Közélet

Fenyőmustra a Marson – a nordmann az egyik legkeresettebb

Fenyőmustra a Marson – a nordmann az egyik legkeresettebb

2014. december 22., hétfő
Fenyőmustra a Marson – a nordmann az egyik legkeresettebb
fenyovasar_mars_ter13_gs

A legtöbben a karácsony előtti napokra hagyják a fenyővásárt, a Mars téri piacon az árusok arról számoltak be, hogy szombaton élénkült meg a forgalom. Az ünnep ékének is tartott tűlevelűek közül a nordmann az egyik legnépszerűbb fajta.

A Mars téri piacon 53 árus kínálja a fenyőfákat, s ahogy

Németh István

, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az ország minden pontjáról hoztak Szegedre fákat, így mindenki talál ízlésének és pénztárcájának megfelelő fát. „Nálunk mindent be lehet szerezni, ami a karácsonyhoz szükséges. Ha továbbsétálunk a fenyőárusoktól és bejövünk a nagycsarnokba, akkor a kofasoron mindent meg tudunk venni, ami a karácsonyi étkekhez szükséges. Ilyenkor mindig felélénkül a forgalom, a legnagyobb roham most is az ünnep előtt utolsó hétvégén volt” – fogalmazott Németh István. „Nagyon széles a választék, nekem nagyon tetszenek a nordmann fenyők. Tízezer forintot költünk idén a fenyőre, nagy a családunk, és az öt unoka miatt minden évben nagy fát választunk” – mondta el

Tanács Gáborné

férjével alkudozni is próbáltak, az volt a céljuk, hogy a legszebb fenyőt vásárolják meg. Ők minden évben a Mars téri piacon választanak fenyőfát, mint elmondták, a kínálat miatt jönnek ide évről-évre. Egy másik család kimondottan ezüstfenyőt keresett, mint elmondták, számukra az a legszebb, és az is fontos szempont volt a választásuknál, hogy egészen a plafonig felérjen a karácsonyfa.

Koros Tamástól megtudtuk, hogy nem emelkedtek tavaly óta az árak. „Sokan keresik a nordmann fenyőt, próbálnak tartós, szép fát választani, de természetesen az ár is fontos szempont. A nordmann nem olcsó, lassan nő meg, ez a 240 centis fenyő több mint tíz év alatt nőtt meg ekkorára, ezzel szemben egy luc már három-négy év alatt eléri ezt a magasságot” – magyarázta. A luc is népszerű és a kisebb fákat is keresik, és nemcsak a vevők pénztárcája, hanem az is meghatározza a választást, hogy kinél mekkora hely van a lakásban. A lucfenyő métere 2000 forint körül van, az ezüst 3500 forintnál kezdődik, míg a nordmann fenyő méteréért 5000 forintot kérnek. Koros Tamás elmondta, az idei csapadékos időjárás kedvezett az idén ültetett fenyőknek, ám még ősszel is hajtottak a fák, ami viszont nem jó. A Somogy megyei Csurgóról érkezett Bolla Józsefné Julika, aki hosszú évek alatt azt tapasztalta, hogy eleinte mindig a nordmann fenyőket keresik az emberek, a lucot csak az utolsó napokban vásárolják meg, hiszen a távfűtött lakásokban hamar lehullatja a tűleveleit. Mint elmondta, ő sem emelt árakat, a hagyományos lucfenyő méterét 2000 kínálja, 4000-ért az ezüstöt, míg a nordmann fenyő 6000 forintba kerül. Fenyőtalpat kínál a Mars téri piacon Temkó Tivadarné, akinek a férje több mint harminc éve készíti a különböző méretben a talpakat. „Mivel tartós termékről van szó, viszonylag kevés a vevő, és azt tapasztalom, hogy csak a szenteste előtt egy-két nappal vásárolják meg az emberek a karácsonyfatalpat” – mondta el. Hozzátette, ő – akárcsak a többi árus – szerdáig várja a vásárlókat, mert a tapasztalatok szerint sokan tényleg csak az ünnep előtti órákban vásárolnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.