Közélet

A környezetgazdálkodás is készül a tavaszi szezonra

A környezetgazdálkodás is készül a tavaszi szezonra

2015. január 25., vasárnap
A környezetgazdálkodás is készül a tavaszi szezonra
szeged_varoshaza_tavasz08_gs

Az enyhe télen még füvet is nyírtak és fát is ültettek a környezetgazdák, hamarosan lekerülnek az ünnepi díszek, valamint a tavaszi munkálatok is megkezdődtek már - a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél érdeklődtünk.

"A sokéves gyakorlat szerint tervezetten és programszerűen folyt a téli időszakhoz kötődő feladatok végrehajtása" - tájékoztatta hírportálunkat

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint az ünnepek elmúltával a várost szépítő díszek egy része a helyén marad mert UV álló anyagból készült. A közvilágítási körről január 26-án, hétfőn reggel kötik le a díszeket így még vasárnapig mindegyik világít, ezt követően kezdik meg leszerelni a dekorációt, főleg éjszakánként.

diszkivilagitas02_gs

Az enyhe téli időjárás kedvezően befolyásolta a környezetgazdák munkáját, akadt olyan igény hogy még decemberben füvet kellett nyírni. Fagymentes időszakban ilyenkor is lehet ültetni, mivel a talaj jól tömöríthető a gyökér körül, amit ki is használt a Kft., mivel elkészült a Kossuth Lajos sugárúti fasor pótlása, déli és nyugati ostorfával, illetve a Szentháromság utca fasor rekonstrukciójának első szakasza vörösvirágú vadgesztenyével. "Ez utóbbi munkánknak nagyon örülök mivel Szegeden ilyen még nem de talán országban sem jellemző, hogy a feleslegesen széles burkolt felületből veszünk el és adunk át a zöldterület gyarapodására, növelve az esővíz beszivárgásának felületét, ugyanis ha nincs ilyen beszivárgási felület a fák számára felvehetetlen mértékűre csökken a talaj víztartalma nyáron, amelyet laborvizsgálataink igazolnak" - fejtette ki Makrai László. Locsolni, azaz a gyökérzónába hektoliterszámban lejuttatni a vizet képtelenség, ettől pusztulnak a vadgesztenyék, amely stresszt erősít a felelőtlenül parkoló autósok által a fa kérgén okozott sérülések sebe, mely szabad utat nyit a kártevőknek, amelyek néhány év alatt bevégzik a fa sorsát. Az enyhe idős azonban nem csak pozitívumokat rejt, ugyanis a közterületekre ültetett növények esetén ha megindul idő előtt a rügyfakadás, akkor egy fagy bekövetkezte esetén problémák merülhetnek fel. Ez a veszély nem túl jelentős, mivel a növények nyugalmi időszakban vannak, egyesek korai növények, mint például a hóvirág már virágoznak. "Amennyiben képviselői igény és forrás érkezik, tervezünk nagyobb rendezéseket a szegedi köztereken, pályázunk a Tisza partfalvédelmi munkálatokat elnyert konzorciumhoz a Stefánia és Felső Tisza part kertészeti munkáira" - emelte ki Makrai László. A feladatellátást érintő esetleges változásokra vonatkozó kérdésünkre elmondta, hogy készülnek a temetkezési és temetőgondozási feladatok átvételére, amint a Közgyűlés erről dönt. "Ennek utóbbi része valójában zöldterületgazdálkodás, és így széles profilunk része jelenleg is" - fűzte hozzá.

aradi_tulipan10_gs

Makrai László elárulta hírportálunknak, hogy 3 évvel ezelőtt alapvető átalakulás kezdődött kertészet terén Szegeden, elsődleges szempont volt ebben a munkában a minimális gondozás igény. "Szinte az összes ágyás termőközege megújult, speciális hosszútávra dús tápközegre, új fajtákat, szín és formaváltozatokat hoztunk be, hazai nemesítésű, a dél alföldi viszonyokhoz adaptált extra gyökérzettel, szárazságtűréssel" - fejtette ki. "Több évig tenyésző évelő fajokat is alkalmazunk, melyeket nem kell évente drágán kinyűni majd beültetni, ezek közt vannak egy és kétszikűek de egynyáriakkal és cserjékkel is színesítjük, például a Csillag téri belső kert egy részének fajai, fajtái" - tette hozzá. Az összes azaz 150 fa és kő virágláda külsőleg megújult és kódszámmal vették leltárba, belsőleg is talajcserével és növényanyaggal ültették újra. Körforgalmakat ültettek be és gyámság alá vettek nem városi kezelésű utak mentén is mert "rontotta piacot”. Mivel az Aradi Vértanúk terére nincs hosszútávú kertészeti terv és számos lakossági jelzés érkezett a tér felújítása érdekében, egy a Dugonics térhez hasonló terv alapján újították meg a tér felét, képviselői forrásból. "Üde színfoltját adná a egy belváros szívében lévő utolsó rendezetlen teresedés, a Somogyi utca hotellel szemben lévő kis téren a csobogósorral és zöldfallal, konkrét tervekkel rendelkező pihenőpark megvalósulása, azonban ezek a munkálatok még forrásra várnak" - mondta el a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.