Szegeden is bemutatják a Zsidómeséket – Különleges videó-sorozat hazai hírességekkel

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombat este mutatják be a szegedi JATE Klubban az a videó-sorozat, amelynek keretében magyar zsidó és nem zsidó közéleti személyek beszélnek a zsidósághoz fűződő viszonyukról. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) segítségével megvalósuló projektben az ismert filmrendező, Gárdos Péter készítette el a kisfilmeket a hazai kulturális élet különböző alakjaival. A sorozat célja többek között a zsidósággal kapcsolatos sztereotípiák lebontása és annak bemutatása, hogyan szembesülnek akár nem zsidó közéleti személyiségek is ezekkel az előítéletekkel.

Az EMIH felkérésére az elmúlt hónapok során Gárdos Péter filmrendező a csillagos házakban készített 54 darab rövid, 2-6 perces videót ismert és elismert művészekkel, közéleti és tudományos személyiségekkel arról, hogy mit jelent számukra, milyen emlékeik vagy közvetlen tapasztalatuk van a zsidósággal kapcsolatban. Az interjúalanyok többsége nem zsidó vallású-identitású, és eltérően vélekednek a zsidó közösségekről és identitásról, de a filmekből megismerhető tapasztalatuk, véleményük egy esetben sem kirekesztő vagy negatív. A felvételeket minden szereplő esetében más-más csillagos házban forgatták.

Gárdos Péter, filmrendező elmondta: „Örömmel vállaltam az EMIH felkérését erre a különleges projektre, hiszen azt gondolom, ilyen jellegű munka ritkán adódik egy filmrendező életében. Kifejezetten érdekes volt látni, hogy az eltérő identitású, kultúrájú, különböző területeken tevékenykedő közéleti személyek hogyan viszonyulnak ehhez a talán kényesebb témához. Azt gondolom, hogy az elkészült filmek egyesével is izgalmasak, de együttesen adnak egy egészen különleges képet arról, mit gondolunk a zsidóságról valójában.”

A videók a Zsidómesék Youtube csatornán folyamatosan bővülő tartalommal elérhetőek.

Köves Slomó elmondta: „Zsidóknak és nem zsidóknak együtt kell boldogulniuk Magyarországon, hiszen mindannyian egy sikeres, békétlenségtől mentes országban vagyunk érdekeltek. Az EMIH időről időre felkarol identitás-kampányokat, hiszen ezek is hozzásegítenek félreértések, félreértelmezések vagy kibeszéletlen kérdések tisztázásához, a zsidóság megismeréséhez, a párbeszédhez. A most bemutatott Zsidómesék sorozat tökéletesen alkalmas erre, hiszen a közismert műsorvezetőktől kezdve a zenészeken keresztül az ország legismertebb színészeivel bezárólag nagyon széles a szereplők spektruma.”

Az EMIH vezető rabbija emellett örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy egy ilyen fontos kezdeményezés során lényegében nem volt olyan hazai közéleti személyiség, aki a felkérést követően negatívan állt volna a projekthez, és elvi okokra hivatkozva visszautasította volna a szereplést.

L.L. Junior, a népszerű énekes a következőket emelte ki: „Abszolút a magaménak éreztem a projektet a kezdetektől fogva, fantasztikus dolog volt részt venni ebben, hiszen nem csak az előítéletekről lehet hallani a filmekben, de arról is sokat tanulhatunk, mennyire mély érzésű emberek a zsidók, milyen érdekes és különleges a kultúrájuk, ebben pedig szerintem komoly hasonlóság van cigányok és zsidók között. Ráadásul a romák között van egyfajta misztikuma is a zsidóságnak, ami nem feltétlenül a vallásnak szól, sokkal inkább egyfajta pozitívan értelmezett kuriózum.”

A projekt a Civil Alap – 2014 és a Tett és Védelem Alapítvány támogatásával valósult meg.

Előző sztori

Szijjártó: Magyarország és Szerbia érdeke is az, hogy megépüljön a Déli Áramlat

Következő sztori

Szegedi medikusok is harcolnak az AIDS ellen + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek