Közélet

Felpörgött az ingatlanpiac

Felpörgött az ingatlanpiac

2014. december 8., hétfő
Felpörgött az ingatlanpiac

Amíg tavaly november végéig közel 78 ezer, addig az idén több mint 96 ezer lakás cserélt gazdát Magyarországon, a növekedés 23 százalékos - közölte a saját adatain és szakmai korrekciókon alapuló becslését a Duna House franchise-hálózat hétfőn az MTI-vel.

A szakértők szerint a budapesti piacot a befektetetési céllal vásárlók uralják. Novemberben az arányuk 30 százalék volt, átlagban 14,4 millió forintért vásároltak 53 négyzetméteres ingatlanokat. A második legnépesebb csoport az első lakást vásárlóké, akik - átlagosan - a 10,9 milliós, 50 négyzetméteres lakásokat keresték. A statisztika szerint minden ötödik vevő nagyobb lakásba költözött, ők átlagosan 91 négyzetméteres ingatlant választottak, 21,6 millió forintért. Vidéken a befektetők csak a harmadik legnépesebb csoport: a forgalom 19 százalékát adták, 7,5 milliós vásárlási átlagárral. Minden negyedik vevő nagyobb lakást vett, átlagosan 101 négyzetmétereset, amelyre 14,5 milliót költött. A legnépesebb vidéki csoport - 31 százalékkal - az első lakást vásárlóké volt 8,6 millió forinttal. A vásárolt új lakások aránya Budapesten mindössze 1 százalék volt, Kelet-Magyarországon 3, a nyugati országrészben pedig 5 százalék. Az ország keleti felén 121 ezer, a nyugati részen pedig 138 ezer forintosos négyzetméter áron vették a panellakásokat novemberben, Pesten 186 ezer, Budán 207 ezer forint volt az átlagár. Téglaépítésű lakásokat vidéken közel azonos, 150 ezer forintos négyzetméter áron vásároltak. Pesten 229 ezer, Budán 336 ezer, a belvárosban pedig 343 ezer forintért vették négyzetméterenként. Novemberben a fővárosban és Pest megyében keresték a legnagyobb arányban a felújítandó lakásokat, Budapesten 9 százalék míg az agglomerációban 7 százalék volt ezek aránya. A fővárosban a pesti oldalon XIII. kerületi lakások voltak a legkeresettebbek, utána - lényegében azonos szinten - a VI., VII. és XIV. kerület következett. A budai oldalon a XI. kerület vezet, azt követi a II. kerület. A Duna House nyomon követi az adásvéteknél mért árcsökkenés arányát is. Ez két részből áll: az első esetében maga az eladó enged az árból, mielőtt a vevő megérkezne, míg a második a vevővel folytatott alku. A vidéki családi házaknál volt a legnagyobb a lealkudott ár: az eladó előbb 5 százalékkal ejtette az árat, majd a vevő további 11 százalékot alkudott le. A legkisebb árcsökkenés a vidéki panel lakásoknál volt, az eladó előbb 1 százalékot, majd az alku során 5 százalékot engedett. Átlagosan a fővárosban 8 százalék, míg vidéken 11 százalék volt az árcsökkenés az eredeti kínálati árhoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.