Közélet

Gyarapodó tamarin család és nyári tábor kiírás a Vadasparkban

Gyarapodó tamarin család és nyári tábor kiírás a Vadasparkban

2015. január 29., csütörtök
Gyarapodó tamarin család és nyári tábor kiírás a Vadasparkban
tamarin_csalad

Nem kellett soká várnunk arra, hogy megtudjuk, melyik állatnál születik meg vagy kel ki a 2015. év első újszülötte. Pontosabban kettő újszülöttje, hiszen az arany- vagy más néven vöröskezű tamarinoknál két kicsi világra jöttének örülhettünk. A január 9-én született kölykök a gondos nevelésnek köszönhetően szépen cseperednek, amiről a látogatók is meggyőződhetnek a karmosmajmok házát felkeresve, ahol látható a tamarin család.

A karmosmajmoknál az utódok nevelésében az egész család szerepet vállal, azon belül is a legnagyobb terhet a hím viseli. Szó szerint, ugyanis ezen kismajmok utódai a felnőttek testméretéhez viszonyítva nagy méretben születnek, a háton való cipelésük nehéz feladata ezért hárul a hímekre elsősorban, de a család többi tagja is átveszi időnként a kölyköket. Nincs ez másként az aranykezű tamarinoknál sem, tehát, ha látogatójukként a kölyköket valamelyik majom hátán látja, az nagy valószínűséggel nem az anya, hanem az apa lesz. A Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honos faj egyedeit a Szegedi Vadapark nemzetközi törzskönyvi program (ESB) keretében tartja. Nem számít a legveszélyeztetettebb karmosmajmok közé, mint a Szegeden is látható arany és aranfejű oroszlánmajmocskák, a Liszt-majmocskák és csupaszpofájú tamarinok, de őket is hátrányosan érinti az esőerdők nagymérvű pusztulása. Az állatkerti helyzete, a törzskönyvi programnak köszönhetően jó, a Szegedi Vadaspark is már hosszú évek óta sikeresen szaporítja a fajt. A kicsik még hosszú idei a családjukkal maradnak, majd, miután idősebb testvérként beletanulnak múltán az utódgondozási feladatokba, körülbelül másfél év múlva, új állatkertet igyekeznek számukra keresni a törzskönyvi programmal egyeztetve.

A vadasparki nyári tábor kiírása 2015

"A 2015. nyarán ismét várjuk táborainkba azokat a természet iránt érdeklődő gyermekeket, akik szívesen töltenének el öt napot a Szegedi Vadasparkban. Elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akik szeretnének minél többet megtudni az itt élő állatokról, környezetükről és nem riadnak vissza az állatok gondozásától, takarításától sem. Természetesen játékok és kézműves foglalkozások is színesítik a programokat. Tekintve, hogy minden évben hatalmas az érdeklődés a táboraink iránt, igyekszünk a lehető legtöbb gyermeket fogadni, vagyis igény esetén az első 5 hét után is nagyobb létszámban indulnak a turnusok a tavalyihoz képest. Mindenesetre javasoljuk a mielőbbi regisztrációt február 9-én reggel 8-tól!" - áll a Szegedi Vadaspark közleményében. Tábori programok ideje: naponta 8-tól 16 óráig. Gyülekezés: 7.30-tól 8 óráig a Szegedi Vadaspark főbejáratánál. Távozás: délutánonként 16 órától 16.30-ig a Szegedi Vadaspark főbejáratától. Az egészségügyi állapotról a szülő ad igazolást, a tábori hét első napján, a Vadaspark által biztosított nyomtatványon. Idén 9 héten tervezik tábor indítását a következő időpontokban: 1. turnus: június 15-19. /alsós, felsős/ 2. turnus: június 22-26. /alsós, felsős/ 3. turnus: június 29-július 3. /alsós, felsős/ 4. turnus: július 6-10. /alsós/ 5. turnus: július 13-17. /alsós/ 6. turnus: július 20-24. /alsós/ 7. turnus: július 27-31. /alsós/ 8. turnus: augusztus 3-7. /alsós/ 9. turnus: augusztus 10-14. /alsós/ Igény esetén a turnusokat nagyobb létszámban indítjátk. A tábor díja 26.000 Ft. A gyermekeknek napi háromszori étkezést biztosítanak és egy éves vadasparki gyermekbérletet. Felhívják a figyelmet, hogy az előleg (lásd alább!) visszafizetésére kizárólag akkor van lehetőség, amennyiben a jelentkezést az utolsó tanítási napig, de legkésőbb 2014. június 13-ig írásban lemondják. 2014. június 16. napjától kezdődően, lemondás esetén a térítési díj első részletének visszafizetésére nincs lehetőség, kivéve ha a lemondásra orvosilag igazolt betegség miatt kerül sor. Ebben az esetben elsősorban egy későbbi turnuson való részvételt ajánl fel a Szegedi Vadaspark. Amennyiben ez nem megfelelő, ez esetben a befizetett előleget visszatérítik. A JELENTKEZÉS MÓDJA: 2015. február 9-én, reggel 8.00 órától a következő telefonszámokon: 62- 542-530 és 30-279-4291 A jelentkezés, tekintve a nagy számú érdeklődőt, a sorrendiség betartása miatt, csak ezen a módon lehetséges!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.