Közélet

A szerb kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét

A szerb kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét

2014. december 15., hétfő
A szerb kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét

Elfogadta a szerb kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amely 158,6 milliárd dináros (399,67 milliárd forint) hiánnyal számol. A 2014-es deficit 213 milliárd dinár (536,76 milliárd forint) volt - jelentette be Dusan Vujovic pénzügyminiszter hétfőn Belgrádban.

A költségvetés tervezete szerint jövőre Szerbia 924,6 milliárd dinár (2330 milliárd forint) bevétellel és 1083 milliárd dinár (2729,16 milliárd forint) kiadással számolhat. A tárcavezető hozzátette: ez a szerb kormány első olyan kulcsfontosságú programja, amely nemzetközi támogatást élvezhet, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is egyetért vele. A pénzügyminiszter szerint a költségvetés nemcsak a hiány és büdzsé problémáinak rövid távú megoldását szolgálja, hanem strukturális módosításokat is tartalmaz. A szerb pénzügyminiszter szerint a jövő évi büdzsé valós alapokon csökkenti a hiányt, a költségvetés teljes egészében átlátható, a kiadások pontosan nyomon követhetőek.

Vujovic

elmondta, hogy gazdasági növekedésre csak 2016-ban vagy 2017-ben számítanak. Kiemelte: a jövőre nem tervezik a forgalmi vagy a jövedéki adó emelését, de adócsökkentésre sem lehet számítani, nagyobb bevételnövekedést az adók hatékonyabb beszedésétől várnak. A kormány 700 millió eurót szeretne megtakarítani jövőre. Ennek legnagyobb részét - mintegy 400 millió eurót - a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak csökkentésétől várják. A szerb kormány november elsejétől már csökkentette a közszférában dolgozók fizetését. A megszorítás a 25 ezer dinár (63 ezer forint) felett keresőket érinti, akiknek a fizetése 10 százalékkal csökkent. A 25 ezer dináros határ a nyugdíjasokra is vonatkozik, az ő járandóságukat progresszíven csökkentették. A megszorítás a nyugdíjasok 60 százalékát nem érinti, hiszen 25 ezer dinárnál kevesebb nyugdíjat kapnak. Az állami kiadások mérséklése érdekében a közszférában dolgozók számát is csökkentik jövőre, illetve megvonják a támogatásokat a veszteséges állami vállalatoktól. A jövő évi költségvetést már az IMF-fel kötött, egymilliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás figyelembe vételével alakították ki. A megállapodás értelmében az IMF Belgrádtól azt várja, hogy az csökkenti a költségvetési hiányt, valamint a GDP 70 százalékát kitevő államadósság mértékét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.