Közélet

Jobbik: ki kell emelni a kezelhetetlen gyerekeket az iskolákban

Jobbik: ki kell emelni a kezelhetetlen gyerekeket az iskolákban

2015. január 24., szombat
Jobbik: ki kell emelni a kezelhetetlen gyerekeket az iskolákban

A Jobbik szerint egy párhuzamos osztályba vagy szélsőséges esetben bentlakásos iskolába kell kiemelni azokat a kezelhetetlen gyermekeket, akik zavarják normálisan tanuló társaikat.

Erről

Dúró Dóra

, az Országgyűlés kulturális és oktatási bizottságának jobbikos elnöke beszélt sajtótájékoztatón szombaton, Budapesten. Hangsúlyozta, pártja le akar számolni az iskolai integrációt minden áron erőltető "politikai lufival", mert az szerintük az elmúlt huszonöt évben semmilyen előrelépést nem eredményezett. Az ellenzéki képviselő igazságtalannak nevezte a spontán szegregációt, vagyis azt, amikor egy osztályból a normális körülményekre vágyó gyermeket viszik másik iskolába a szülők. A Jobbik szerint ehelyett a kezelhetetlen gyerekeket kellene eltávolítani. Az ellenzéki párt ezt a feladatot arra a szakértői bizottságra bízná, amely jelenleg a speciális nevelési igényű gyermekekről dönt. Dúró Dóra úgy látja, ez a testület határozhatna arról is, hogy egyes gyerekeket párhuzamos osztályba vagy szélsőséges esetben bentlakásos iskolákba küldjenek. Utóbbira azért lehet szükség, mert sok gyermek már hatéves korában hatalmas lemaradásban van, például alultápláltsága vagy az őt körülvevő "családi kultúra" miatt - fogalmazott. A parlament oktatási bizottságának vezetője azt mondta, nem szabad különbséget tenni gyermekek között, az oktatási problémákat pedig nem szabad alapvetően etnikai kérdésként kezelni. Azt azonban látni kell, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek között többségben vannak a cigány származású gyermekek, az ebből adódó társadalmi és kulturális különbségeket pedig nem szabad elhallgatni - jelentette ki. Dúró Dóra szerint az oktatás hosszú távon megoldást jelenthet a cigányság felzárkóztatására, változtatásra pedig azért van szükség, mert a jelenlegi demográfiai folyamatok és oktatási szabályok fennmaradásával majd a "magyar gyermekeknek kell integrálódni a cigány osztályokba".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.