Szegedi zsidó fotósok a Móra-múzeumban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zsido_fotokiallitas06_KF

Négy szegedi zsidó fotóművész képeiből nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban pénteken. A tárlatot Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki a művészeket egy embertelen kor humanista szellemű dokumentátorainak nevezte.

„A szegedi zsidóság és a fotográfia” című, Bäck Manci, Kárász Judit, Liebmann Béla és Müller Miklós fényképeit bemutató kiállítás megnyitóján Fogas Ottó múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy nem csak a nevek különlegesek, hanem a témák is, például említette a Radnóti Mikóst vagy Szent-Györgyi Albertet ábrázoló fotókat. A múzeumigazgató kiemelte, hogy a tárlat a Magyarországon tartott holokauszt-év keretein belül jött létre, és kapcsolódik a Zsidók Szeged társadalmában” címmel november 12-13-án megtartott konferenciához, amelynek anyagaiból már kötet is megjelent.

“Magyarország rejtőzködő fotósnagyhatalom” – fogalmazott Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára. “Egy Nap süt le valamennyiünkre, és az ennek a Napnak a fényét felhasználó művészet a leghatártalanabb, talán ezért van az, hogy külföldön jobban elismerték a fotóművészeket, mint hazájukban” – tette hozzá. Cseri idézett egy általa meg nem nevezett híres magyar fotóst, aki hazáját úgy írta le, mint egy egyedülálló nyelvvel rendelkező országot, amely egy univerzális kommunikációs eszköz birtokában van. Cseri páratlan kulturális értéknek nevezte a kiállított fényképeket, kiemelte, hogy európai szintű szegedi alkotók műveit láthatja itt a közönség, azokét, akik feltették Szegedet a fotózás hazai és nemzetközi térképére.

“Van mire emlékeznünk” – utalt az idei év fő témájára, a holokausztra a helyettes államtitkár, aki méltatta Lőw Immánuel szegedi főrabbi életútját, aki szintén a vészkorszak idején lelte halálát, két és fél ezer zsidó származású szegedi polgárral egyetemben.

Előző sztori

Ultimátumot adtak a Kelemen utcai kerékpárszarkáknak a Tolvajkergetők + VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Megegyezett a város és a püspökség – kezdődhet a stadionépítés?

Legutóbbi hasonló cikkek