Bulvár

Ebola - Válságos állapotban a Londonban kezelt ápolónő

Ebola - Válságos állapotban a Londonban kezelt ápolónő

2015. január 3., szombat
Ebola - Válságos állapotban a Londonban kezelt ápolónő

Válságosra fordult az ebolafertőzéssel Londonban kezelt skót ápolónő állapota - közölte szombaton a kórház.

Pauline Cafferkey

-ről, aki a múlt hét végén tért vissza casablancai és londoni átszállással Glasgowba az ebolajárvány sújtotta Sierra Leonéból, hétfőn állapították meg, hogy ebolabetegségben szenved, miután a fertőzés kezdeti tüneteivel jelentkezett a hatóságoknál. Kedden, különleges biztonsági intézkedések közepette, a brit királyi légierő (RAF) Hercules C-130-as repülőgépével átszállították Glasgowból az északnyugat-londoni Northolt városnegyed közelében működő RAF-légitámaszpontra, onnan pedig a londoni Royal Free kórházba. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére. A Royal Free szombati közleménye szerint a beteg állapota az elmúlt két napban fokozatosan romlott, és szombaton már válságos volt. Az ápolónőt egy meg nem nevezett kísérleti vírusellenes gyógyszerrel és a fertőzés túlélőitől származó vérplazmával kezelik. Az egyik vérplazmadonor

William Pooley

, az első brit ebolafertőzött, akit ugyanebben a londoni kórházban kezeltek tavaly augusztusban. A fiatal férfit - aki egy jótékonysági szervezet egészségügyi szakértőjeként szintén az ebolajárvány leküzdésében segédkezett Sierra Leonéban - már betegen szállították haza, és néhány hét múlva gyógyultan távozott a Royal Free kórházból. Pooleyt a ZMapp nevű új vírusellenes gyógyszerrel kezelték, amelyet az Egyesült Államokban több más ebolafertőzött esetében már alkalmaztak, Nagy-Britanniában azonban jelenleg nincs több ebből a gyógyszerből. Pauline Cafferkey, aki a Save the Children nevű, beteg gyermekeken segítő jótékonysági szervezet önkénteseként dolgozott a nyugat-afrikai járványövezetben, az első brit állampolgár, akin már hazaérkezése után jelentkeztek az ebolafertőzés tünetei. Nagy-Britanniában az ebolavírus négy évtizeddel ezelőtti felfedezése óta eddig soha nem fordult elő behurcolt ebolafertőzés. A legnagyobb brit repülőtereken - köztük a londoni Heathrow-n is, ahol a beteg ápolónő múlt vasárnap átszállt a Glasgowba tartó járatra - október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket. A szűrési rendszert a brit hatóságok most felülvizsgálják, miután kiderült, hogy Pauline Cafferkey jelezte a Heathrow repülőtéren működő szűrőállomás személyzetének, hogy nem érzi jól magát, ám többszöri lázmérés után továbbengedték a csatlakozó glasgowi járatra. A British Airways légitársaság járatán az ápolónőn kívül 71 utas és ötfős személyzet utazott. A brit egészségügyi hatóságok azóta mindegyikükkel felvették a kapcsolatot. Felkutatták azt a 101 nagy-britanniai lakhelyű utast is, aki Casablancából Londonba utazott a beteg ápolónővel együtt, és nemzetközi együttműködéssel keresik azt a további 31 utast, aki Londonból más országokba utazott tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.