Kultúra

Ujj-többlet Sándorfalvánál

Ujj-többlet Sándorfalvánál

2014. november 20., csütörtök
Ujj-többlet Sándorfalvánál
5ujju_heja

Madárgyűrűzés közben különös madár akadt november 2-án az állatkert munkatársának hálójába Sándorfalva közelében. Az elfogott héjának ugyanis eggyel több ujja volt, mint a normális négy. Az amúgy jó egészségnek örvendő ragadozó madarat a Szegedi Vadaspark szakemberei vizsgálták meg, hogy az eset a ritkaságának megfelelően dokumentálva legyen.

A többujjúság, vagyis polydactylia önmagában nem ritka jelenség, sőt, még embernél is előfordulhat – hajdan mágikus tulajdonságokkal is felruházták azokat, akik eme mutáció jeleit mutatták. Többnyire azonban a pluszujjak a többiek mellett találhatók, szemben ezen héja többletujjával. Ugyanis, mint a röntgenfelvétel is mutatja, az a sípcsonton nőtt, annak disztális részén. A jól fejlett karmos ujj csontos alappal rendelkezett, sőt, ízületet is tartalmazott. Mi okozhatta, hogyan fejlődhetett ki ez az eltérés? Elképzelhető, hogy csíraelszóródás révén alakultak ki az embrionális fejlődés során a testi sejtek rendellenes helyen. Mindenestre a Vadaspark szakemeberei úgy találták, hogy ez a mutáció nem zavarta az állatot, egészséges és jól táplált volt, így a meggyűrűzése után szabadon engedték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.