Közélet

Lejár a héderező biztonsági őrök ideje

Lejár a héderező biztonsági őrök ideje

2015. január 6., kedd
Lejár a héderező biztonsági őrök ideje
postarablas05_gs

Professzionálisabb szolgáltatást és kevesebb feketemunkát hozhat a minimális rezsióradíj megállapítása a vagyonvédelemben. Az idei évtől 1929 forint/óra díjban határozták meg a kifizethető legkisebb összeget, amely jelentősen átalakíthatja a szakma kritériumait.

Január elsejétől 1929 forint/óra minimális rezsióradíjat kell fizetni minden vagyonvédelmi szolgáltatásért - olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi számában. Ez magasabb a szakma által remélt 1700-1800 forint közötti összegnél, de meghaladja a novemberi rendelettervezetben szereplő 1889 forintos összeget is. A rezsióradíj kötelező minimumát eddig csak az építőiparban határozták meg, a szakemberek színvonalasabb szolgáltatásokat, és a szakma kifehéredését remélik ettől a lépéstől.

Elmaradó járulékok, be nem jelentett dolgozók

"Országos szinten 3500 vállalkozást és közel százezer biztonsági őrt, tehát százezer családot érint a változás. Az elmúlt 25 év kormányzati intézkedései közül ez a legkomolyabb előrelépés a vagyonőrök számára" - mondta el portálunk kérdésére

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. Mint mondta, ez elmúlt években is nagyon sok panasz érkezett feketén foglalkoztatott, alulfizetett vagyonőrök részéről, ráadásul a cégek öngyilkos árpolitikába kezdtek és egymás alá igyekeztek faragni az árakat. "A közbeszerzések esetén az nyer, aki a legolcsóbb, ebből az összegből azonban már nem lehetett mindent tisztességesen befizetni. Elmaradtak a különböző járulékok vagy adók, a vagyonőröket részmunkaidőben tudták alkalmazni, minden kreativitást és kiskaput be kellett vetni, hogy kihozzák a szolgáltatást ebből az összegből" - magyarázta a kamara elnöke.

nemeth_ferenc01_gs

A törvényt közel ötéves előkészítési szakasz előzte meg, Német Ferenc szerint rengeteg egyeztetés történt az ágazat szereplőivel, de a sikerhez hozzájárult a kormány pozitív hozzáállása is. Sokan a törvénytervezet előkészítésekor aggályaikat fejezték ki, hogy a bérminimum megállapításával jelentős leépítések jöhetnek, a kamara elnöke azonban színvonalasabb szolgáltatásokat és a szakma kifehéredését várja tőle. "Az elmúlt időszakban az ágazat már jelentősen fehéredett az alvállalkozói lánc megszüntetésével, mi a kormánnyal is egyetértésben szeretnénk, ha a feketén foglalkoztatottak száma tovább csökkenne. A gazdasági válság hatására kamerák, beléptető rendszerek kiépítésével már helyettesítették az emberi munkaerőt, de ennek kezelése is szakembert kíván. Ráadásul ha a bankban, bevásárlóközpontban nem áll ott a biztonsági őr, a kár mértéke meghaladja a spórolásét" - magyarázta. Mivel munkavégzésük rendkívül sokrétű, a vagyonvédelemben dolgozóknak szerencsésebb rezsióradíjat, mint nettó fizetést kalkulálni. Ez ugyanis nem csupán a vagyonőr fizetését jelenti, hanem mindazon eszközök és szolgáltatások díját, amely a munkájához szükséges - a balesetvédelmi oktatásától, biztonsági felszerelésétől nyáron a megfelelő folyadék biztosításáig sok minden tartozhat ide. A kamara elnöke szerint a biztonsági őr működéséhez elengedhetetlen egy ideális háttér biztosítása, melyen lehet spórolni, de nem biztos, hogy érdemes. Mivel a közbeszerzések esetén már nagyobb árat kell fizetni a szolgáltatásért, nem lesz mindegy az sem, hogy mit kap az ember a pénzéért. A kamara elnöke szerint véget ér az őrbódékban kényelmesen tévéző, tétlen biztonsági őrök ideje. "Nagyon kétarcú ez a piac: míg az egyik oldalon 12 órából 12-őt rohan a biztonsági őr, addig a másik részről van, hogy a 24 órás szolgálatból 20-at kényelmesen, a tévé előtt tölthet el. Valószínű ez utóbbiak munkája változik majd meg, hisz a komolyabb pénzért a megbízó komolyabb színvonalú munkát fog elvárni. A magasabb vállalási árral működő munkahelyek elszívják a piacról az alacsonyabb bérezésű, de jó munkaerőt, a naprakészebb, felkészültebb dolgozó érvényesülhet. Differenciáltabbá válnak a bérek és professzionálisabbá válik a szolgáltatás is" - hangsúlyozta Német Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.