Közélet

Drágul a szegedi tömegközlekedés, különösen a diák- és a nyugdíjasbérlet

Drágul a szegedi tömegközlekedés, különösen a diák- és a nyugdíjasbérlet

2014. december 16., kedd
Drágul a szegedi tömegközlekedés, különösen a diák- és a nyugdíjasbérlet
kettes_villamos14_gs

Az előterjesztések alapján jövőre drágul a tömegközlekedés, a gyermekétkeztetés, a kéményseprésért is többet kell fizetni, illetve a belvárosban több utcát vonnak be a legdrágább, vagyis a zöld zónába - a közgyűlés pénteken dönt.

7000 forint lesz a dolgozói, 4000 a diák- és a nyugdíjasbérlet

A szokásokhoz híven új tarifákkal és szolgáltatási díjakkal köszönt be a 2015-ös esztendő, a közgyűlés pénteki ülésén több tételről dönthet. Az általános havibérlet ára 7000 forintra emelkedik a jelenlegi 6830-ról, a tanuló és nyugdíjas bérletért pedig 3585 forint helyett 4000 forintot kell majd fizetni 2015-től, amennyiben a közgyűlési többség támogatja az előterjesztést. A kisgyermekes havi bérletért is többet kell majd fizetni, 3780 forint helyett 4200 forintot kérnek érte. Ezeken felül az elővételben megváltott jegy tíz forinttal drágul, de a járműveken továbbra is 400 forintért lehet majd jegyet váltani. A 10 darabos gyűjtőjegy ára 2950-ról 3050 forintra emelkedik, a napijegy pedig 40 forinttal kerül majd többe jövőre, így 1040 forintért lesz váltható. A pótdíjak mértéke 2008, illetve 2009 óta nem változott, jövőre azonban megemelik, a jelenlegi 6000 forint helyett például 7000-ret kell fizetni a helyszínen és 3 napon belül annak, aki érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazik. A tarifaemelkedést azzal indokolta az előterjesztést jegyző

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester (Együtt-PM), hogy két alkalommal is emelkedett az ÁFA, és a normatív támogatás is csökkent. Ahogy az előterjesztésben is olvasható, a kedvezményes utazások utáni fogyasztói árkiegészítés összege 2006 óta bruttó 2520 forint, míg a kisgyermekes bérletre állami támogatás nem jár, azoknál 3050 forint többletteher terheli az önkormányzatot. Szeged városa 2010-ben több mint 522 millió forint állami támogatást kapott a tömegközlekedésre, addig idén 308-at - magyarázza a díjemelést az alpolgármester. Megnéztük, hogy más nagyvárosban vajon mennyiért utazhatunk busszal vagy villamossal. Pécsen 280 forint egy menetjegy, a járművezetőtőtől 360 forintért vásárolhatunk. Debrecenben és Miskolcon egyaránt 300, illetve 400 forintért váltható menetjegy, előbbi városban az általános bérlet 6500 forintba kerül, Pécsett 6700-at kérnek érte, míg Miskolcon 7000 forintot. A kisgyermekesek Debrecenben 3590 forintért, míg Pécsen 3300 forintért válthatnak bérletet.

Több belvárosi utcát sorolnak át a legdrágább parkolási zónába

DSC08554

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a fizető parkolási rendszer átalakítását is javasolja a közgyűlésnek, a rendeletmódosítás lényege, hogy a zöld zónát kiterjesztik, vagyis a belvárosban egy-egy újabb utcát vonnának be a legdrágább fizetős parkolási zónába. Ahogy

a jogi bizottság hétfői ülésén

is elmondta, hogy a fizetős parkolási rendszer nagyjából a nagykörút és a Tisza által határolt területre terjed ki, a belvárosban a legtöbben a zöld zónát használják. Előterjesztésében azt írja, hogy részben a külső zónák kihasználatlansága miatt célszerű a parkolási övezetek határainak változtatása, így a belvárosi zsúfolt gépjárműforgalom okozta terhelés csökkenhet. Amennyiben a közgyűlés támogatja az alpolgármester előterjesztését a zöld zónába fog tartozni többek között a Korányi fasor sétány, Stefánia sétány, a Zárda utca, a Sóhordó utca és a Szent István tér északi és nyugati része is, vagyis gyakorlatilag az egész belváros „kizöldül”.

Többet kell fizetni a gyermekétkeztetésért

A kormány átalakítja a gyermekétkeztetés rendszerét, több húst, tejet, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut kell a menzákon adni, ami a költségek növekedését vonja maga után, ezért

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester előterjesztésében 6%-os áremelést javasol. Ahogy a jogi bizottság ülésén is kifejtett, országszerte átlagosan 9-10%-os áremelés várható, Szegeden a 6%-os emelkedés 2015 első félévére vonatkozik, jelenleg ugyanis a közétkeztetés területén egy közbeszerzés is zajlik, ezért sem határozná meg a közgyűlés a teljes évre az árakat. A táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI-rendelet az óvodában, általános iskolában és középiskolában a napi háromszori rendes és diétás étkezést, továbbá a kollégiumban a napi ötszöri rendes és diétás étkezés biztosítását írja elő, ez is növeli a költségeket. Az előterjesztésben olvasható, hogy Szegeden ingyenesen mintegy 2200, míg fél áron 3300 gyermek étkezik.

alma4

Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendeletet is módosíthatja a közgyűlés pénteki ülésén. Egyes lakásokat átminősítenek, ezen felül a bérleti díj mértékére vonatkozóan azt tartalmazza az előterjesztés, hogy a 2015-2019 közötti időszakban évi 4,5%-kal emelnék a bérleti díjat. A külön szolgáltatások díját a prognosztizálható inflációs ráta mértékével emelnék, jövőre 2%-kal, míg 2016-2019 között 3%-kal. A kéményseprői díjak is emelkednek, ám az előterjesztés szerint ez nem hasonítható össze a jelenlegi árakkal például azért, mert a különböző típusú kéményekre lebontva határozták meg alkalmanként a díjat, a jövő évtől pedig az adott lakásra, létesítményre, az ott található fűtőberendezések paramétereit is figyelembe vevő képletekkel kell megállapítani azt. Ezen felül a kormány új feladatokra is kötelezi 2015-től a kéményseprő-ipari tevékenységet végző közszolgáltatókat. A szegediek 45%-a magánházakban lakik, nekik 478 forintos díjemelkedésre kell számítaniuk. Társasházi lakásoknál, valamint azoknál a családi házaknál, ahol gáztüzelésű égéstermék-elvezetőket használnak, egy példát olvashatunk az előterjesztésben, az alapján 1000 forintról 1730-ra drágul a szolgáltatás a kormányrendelet által előírt új tevékenységek miatt.

Helyi népszavazások és díszpolgári cím visszavonása is napirenden

A közgyűlésen 23 előterjesztést tárgyalnak meg a képviselők, beszámoló hangzik el a szegedi integrált egészségügyi rendszerről és a katasztrófavédelem is összegzi a tavalyi évet. Felülvizsgálják a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló rendeletet, módosítják a költségvetést, ezen felül az építési szabályzat felülvizsgálatával is foglalkoznak majd a képviselők.

Visszavonhatják Gömbös Gyula díszpolgári címét

Tóth Károly

javaslatára, és két további egyéni indítvány is napirendre kerülhet, a Fidesz-L.É.T.-es

Nógrádi Tibor

és

Kosik Dénes

az SZMSZ-t módosítaná, míg a jobbikos

Tóth Péter

a Temesvári körút 36. szám alatti IKV-s ingatlan fűtési díjszabásával kapcsolatban nyújtott be előterjesztést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.