Közélet

Befejeződött a hódmezővásárhelyi kórház központi épületének felújítása (FRISSÍTVE)

Befejeződött a hódmezővásárhelyi kórház központi épületének felújítása (FRISSÍTVE)

2015. január 30., péntek
Befejeződött a hódmezővásárhelyi kórház központi épületének felújítása (FRISSÍTVE)

Befejeződött a hódmezővásárhelyi kórház központi épületének felújítása, a 896 millió forintos beruházást pénteken adták át.

Zombor Gábor

egészségügyi államtitkár az ünnepségen elmondta, a magyar egészségügy történetében nem nagyon volt példa olyan mérvű fejlesztésre, mint amilyen 500 milliárd forint uniós és nemzeti forrásokból valósul meg jelenleg az ország 160 helyszínén. Az államtitkár példaértékűnek nevezte a makói és a hódmezővásárhelyi kórház két éve folyó együttműködését, amely az erőforrások hatékony felhasználásával nagyobb terület kiszolgálását teszi lehetővé.

Almási István

(Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, a város számára különösen fontos a magas színvonalú egészségügyi ellátás. Ennek érdekében indította el az önkormányzat már 2007-ben a krónikus osztály korszerűsítésével a kórház több lépésből álló fejlesztését. A beruházások folytatódnak, és a kórház a régió egyik legkorszerűbb egészségügyi intézményévé válik – tette hozzá a politikus.

Kallai Árpád

, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója közölte, a beruházás költségeiből 782 millió forintot fedezett uniós támogatás, a fennmaradó részt a központi költségvetés biztosította. Az elmúlt másfél évben központi betegirányító-rendszert alakítottak ki az felújítás során akadálymentesített épület aulájában. Az alagsorban 274 személyes központi öltözőblokkot hoztak létre, és ott kaptak helyet a bérmosodai fogadóhelyiségek is. A fejlesztés egyik leglényegesebb eleme a modulárisan felépülő, tíz munkahelyes központi sterilizáló, amely az országban is egyedülálló módon elektronikusan dokumentált formában nyomon követhetővé teszi a steril eszközök felhasználást. Az egység a hódmezővásárhelyi kórház mellett alkalmas a makói intézmény igényeinek kiszolgálására is – tudatta a szakember.

Zombor Gábor szerint szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett

Zombor Gábor szerint szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett, az egészségügyért felelős államtitkár szerint azonban ha ilyen döntés születik, egyetlen nagy intézményre lenne szükség. A politikus pénteken újságíróknak úgy fogalmazott, ahogy annak idején a felsőoktatási integrációnak is megvoltak a jól megmagyarázható okai, úgy jelenleg is szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett. Ha Magyarországon az orvosegyetemek önállóságáról születik döntés, egy nagy orvosegyetemre lenne szükség, egységes képzési rendszerrel, kutatási irányítással és egységes elvek alapján működő klinikai központokkal – mondta az államtitkár. Stratégiai cél a hazai orvosképzés fejlesztése, amely talán az egyetlen olyan, amelyet a világ összes országában feltétel nélkül elfogadnak. A magyar orvosképzés olyan kincs, amilyen "ritkán adatik" a világban folyó felsőoktatási versenyben – hangsúlyozta Zombor Gábor. A felsőoktatási szakemberek, rektorok, kormányzati szereplők bevonásával ez a kérdés nem sokára eldől – közölte az államtitkár.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter egy január 22-i lakossági fórumon kifejtette, álláspontja szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat – ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek -, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából. Hozzátette: tisztában van vele, hogy ez az elképzelés komoly szakmai vitákat vált majd ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.