíteni a törvényt. „Kiálltam a települési adók bevezetése ellen is, szerintem nem szerencsés ebben az önkormányzatok számára nehéz helyzetben ezt lehetővé tenni, hiszen végső soron ezt is az emberek fogják megfizetni” – sorolta, milyen témakörökben szólalt fel a parlamentben. Hozzátette, ahogy a választási kampányban is ígérte, egy új uszoda megépítésért fog lobbizni a parlamentben, illetve a város 2014-2020-as programjában is szereplő harmadik Tisza-híd megépítését tartja fontosnak a szocialista politikus. „Jobboldali politikusokkal is le fogok ülni tárgyalni, a cél, hogy az uniós forrásokból minél több pénz érkezzen Szegedre a pántlikázott összegen felül” – hangsúlyozta.

Nagy lehetőség a kétharmad, de hiányzik az érdemi vita

A kétharmadot Szabó nagy lehetőségnek tartja, hiszen az egész ország szempontjából meghatározó strukturális reformokat lehet végrehajtani például az egészségügy területén, a gazdaságpolitikában vagy az oktatásban. A szocialista politikus úgy látja, a Fidesz-KDNP kétharmados többsége azonban veszélyeket is rejt a lehetőségek mellett, azt tapasztalta, hogy a parlamenti munkában az érdemi viták elmaradtak. „Több törvényjavaslat került a képviselők elé egyik napról a másikra, ezek döntő része előkészítetlen volt, és mi nem is tudunk vitázni ezekről a témákról, semmiféle társadalmi vagy szakmai egyeztetés nem volt. Nem voltam naiv, amikor bekerültem az országgyűlésbe, de azt reméltem, hogy viták és egyeztetések lesznek. Az emberek százezreit érintő legtöbb döntés erőszakosan, s olykor egyes érdekcsoportok mentén születtek meg, nem feltétlen a lakosság érdekeit szem előtt tartva” – értékelte a parlamenti munkát. Az MSZP-s politikus véleménye szerint pont az egyeztetések hiánya hozta azt magával, hogy az utcára vonultak emberek és több kormányellenes tüntetést is tartottak.

szabo_sandor04_gsMindezek fényében egy kicsit csalódott Szabó Sándor, de mint megismételte, nem voltak illúziói, amikor képviselőnek választották, látta az előző kétharmados kormányzati ciklusban is a parlamentben folyó munkát, a törvényalkotás menetét, de mint a SZEGEDma.hu-nak elmondta, teljesen más, ha valaki kívülről lát egy rendszert vagy annak részeként dolgozik. „Rengeteg ésszerű módosító javaslatunk volt, melyek nem feltétlenül voltak ellenesek a kormányzati elképzelésekkel, de nagyon nehezen tudunk ezekbe a törvényjavaslatokba minimális módosításokat becsempészni. Ezért van bennem egyfajta csalódottság” – közölte. Példaként a magánnyugdíj-pénztárak átalakítását említette, ezen felül a szociális ellátásokról szóló törvényt, mely 600 ezer embert érint. Az adójogszabályok közül a „szappanadóként” nevezettet emelte ki, mely arról szól, hogy termékdíjas lesz a mosószer, a szappan, az irodai papír és még a művirág is. Hozzátette, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelése pedig azt vonja maga után, hogy már a Spar be is jelentette, nem valósítja meg a tervezett 30 milliárd forintos befektetését, és ezzel nem jön létre 600 új munkahely sem az országban. „Azt is látom, hogy a kormánypárti képviselőtársaim egy kicsit elszakadtak a valóságtól. Úgy érzékelem, hogy nem látják, mi történik az országban, s ezért születnek olyan döntések, melyeket az imént soroltam” – jegyezte meg a szocialista parlamenti képviselő. Szabó Sándor hangsúlyozta, mindez nem változtat azon, hogy a ciklusból hátralévő három és fél évben is dolgozni fog az MSZP.

A választókerületekben kezd újra építkezni az MSZP

Mindhárom 2014-es választáson jelentős vereséget szenvedett az MSZP, melyet a párt választmánya, tanácsa is kiértékelt. Ezzel kapcsolatban Szabó elmondta, új társadalmi szervezők jelentek meg a választókerületekben, akiknek elsősorban az emberekkel való kapcsolattartás lesz a feladata. Olyan embereket választanak erre a munkára, akik már bizonyítottak, megbecsült tagjai a társadalomnak és képesek minél több embert elérni, megszólítani. Ezen felül új üzeneteket is megfogalmaz a párt, s azokat is eljuttatja a választópolgárokhoz. „2015-ben arra fog törekedni az MSZP, hogy minél szélesebb társadalmi rétegeket megszólítson, ebből próbáljuk azt az erőt meríteni, mely majd ahhoz lesz szükséges, hogy a következő választásokkor egyfajta alternatívát tudjunk nyújtani az embereknek” – mondta el kérdésünkre. Hozzátette, Szegeden 2002 óta MSZP-s polgármestere van a városnak Botka László személyében, karakteresen jelenik meg a párt és üzeneteik, és pont ezt hiányolta az országot járva más településeken Szabó Sándor. „Ha nem tudjuk megszólítani az embereket, nincs bázisunk, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy nem tudnak a szocialisták erősödni. Egy alulról történő építkezésnek kell megtörténnie, s nemcsak az MSZP-nél, ez minden pártra igaz” – részletezte. Azt is tapasztalja, hogy minden korosztály kiábrándult egy kicsit a politikából, vagyis ma már nemcsak a fiatalokat nehéz megszólítani. Ezért Szabó Sándor szerint először az elvesztett bizalmat kell visszaszerezni, mert amíg az emberek nem azt látják, hogy a politikusok értük dolgoznak, nem fogják támogatni őket.

Előző sztori

A szegedi hajós a jég hátán is megél + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Az ország keleti felében gyenge ónos esőre, havazásra figyelmeztetnek