Közélet

Visszaállamosításoktól tartanak az erdélyi magyar lapok

Visszaállamosításoktól tartanak az erdélyi magyar lapok

2014. november 27., csütörtök
Visszaállamosításoktól tartanak az erdélyi magyar lapok

Egy visszaállamosítási folyamat kibontakozásától tartanak az erdélyi magyar lapok a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását érvénytelenítő szerdai jogerős bírósági ítélet után, amely egyúttal felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőknek.

A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszék napilap csütörtöki vezércikkében megállapítja: "valami nagyon nincs rendben abban az országban, ahol bűncselekménynek minősítik a restitúciót". A cikkíró megállapítja, "az ítélet következményei beláthatatlanok, a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsulása helyett visszaállamosítást indíthatnak el, de valószínűleg a többi magyar jogkövetelésre is kihatnak". A Háromszék arra a romániai közhangulatra hívta fel a figyelmet, amelyben az ítélet megszületett. Megjegyezte, az utóbbi hetek leghangzatosabb korrupciós ügyei is a visszaszolgáltatási folyamathoz, vagy a visszajáró, de természetben vissza nem szolgáltatható vagyon utáni kárpótláshoz kapcsolódnak. "Mindezek mellett nem tudunk és nem is szabad elvonatkoztatni azoktól az elmúlt időszakban nagy sajtóvisszhangot kapott kijelentésektől, melyek még a választási kampányban hangzottak el, és melyekben azzal riogattak, hogy Erdély felét vagy tán az egészet +odaadják+ úgymond a magyar egyházaknak, grófoknak vagy éppen a szászoknak" -

vélte a cikkíró.

Szerinte a valós korrupciós ügyek összemosása a magyar vagy éppen a szász közösség jogos követelésével – "inkább tűnik jól irányított restitúcióellenes hangulatkeltésnek, mintsem véletlenek egybeesésnek". A Krónika erdélyi magyar napilap vezércikkében megállapítja, a szerdai ítélet akár a visszaállamosítás veszélyének a jegyeit is hordozhatja. A Mikó-ügy precedensteremtő jellegét tartja a legnagyobb gondnak. "Ahogy egy nagytakarítás alkalmával esetenként olyasmi is törik, porlad, aminek nem azt a sorsot szánták, úgy a többi visszaszolgáltatott egyházi ingatlan is áldozatul eshet az önmagában dicséretes romániai rendteremtési folyamatnak" - állapította meg a Krónika cikkírója. Arra is figyelmeztet, hogy a patinás iskolaépület Sepsiszentgyörgy város tulajdonába kerül, azt nem lehet elidegeníteni, és iskolaként kell használni. "Az iskolafenntartói törvény esetleges módosítása azonban egy csapásra olyan helyzetet teremthet, ami évtizedekkel veti vissza a honi magyarság komfortállapotát" - vélte a

Krónika vezércikkírója.

A kolozsvári Szabadság napilap "Jogálom, rémálom" című vezércikkében hátborzongatónak nevezi, hogy 25 évvel a rendszerváltozás után, a korrupcióellenes harc forgatagában olyan embereket bélyegeznek meg bűnözőként, akik tisztességesen tették a dolgukat, a román törvények betűje szerint jártak el. "Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőt és Marosán Tamás református egyházi jogtanácsost ugyan nem ítélték szabadságvesztésre, ennek ellenére az elmarasztaló ítélet érthetetlen, igazságtalan, megalázó. A következtetés egyértelmű: a sajátos román jogállami (jogálomi?) elvekre hivatkozva példát akartak statuálni, megfékezni az efféle magyar-ügyek terjedését, elbátortalanítani, megfélemlíteni mindazokat, akik továbbra sem mondtak le az elkobzott tulajdonok jogos visszaköveteléséről" - állapította meg a Szabadság napilap vezércikkírója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.