Közélet

Szabó Sándor: Az MSZP az emberek bizalmáért dolgozik

Szabó Sándor: Az MSZP az emberek bizalmáért dolgozik

2015. január 3., szombat
Szabó Sándor: Az MSZP az emberek bizalmáért dolgozik
szabo_sandor01_gs

Kicsit csalódott a parlamenti munkában Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő, aki több érdemi vitát szeretne az országgyűlésben. Mint elmondta, Szeged érdekében egy új uszodáért és a harmadik Tisza-hídért is lobbizni fog.

Mozgalmas év áll az MSZP-s

Szabó Sándor

mögött, aki a tavaszi országgyűlési választáson jutott be a parlamentbe, korábban a polgármesteri hivatalban kabinetvezetőként dolgozott. „Mindig azt hangoztattam kampány során is, hogy elsősorban Szegedért, a választókerületben élőkért kívánok dolgozni és másodsorban foglalkozok országos politikai kérdésekkel, már amennyire ez a kettő különválasztható. Tanulságos, hogy az országos politikai kérdések sok esetben összefüggenek a helyi ügyekkel, de mégis minden megnyilvánulásomban, előterjesztésemben és módosító javaslatomban azokhoz az ügyekhez szóltam hozzá a parlamentben, amelyek az itt élők helyzetét befolyásolják” – fogalmazott Szabó Sándor. Hozzátette, az adótörvények természetesen nemcsak a szegedieket érintik, akárcsak a szociális kiadások, mely kapcsán felszólalásában azt kérte, hogy több jusson azoknak, akik rászorulnak, ennek szellemében kellene elkészíteni a törvényt. „Kiálltam a települési adók bevezetése ellen is, szerintem nem szerencsés ebben az önkormányzatok számára nehéz helyzetben ezt lehetővé tenni, hiszen végső soron ezt is az emberek fogják megfizetni” – sorolta, milyen témakörökben szólalt fel a parlamentben. Hozzátette, ahogy a választási kampányban is ígérte, egy új uszoda megépítésért fog lobbizni a parlamentben, illetve a város 2014-2020-as programjában is szereplő harmadik Tisza-híd megépítését tartja fontosnak a szocialista politikus. „Jobboldali politikusokkal is le fogok ülni tárgyalni, a cél, hogy az uniós forrásokból minél több pénz érkezzen Szegedre a pántlikázott összegen felül” – hangsúlyozta.

Nagy lehetőség a kétharmad, de hiányzik az érdemi vita

A kétharmadot Szabó nagy lehetőségnek tartja, hiszen az egész ország szempontjából meghatározó strukturális reformokat lehet végrehajtani például az egészségügy területén, a gazdaságpolitikában vagy az oktatásban. A szocialista politikus úgy látja, a Fidesz-KDNP kétharmados többsége azonban veszélyeket is rejt a lehetőségek mellett, azt tapasztalta, hogy a parlamenti munkában az érdemi viták elmaradtak. „Több törvényjavaslat került a képviselők elé egyik napról a másikra, ezek döntő része előkészítetlen volt, és mi nem is tudunk vitázni ezekről a témákról, semmiféle társadalmi vagy szakmai egyeztetés nem volt. Nem voltam naiv, amikor bekerültem az országgyűlésbe, de azt reméltem, hogy viták és egyeztetések lesznek. Az emberek százezreit érintő legtöbb döntés erőszakosan, s olykor egyes érdekcsoportok mentén születtek meg, nem feltétlen a lakosság érdekeit szem előtt tartva” – értékelte a parlamenti munkát. Az MSZP-s politikus véleménye szerint pont az egyeztetések hiánya hozta azt magával, hogy az utcára vonultak emberek és több kormányellenes tüntetést is tartottak.

szabo_sandor04_gs

Mindezek fényében egy kicsit csalódott Szabó Sándor, de mint megismételte, nem voltak illúziói, amikor képviselőnek választották, látta az előző kétharmados kormányzati ciklusban is a parlamentben folyó munkát, a törvényalkotás menetét, de mint a SZEGEDma.hu-nak elmondta, teljesen más, ha valaki kívülről lát egy rendszert vagy annak részeként dolgozik. „Rengeteg ésszerű módosító javaslatunk volt, melyek nem feltétlenül voltak ellenesek a kormányzati elképzelésekkel, de nagyon nehezen tudunk ezekbe a törvényjavaslatokba minimális módosításokat becsempészni. Ezért van bennem egyfajta csalódottság” – közölte. Példaként a magánnyugdíj-pénztárak átalakítását említette, ezen felül a szociális ellátásokról szóló törvényt, mely 600 ezer embert érint. Az adójogszabályok közül a „szappanadóként” nevezettet emelte ki, mely arról szól, hogy termékdíjas lesz a mosószer, a szappan, az irodai papír és még a művirág is. Hozzátette, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelése pedig azt vonja maga után, hogy már a Spar be is jelentette, nem valósítja meg a tervezett 30 milliárd forintos befektetését, és ezzel nem jön létre 600 új munkahely sem az országban. „Azt is látom, hogy a kormánypárti képviselőtársaim egy kicsit elszakadtak a valóságtól. Úgy érzékelem, hogy nem látják, mi történik az országban, s ezért születnek olyan döntések, melyeket az imént soroltam” – jegyezte meg a szocialista parlamenti képviselő. Szabó Sándor hangsúlyozta, mindez nem változtat azon, hogy a ciklusból hátralévő három és fél évben is dolgozni fog az MSZP.

A választókerületekben kezd újra építkezni az MSZP

Mindhárom 2014-es választáson jelentős vereséget szenvedett az MSZP, melyet a párt választmánya, tanácsa is kiértékelt. Ezzel kapcsolatban Szabó elmondta, új társadalmi szervezők jelentek meg a választókerületekben, akiknek elsősorban az emberekkel való kapcsolattartás lesz a feladata. Olyan embereket választanak erre a munkára, akik már bizonyítottak, megbecsült tagjai a társadalomnak és képesek minél több embert elérni, megszólítani. Ezen felül új üzeneteket is megfogalmaz a párt, s azokat is eljuttatja a választópolgárokhoz. „2015-ben arra fog törekedni az MSZP, hogy minél szélesebb társadalmi rétegeket megszólítson, ebből próbáljuk azt az erőt meríteni, mely majd ahhoz lesz szükséges, hogy a következő választásokkor egyfajta alternatívát tudjunk nyújtani az embereknek” – mondta el kérdésünkre. Hozzátette, Szegeden 2002 óta MSZP-s polgármestere van a városnak

Botka László

személyében, karakteresen jelenik meg a párt és üzeneteik, és pont ezt hiányolta az országot járva más településeken Szabó Sándor. „Ha nem tudjuk megszólítani az embereket, nincs bázisunk, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy nem tudnak a szocialisták erősödni. Egy alulról történő építkezésnek kell megtörténnie, s nemcsak az MSZP-nél, ez minden pártra igaz” – részletezte. Azt is tapasztalja, hogy minden korosztály kiábrándult egy kicsit a politikából, vagyis ma már nemcsak a fiatalokat nehéz megszólítani. Ezért Szabó Sándor szerint először az elvesztett bizalmat kell visszaszerezni, mert amíg az emberek nem azt látják, hogy a politikusok értük dolgoznak, nem fogják támogatni őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.