Sport

Atlétika: nagy veszteség Szeged sportjának – békéscsabai színekben folytatja Márton Anita

Atlétika: nagy veszteség Szeged sportjának – békéscsabai színekben folytatja Márton Anita

2015. január 9., péntek
Atlétika: nagy veszteség Szeged sportjának – békéscsabai színekben folytatja Márton Anita
SZS20140227_marton_anita_007

A múlt év végén látott napvilágot a hír, miszerint a súlylökő Márton Anita a szegedi Titán TC-től visszaigazol korábbi klubjához, a Buda-Cash Békéscsabai AC-hoz.

„Szegeden sajnos nem volt biztosított az az anyagi támogatás, ami szükséges lett volna a felkészülésemhez. Több csapat is megkeresett az ügy kapcsán, volt több választási lehetőségem, és végül a Békéscsaba mellett döntöttünk. Itt már eltöltöttem egyszer hat évet, és amikor eligazoltam, akkor is jó viszonnyal váltunk el, így szívesen vártak vissza” – fogalmazott a váltás okairól a sokszoros magyar bajnok súlylökő és diszkoszvető, előbbi szám bronzérmese a tavalyi Európa-bajnokságon. A szegedi születésű

Márton Anita

2013-ban csatlakozott a Titán Triatlon Club kötelékeibe. „Két évvel ezelőtt úgy tűnt, képes leszek folytatni a sportot Szegeden is, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt elterveztük. Eredetileg több vállalkozás és cég is támogatott, ezek száma azonban drasztikusan lecsökkent azóta, miközben például az edzőtáborok, vagy a felszerelések jelentős költségeket jelentenek. A Titán TC a továbbiakban már nem tudta ezeket finanszírozni, a Békéscsaba viszont vállalta, hogy segít” – mondta el Márton Anita. Kitért rá, felkészülése jelentős részét helyszínileg továbbra is Szegeden végzi, ugyanakkor a szomszéd megyei városban lehetősége lesz fedett rekortán pályán végezni futó-, dobó- és technikai edzéseket, ami nagyban növeli az elvégzett munka hatékonyságát. Szüksége is lesz a versenyzőnek a minél jobb felkészülésre, hiszen március 6-án már kezdődik a fedettpályás atlétikai kontinensviadal Prágában, májustól pedig indul a kvalifikációs időszak a 2016-os londoni olimpiára. Igaz, ez utóbbi során a teljesítendő szint 18,35 méter, ami aligha okoz majd gondot a 19,04-es egyéni rekorddal büszkélkedő Márton Anitának. „Fedettpályán egy 11. hely volt eddig a legjobb helyezésem. Persze, ez mindig mezőnyfüggő, de a magam részéről a döntőt mindenképpen szeretném elérni. A tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes lettem, így reménykedem benne, hogy esetleg ezúttal is sikerül a dobogón végeznem” – fejtette ki a közelgő megmérettetésről.

A város a jövőben jobban odafigyelne tehetségeire

„Sajnálom, hogy Márton Anita elhagyja Szegedet és Békéscsabán folytatja pályafutását. Mindig keserű érzés egy sportolónak, ha szülőhelyéről anyagi kényszerűség miatt máshová kell igazolnia, miközben Szegednek is az az érdeke, hogy az itt nevelkedett tehetségek a város dicsőségére érjenek el sikereket. Az októberi választások után csatlakoztam be a munkába, és akkor már kész tényekkel szembesültem. Ugyanakkor a jövőre vonatkozóan elmondhatom, igyekszünk elérni, hogy a kiemelkedő sportolóknak ne kelljen elmenniük a városból. Erre adott esetben akár megoldást jelenthetne, ha az olimpiai indulásra esélyes sportolókat valamilyen formában külön is, legalább alapszinten támogatná Szeged. Ennek lehetőségeit még vizsgáljuk, a megfelelő koncepció kialakítása a jövő egyik fontos feladata” – árulta el portálunknak

Joób Márton

, a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság elnöke. Az atlétikára külön is kitérve hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy megtalálják a legoptimálisabb módot a jelenleg nem túl jó állapotban lévő szegedi infrastruktúra fejlesztésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.