Novák Katalin: meg kell állítani a népességfogyást

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormányzati családpolitika alapvetése, hogy fenntartható demográfiai fordulatot kell elérni, meg kell állítani a népességfogyást – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy szerdai budapesti konferencián.

Novák Katalin A családpolitika jelene és jövője című tanácskozáson a legfőbb célok között említette a gyermekvállalási kedv ösztönzését, a vágyott gyermekek megszületésének elősegítését és a családok erősítését, hiszen – mint mondta – erős családokban több gyermek születik.

Hangsúlyozta, a családpolitikában nagyon fontos, hogy hosszú távú, tervezhető, kiszámítható és komplex intézkedéseket hozzanak. Az ehhez szükséges eszközökről szólva azt mondta, hogy a vágyott gyermekek megszületéséhez legfontosabb a munka és a családi élet összeegyeztetése, a lakhatás és a családbarát környezet megteremtése.

A családpolitika kiindulópontja az aktuális, kedvezőtlen népesedési helyzet. Harminchárom év alatt nyolcszázezerrel csökkent Magyarország népessége. Jelenleg is fogy a magyar népesség, de kisebb mértékben, mint korábban – mondta Novák Katalin, idézve a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait, amelyek alapján a tavalyi év első tizenegy hónapjában a születésszám 2,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és a halálozások száma csökkent.

Kiemelte: a kormány olyan fontosnak tartja a családi értékeket, hogy azokat az alaptörvényben is rögzítették. “A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony” – idézte az államtitkár.

A kormány házasságközpontú politikát folytat. A házasságot időtálló értéknek tekinti, mert kutatások bizonyítják, hogy a gyermekek szempontjából az a “nagyobb biztonságot jelentő együttélési forma” – tette hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár a kormány eddigi, konkrét családpolitikai intézkedéseiről szólva példaként említette, hogy a családi adókedvezményt kiterjesztették az egy vagy két gyermeket nevelőkre is. Ennek eredményeként a családok évi 230-240 milliárd forint adókedvezményt vehetnek igénybe, és ez az összeg 2018-ra 300 milliárdra emelkedhet.

Novák Katalin kitért a gyed extrára is, amely szeptemberig csaknem 27 ezer szülőnek jelentett segítséget. A munka melletti gyedet 15 ezren, a testvér gyedet 12 ezren vették igénybe, és bevezették a hallgatói, vagy diplomás gyedet is.

Közölte: a gyermekétkeztetésre fordított összeg 2010 és 2014 között 24 milliárd forinttal nőtt. Jelenleg a gyermekek harmada étkezik ingyen, ezt kétharmadra tervezik növelni. Hatezer új bölcsődei, óvodai férőhelyet hoztak létre, de ezt a számot is növelni szeretnék. Az államtitkár szólt arról is, hogy a köznevelésben fokozatosan, felmenő rendszerben ingyenessé teszik a tankönyveket. Kiemelte, hogy folyamatosan nő, húszéves csúcsot ért el az országban a női foglalkoztatottság, amelynek aránya jelenleg 56,5 százalék.
A konferenciát Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja nyitotta meg, és előadást tartott Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői szolgálatért felelős egykori miniszteri biztos, valamint Dani Csaba, a Magyar Államkincstár családtámogatási főosztályvezetője is.

Előző sztori

Emmi: ismét lehet pályázni a rezidens ösztöndíjakra

Következő sztori

Januárban is szavazzon Botka Lászlóra!