Csütörtöki programajánló: Árkád unplugged, Poén Partizánok, rock kifulladásig

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

deu_sex_machina

Közeleg a hétvége, és a programok is egyre sűrűsödnek Szegeden: tokaji borkóstoló, akusztikus szegedi arcok az Árkádban, stand up comedy, dobkurzus és rockkoncert a csütörtöki felhozatal.

A tokaji Royal Borászat borait kóstolhatják meg az érdeklődők az Ezerjó borszaküzletben a borkedvelők 15 órától.

16 órától a Kaboha, 17 órától pedig a JackDanimalZ ad akusztikus koncertet az Árkádban.

Poénpartizánok szállják meg a LIVE Music Clubbot 19 órától, Knecht Viktor, Hadfi János és Korcsok Gábor tart stand up comedy estet. “Szeretnél egy kicsit kikapcsolódni, nevetnél egy jót? Ez esetben csütörtök este az LMC-ben a helyed, ahol a Poén Partizánok csapata alig várja, hogy megdolgozza a rekeszizmaitokat.”

dörnyei_gábor_ih

Dörnyei Gábor interaktív dobkurzusa kezdődik az IH Rendezvényközpontban 19 órakor, a brit Rhythm Magazine által a „Világ tíz legjobb fiatal dobosa” közé választott, 2012-ben az amerikai Hundson Music által is szerződtetett szegedi születésű zenész kurzusa a kezdőktől a haladókig mindenkinek melegen ajánlott, kortól és nemtől függetlenül.

A rockereké lesz a főszerep a Rongy Kocsmában csütörtök este, 19 órától négy zenekar kényezteti a hallgatóság dobhártyáját: a Leo Oleo, a Deu Sex Machina, a Twentees és a ZárttéR nevű formációk gondoskodnak a jó hangulatról.

Jótékonysági estre hív mindenkit a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség 19 óra 30 perctől a Katolikus Házban (Dugonics tér 12.). Fellépnek szegedi és/vagy Szegeden tanuló tehetséges fiatalok, akik klasszikus, könnyű és népzenei produkciókat adnak elő. A belépő 500 Ft, a teljes bevételt a szegények étkeztetésére fordítják a szervezők.

Folyamatos kiállítások, programok:

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja. A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével.

A Fekete házban az ókori egyiptomi balzsamozás, az orvoslás és a hieroglif írás rejtelmeibe pillanthatnak be a látogatók. A múzeum emeletén az egészséges embert mutatják be, többek között a testrészek ábrázolását, míg a gyógyításnak a racionális és mágikus módjait is. Egy kétezer éves múmiát is kiállítottak, de Tutanhamon kerámiagyűrűje is gazdagítja a tárlatot, amit a németországi Hiedelbergből hoztak Szegedre.

egyiptomi_sirkamrak19_gs

A Móra Ferenc Múzeum főépületében látható nagy tárlat ismerteti meg az érdeklődőkkel a lenyűgöző, titkokkal teli ókori Egyiptom vallási életét, papságát, uralkodóit és az akkori emberek mindennapjait. A múzeum főhomlokzatát két óriási szoborkolosszus őrzi. A III. Amnehotepet és hitvesét, Tijét ábrázoló szobormásolatok nyolc és fél méteres magasságból üdvözlik a látogatókat. A külső terem a fáraóké és az állatáldozatoké, míg egy másik terem a férfi-nő kapcsolatot helyezi előtérbe. Mindhárom kiállítás december 16-ig látogatható.

Kirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán. A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a kultúrpalota emeletén, ahol van betűleves és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton. A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a múzeumban.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: Gól- és plüsseső Pick-győzelemmel + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Áder János: a magyaroknak és a szlovákoknak büszkéknek kell lenniük egymás sikereire

Legutóbbi hasonló cikkek