Közélet

NATO-főtitkár: jövőre létrejöhet, 2016-ra kibővülhet a NATO új gyorsreagálású ereje

NATO-főtitkár: jövőre létrejöhet, 2016-ra kibővülhet a NATO új gyorsreagálású ereje

2014. december 1., hétfő
NATO-főtitkár: jövőre létrejöhet, 2016-ra kibővülhet a NATO új gyorsreagálású ereje

A jövő év elejére német-norvég-holland együttműködéssel csírájában, átmeneti formában létrejöhet, 2016-ra pedig további résztvevőkkel bővítve tartós jelleggel kialakulhat a NATO új gyorsreagálású ereje - közölte Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára hétfőn Brüsszelben.

A több ezer fős, néhány nap alatt a világ bármely pontján bevethető reagáló erő létrehozásáról a NATO szeptember elején Walesben tartott csúcstalálkozóján döntöttek, elsősorban az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt.

Stoltenberg

most - a tagországok külügyminisztereinek keddi brüsszeli tanácskozását beharangozó sajtótájékoztatóján - elmondta, hogy ennek az új erőnek a magvát Németország, Norvégia és Hollandia adja majd. A külügyminiszterek kedden áttekintik a Walesben elfogadott készenléti akcióterv megvalósításának eddigi eredményeit. Ez az akcióterv azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyekkel a szövetség válaszolni akar az európai tagországaitól keletre, illetve délre tapasztalható különböző kihívásokra. Ugyancsak fontos témája lesz a keddi tanácskozásnak, hogy az atlanti szövetség és Afganisztán viszonyában szakaszhatárhoz érkeznek: ez év végén befejezi tevékenységét a NATO vezette afganisztáni nemzetközi haderő, az ISAF, és létszámában nagyságrendekkel kisebb - valamivel több, mint tízezer fős - kiképző-támogató-tanácsadó jellegű misszió indul, Eltökélt támogatás (Resolute support) néven. Hétfői sajtótájékoztatóján Stoltenberg a továbbra sem szűnő afganisztáni terrorcselekmények, fegyveres támadások ellenére is sikerként értékelte a NATO Afganisztán melletti elkötelezettségének eredményeit. "Elértük, amit akartunk, nemzeteink nagyobb biztonságban vannak, Afganisztán megerősödött" - fogalmazott. Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Stoltenberg arról számolt be, hogy továbbra is aggasztó méreteket ölt az ukrajnai orosz beavatkozás, és nem tartják be a minszki tűzszüneti megállapodást. Újságírói kérdésre válaszolva, Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásának lehetőségét illetően a főtitkár megerősítette a NATO eddigi hivatalos álláspontját. Eszerint az atlanti szövetség tiszteletben tartotta, amikor Ukrajna néhány éve a tömbön kívüliség mellett döntött. A mostani vezetés viszont jelezte, hogy szándékában áll mégis kérni az ország felvételét. Ha ez megtörténik, a NATO az ország felkészültségét megvizsgálva el fogja bírálni a felvételi kérelmet. NATO-tagsági kérelem beadásával szemben egyetlen harmadik országnak sincs vétójoga - szögezte le Stoltenberg, utalva az orosz kifogásokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.