A hatóságok és az Emmi vizsgálja a Magyar Iszlám Közösség szociális ellátórendszerét

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Milliókat követelt az egyházi finanszírozásért cserébe egy szociális szolgáltató cégtől a Magyar Iszlám Közösség vezetése – írta vasárnap az mno.hu. Az ügyben a hatóságok is vizsgálódnak, Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter a Hír TV-nek azt mondta: vizsgálatot indítanak.

Az mno.hu cikkében kifejtette: a Magyar Iszlám Közösség komoly szociális ellátórendszert épített ki az elmúlt években. A Gondoskodó Központ palettáján idősotthonok, anyaotthon, fogyatékosellátás és oktatás is szerepel. A szeretetszolgálat két legfontosabb intézménye a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ és a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ.

„A korábbi tulajdonos azért társult az iszlám közösséggel, mert így egyházi finanszírozásban részesült, az állami normatíva pedig ezért másfélszeresére nőtt” – írta a portál, hozzátéve: ebből a pénzből kellett a közösségnek visszaosztani körülbelül négymillió forintot havonta.

A Hír TV Célpont című műsorának birtokába került egy hangfelvétel, amelyen állítólag Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője és a szolgáltató volt tulajdonosa egyezkedik a pénzről.

Az idősgondozó volt tulajdonosa feljelentést tett bűnszervezetben elkövetett csalás, zsarolás és befolyással üzérkedés miatt. Az ügyben már nyomoz a rendőrség – írta a honlap, de mint megjegyezték: a rendőrség nem közölt részleteket, és Bolek Zoltán sem.

Hozzátették: a szeretetszolgálatnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódik, miután a Magyar Államkincstár tavaly felfüggesztette az ellátottak után járó normatíva kifizetését; a “hivatal szerint csaltak az elszámolással”.

A Hír TV kitért arra is, hogy a Gondoskodó Központ vezetője, Orosz Mariann és a kelet-magyarországi ellátó vezetője, Nagy Zsolt egy korábbi büntetőügyben is érintett: a 11 milliárdos takarékszövetkezeti ügyként ismertté vált csalássorozatban mindketten vádlottak.

A Hír TV vasárnap esti híradójában Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter azt mondta, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: nem tudta megszorítani az SZKKSE az MTK-t

Default thumbnail
Következő sztori

Tíz időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap

Legutóbbi hasonló cikkek