Egészség

Influenza: Egyelőre kevés a beteg Csongrád megyében

Influenza: Egyelőre kevés a beteg Csongrád megyében

2015. január 14., szerda
Influenza: Egyelőre kevés a beteg Csongrád megyében
vedooltas01_gs

A kijelölt háziorvosokból álló figyelőszolgálat legfrissebb, keddi jelentése szerint Csongrád megyében még aktivitása sem mutatkozik az influenzának, ezt kihasználva érdemes az elkövetkező hetekben beoltatnunk magunkat a vírus ellen.

"Az adatok szerint december utolsó és január első hetében a Csongrád megyei betegek száma nulla volt, míg a január 5-vel kezdődő hét óta már emelkedett. Nem nagy számokról beszélünk, Szegeden mindössze 13 beteg jelentkezett a háziorvos kollégáknál influenzaszerű tünetekkel, tehát nemhogy járványról, a vírus aktivitásáról sem beszélhetünk" - tájékoztatta portálunkat a legfrissebb eredményekről

Tombácz Zsuzsanna

megyei tisztifőorvos. Ugyanakkor figyelmeztetett, 2-3 héten belül az sem kizárt, hogy megnövekszik a fertőzöttek száma: egyre többek fordulnak orvoshoz, s akár járványos méreteket is ölthet az influenza. A magas lázzal, hurutos tünetekkel, izomfájdalommal járó megbetegedés könnyen terjed, akár egyetlen ember is képes 4-5 személyt megfertőzni. A munkahelyek, az iskolák és óvodák, vagyis minden közösségi hely keltető lehet az influenza számára, ezért érdemes védőoltást kérni a háziorvosoktól. A szakember szerint a vakcina már egy hét elteltével is ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegséggel szemben, két hét alatt pedig szinte a teljes védettség kialakulhat. Érdemes tudni, hogy a krónikus betegek, illetve a 60 év felettiek ingyenesen kérhetik az oltást, a tapasztalatok szerint egyelőre azonban nem mutatkozik nagy érdeklődés a vakcinák iránt. "2009, vagyis a pandémiás vírus felbukkanása óta a nőgyógyászati és gyermekgyógyászati szakmai kollégium álláspontja szerint a kismamák is kaphatnak védőoltást. Nagyobb kockázatot jelent a magas lázzal és végtagfájdalommal, sőt, akár tüdőgyuladással is járó betegség, mint az oltóanyag." A várandósok ugyancsak térítésmentesen igényelhetik meg a készítményt. Az említett 2009-es volt az utolsó olyan szezon, amikor új vírus ütötte fel fejét az országban, az influenza pedig járványos méreteket öltött. Abban az évben egy öt és fél hónapos terhes nő is áldozatául esett a megbetegedésnek, többek között ennek hatására sokan életek az oltás lehetőségével. Tombácz Zsuzsannától megtudtuk, azóta kifejezetten nagy járvány nem harapódzott el a megyében: a 2012-es évben mutatkozott influenza aktivitás, de a 2013-as adatok szerint csendes évet zártunk, még a járványküszöb értékét sem érte el a betegek száma, vagyis 100 ezer főből még a 150-et sem regisztráltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.