Írjon nekünk

Közélet

Visszaállamosításoktól tartanak az erdélyi magyar lapok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Egy visszaállamosítási folyamat kibontakozásától tartanak az erdélyi magyar lapok a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását érvénytelenítő szerdai jogerős bírósági ítélet után, amely egyúttal felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőknek.

A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszék napilap csütörtöki vezércikkében megállapítja: “valami nagyon nincs rendben abban az országban, ahol bűncselekménynek minősítik a restitúciót”. A cikkíró megállapítja, “az ítélet következményei beláthatatlanok, a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsulása helyett visszaállamosítást indíthatnak el, de valószínűleg a többi magyar jogkövetelésre is kihatnak”.

A Háromszék arra a romániai közhangulatra hívta fel a figyelmet, amelyben az ítélet megszületett. Megjegyezte, az utóbbi hetek leghangzatosabb korrupciós ügyei is a visszaszolgáltatási folyamathoz, vagy a visszajáró, de természetben vissza nem szolgáltatható vagyon utáni kárpótláshoz kapcsolódnak.

“Mindezek mellett nem tudunk és nem is szabad elvonatkoztatni azoktól az elmúlt időszakban nagy sajtóvisszhangot kapott kijelentésektől, melyek még a választási kampányban hangzottak el, és melyekben azzal riogattak, hogy Erdély felét vagy tán az egészet +odaadják+ úgymond a magyar egyházaknak, grófoknak vagy éppen a szászoknak” – vélte a cikkíró. Szerinte a valós korrupciós ügyek összemosása a magyar vagy éppen a szász közösség jogos követelésével – “inkább tűnik jól irányított restitúcióellenes hangulatkeltésnek, mintsem véletlenek egybeesésnek”.

A Krónika erdélyi magyar napilap vezércikkében megállapítja, a szerdai ítélet akár a visszaállamosítás veszélyének a jegyeit is hordozhatja. A Mikó-ügy precedensteremtő jellegét tartja a legnagyobb gondnak. “Ahogy egy nagytakarítás alkalmával esetenként olyasmi is törik, porlad, aminek nem azt a sorsot szánták, úgy a többi visszaszolgáltatott egyházi ingatlan is áldozatul eshet az önmagában dicséretes romániai rendteremtési folyamatnak” – állapította meg a Krónika cikkírója. Arra is figyelmeztet, hogy a patinás iskolaépület Sepsiszentgyörgy város tulajdonába kerül, azt nem lehet elidegeníteni, és iskolaként kell használni.

“Az iskolafenntartói törvény esetleges módosítása azonban egy csapásra olyan helyzetet teremthet, ami évtizedekkel veti vissza a honi magyarság komfortállapotát” – vélte a Krónika vezércikkírója.
A kolozsvári Szabadság napilap “Jogálom, rémálom” című vezércikkében hátborzongatónak nevezi, hogy 25 évvel a rendszerváltozás után, a korrupcióellenes harc forgatagában olyan embereket bélyegeznek meg bűnözőként, akik tisztességesen tették a dolgukat, a román törvények betűje szerint jártak el.

“Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőt és Marosán Tamás református egyházi jogtanácsost ugyan nem ítélték szabadságvesztésre, ennek ellenére az elmarasztaló ítélet érthetetlen, igazságtalan, megalázó. A következtetés egyértelmű: a sajátos román jogállami (jogálomi?) elvekre hivatkozva példát akartak statuálni, megfékezni az efféle magyar-ügyek terjedését, elbátortalanítani, megfélemlíteni mindazokat, akik továbbra sem mondtak le az elkobzott tulajdonok jogos visszaköveteléséről” – állapította meg a Szabadság napilap vezércikkírója.

Kommentek

Közélet

Múltidéző 35. rész: Több mint fél évezrede áll az alsóvárosi ferences templom

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Sorozatunk legújabb részében a Mátyás tér több mint 500 éves ékkövét mutatjuk be. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Póni után most ló sétált Rókuson

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Közélet

Ünnepi miserend a Dómban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szegedi Dóm április 19., nagypéntek Egész nap gyónási lehetőség a Dómban 16:00 Keresztúti ájtatosság 17:00 Nagypénteki szertartás, passió 19:30 óráig virrasztás a „Szent sírnál” április 20., nagyszombat 20:00 húsvéti vigíliai szertartás (húsvéti gyertya meggyújtása, igeliturgia, a keresztségi fogadalmak megújítása, az eukarisztia liturgiája), körmenet a Dóm téren április 21., húsvétvasárnap Szentmisék: 8:30, 10:00 (ünnepi püspöki szentmise), […]

Tovább olvasom

Aktuál