/

Áremelésekkel köszönti az új évet Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

parkolas

Drágul a tömegközlekedés, a gyermekétkeztetés és a kéményseprésért is többet kell fizetni. Szeged belvárosában több utcát vontak be a legdrágább, vagyis a zöld zónába 2015-ben, ami szintén egyfajta áremelés.

A szokásokhoz híven új tarifákkal és szolgáltatási díjakkal köszönt be a 2015-ös esztendő. Januártól 7000 forint lesz a dolgozói, 4000 pedig a diák- és a nyugdíjasbérlet – többek között erről döntött a közgyűlési többség karácsony előtt. Az általános havibérlet ára 7000 forintra emelkedik a jelenlegi 6830-ról, a tanuló és nyugdíjas bérletért pedig 3585 forint helyett 4000 forintot kell majd fizetni, ami több mint 10%-os drágulást jelent ennél a két bérlettípusnál. A kisgyermekes havi bérletért is többet kell majd fizetni, 3780 forint helyett 4200 forintot kérnek érte. Az elővételben megváltott jegy tíz forinttal drágul, de a járműveken továbbra is 400 forintért lehet majd jegyet váltani. A 10 darabos gyűjtőjegy ára 2950-ról 3050 forintra emelkedik, a napijegy pedig 40 forinttal kerül többe, így 1040 forintért lesz váltható. A pótdíjak mértéke 2008, illetve 2009 óta nem változott, jövőre azonban megemelik, a jelenlegi 6000 forint helyett például 7000-ret kell fizetni a helyszínen és 3 napon belül annak, aki érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazik. A 2014-es bérletek január 7-éig érvényesek.

Több belvárosi utcát vontak be a legdrágább parkolási zónába

Bár a parkolóbérletek és parkolójegyek árai 2015. január 1-jétől nem változnak, szinte az egész belváros kizöldült, vagyis a legdrágább zöld zónába tartozik. Óránként 480 forintért lehet parkolni a Korányi fasor sétányon, a Stefánia sétányon, a Felső Tisza-parton, a Zárda és Sóhordó utcákban, a Szent István tér északi és nyugati oldalán, a Török utcában, a Bartók Béla tér nyugati és déli oldalán, a Bolyai János utcában, a Kálvária sugárúton, a Dáni és Földváry utcákban, a Petőfi Sándor sugárúton, a Vitéz, Markó és Semmelweis utcákban, illetve a Tisza Lajos körút által határolt területen. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a fizető parkolási rendszer átalakítását azzal indokolta előterjesztésében, hogy részben a külső zónák kihasználatlansága miatt célszerű a parkolási övezetek határainak változtatása, így a belvárosi zsúfolt gépjárműforgalom okozta terhelés csökkenhet.

A gyermekétkeztetés 6%-kal drágul

Mivel a kormány átalakította a gyermekétkeztetés rendszerét, vagyis több húst, tejet, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut kell a menzákon adni, ez a költségek növekedését vonja maga után. Országszerte átlagosan 9-10%-os áremelés várható, Szegeden a 6%-os emelkedés 2015 első félévére vonatkozik, jelenleg ugyanis a közétkeztetés területén egy közbeszerzés is zajlik, ezért sem határozná meg a közgyűlés a teljes évre az árakat. Szentgyörgyi Pál MSZP-s alpolgármester előterjesztésében az is szerepelt, hogy Szegeden ingyenesen mintegy 2200, míg fél áron 3300 gyermek étkezik.

alma4

Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendeletet is módosította a közgyűlés. A 2015-2019 közötti időszakban évi 4,5%-kal emelik a bérleti díjat. A külön szolgáltatások díját a prognosztizálható inflációs ráta mértékével emelnék, jövőre 2%-kal, míg 2016-2019 között 3%-kal. Ezeken felül a kéményseprői díjak is emelkednek, az adott lakásra, létesítményre, az ott található fűtőberendezések paramétereit is figyelembe vevő képletekkel kell megállapítani azt.

Előző sztori

Megfogadtam, hogy többé nem fogadok + VIDEÓ

Következő sztori

Bővülnek és megújulnak a KRESZ-vizsgakérdések januártól