Gazdaság

Több mint százan nyerték el idén a Roma Oktatási Alap magyarországi ösztöndíját

Több mint százan nyerték el idén a Roma Oktatási Alap magyarországi ösztöndíját

2014. november 7., péntek
Több mint százan nyerték el idén a Roma Oktatási Alap magyarországi ösztöndíját

Több mint száz roma egyetemista és főiskolás nyert támogatást a 2014/2015-ös tanévre a Roma Oktatási Alap magyarországi ösztöndíjpályázatán. Az ösztöndíjakat gálán adták át a hallgatóknak pénteken Budapesten.

Szira Judit

, a 13 európai országban jelen lévő alap (Roma Education Fund) igazgatója az eseményen az MTI-nek elmondta: az idén csaknem 1500 hallgató nyert el ösztöndíjat, közülük 110 Magyarországon. Mint mondta, az elsőévesektől a doktori, PhD-hallgatókig minden roma hallgató számára nyitott pályázat elbírálásakor a tanulmányi eredményen túl fontos szempont, hogy a pályázónak mennyire intenzív a kapcsolata a roma közösséggel. A kilencedik alkalommal meghirdetett pályázaton Magyarországon az idén 153-an indultak, a 110 nyertesből nyolcvan nő. A szervezet tájékoztatása szerint a nyertes pályázók közül a legtöbben bölcsészhallgatók, de sokan folytatnak jogi, pénzügyi, pedagógiai, egészségügyi és mérnöki tanulmányokat. A támogatott hallgatók ösztöndíjat kapnak, emellett a költségtérítéses képzésben részt vevők tandíját is átvállalják. A gálán több korábbi ösztöndíjas is felszólalt.

Pukoli Dániel

neurológus szakorvos azt hangsúlyozta, hatalmas jelentősége volt családja támogatásának és tanárai előítélet-mentes segítségének tanulmányai során.

Farkas Franciska

színésznő - aki az októberben bemutatott Viktória - A zürichi expressz című film főszerepét alakítja - arra hívta fel a hallgatók figyelmét: "el kell viselni azt, ha valaki más, vagy ha másként néz rád, neked kell nyitottnak lenned".

Schuller Csaba

szociológus hallgató pedig azt mondta: "ezeket a lépéseket nem teszi meg helyettünk senki, ha mi nem szólunk azok helyett, akik nem kerülhetnek egyetemre, akkor nem szól senki".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.