Írjon nekünk

Kultúra

Svejk, városszerelem, szökevények és képregény a Somogyiban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

somogyi

Mozgalmas november elé néz a Somogyi könyvtár, számos program várja az érdeklődőket a könyvek birodalmában: bemutatják Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám sanzonkönyvét, találkozhat a közönség Svejkkel, valamint a gyermekopera mellett képregényfesztivál is lesz a könyvtárban.

Gyöngéd „városszerelem” sugárzik Kováts Kriszta színművész, énekesnő és Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, egyetemi tanár Budapest bámészko című, hanglemez-melléklettel megjelent „sanzonkönyvéből.” Kováts Kriszta fővárosi legendákról énekel, Nádasdy Ádám minden témához írt egy-egy miniesszét.

A könyv és a Fábri Péter szövegére írt dalok szereplői Füttyös Gyuritól Karády Katalinig budapesti emberek; az Andrássy úttól az Elvarázsolt kastélyig budapesti helyek, de régi rádiós és tévéműsorok is, a Szabó család, a Táncdalfesztivál és az Önök kérték. A dalok szerzői Wolf Péter, Gallai Péter és Vedres Csaba.

2014. november 10-én, hétfőn délután 5 órától a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötet Somogyi-könyvtári bemutatóján a zenés könyv szerzőivel, Kováts Krisztával és Nádasdy Ádámmal találkozhatnak az érdeklődők.

Húsz év után ismét a szegedi Kisszínház kulisszái elé lép Jaroslav Hašek szimbólummá vált regényalakja, Švejk, az „antikatona.” Monarchiabeli kispolgár, passzív ellenálló, akit hülyesége miatt katonai szolgálatra alkalmatlanná nyilvánítanak, mégis ott találja magát a hadseregben. A szatirikus élű, háborúellenes regény színpadi változatát Švejk, a derék elsőháborús katona címmel, november 21-én mutatja be a szegedi Kisszínház. 2014. november 11-én, kedden délután fél 5 órától a premier előtti közönségtalálkozón Bodolay Géza rendezővel, Sorbán Csaba, Pataki Ferenc, Jakab Tamás és Szilágyi Annamária színművészekkel Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

Szökevény csillagok címmel Csukás István librettójára Nagy Imre Erik komponált gyermekoperát. A daljátékot november 14-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház.

2014. november 14-én, pénteken délután 4 órától az alkotókat közönségtalálkozón látja vendégül a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. Csukás István Kossuth-díjas író, költő, Nagy Imre Erik zeneszerző és Sándor János Jászai Mari-díjas színházi rendező, szakíró beszélgetőtársa Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára.

Vajon mit tenne Karinthy Frigyes, ha hirtelen egy csapat frakkos-kisestélyis élőhalottal találná szemben magát? Többek között erre a kérdésre is választ kaphat, aki idén ellátogat a 6. Szegedi Képregényfesztiválra.

Csepella Olivér mesél diplomamunkájáról, a Nyugat+Zombik-ról, amelyben a New York Kávéház vendégei változnak egyik pillanatról a másikra elátkozott élőhalottakká.

Képregénykedvelő pszichológus keres majd magyarázatot a mangák és animék kapcsán a bőrváltozások jelentőségére, és választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy lehet-e függő egy képregénykarakter saját szuperhős-identitásától.

Hallhatunk arról, hogyan jelenik meg az első világháború a képregényekben, és megismerhetjük olyan nagy mesterek alkotói módszereit, mint például Zórád Ernő, Sebők Imre, Korcsmáros Pál, Gugi Sándor, Fazekas Attila, Dargay Attila.

6_szegedi_kepregenyfesztivalBemutatkoznak az X-Embörök alkotói, Pilcz Roland a Kalyber Joe interaktív változatával, valamint Varga „Zerge” Zoltán grafikus, illusztrátor, képregényrajzoló.

A bibliotéka kiállítási tereiben több tárlat is szól majd a képregényekről. Láthatjuk a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány – Nagy Háború Blog és a Magyar Képregény Szövetség által meghirdetett első világháborús témájú képregénypályázat legsikeresebb darabjait, valamint Varga „Zerge” Zoltán és Halmi Zsolt rajzait.

A meghívott képregényrajzolókat idén is alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű. Sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz.

Ismét jelen lesznek kínálatukkal képregénykiadók és -terjesztők, biztosítva az újdonságok, valamint régebbi kiadványaik megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

Kultúra

Három új bemutatót tart a Szegedi Egyetemi Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Érdemes lesz ellátogatni az előadásokra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felelevenítik a 100 éves szegedi szimfonikusok legszebb történeteit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A „Színházpártolók” a szegedi szimfonikus zenekar kettős jubileuma alkalmából látják vendégül Pál Tamást és Gyüdi Sándort.

Tovább olvasom

Közélet

Viszlát, Szélkiáltó! – Elviszik a Szeged Plaza egykor forgó szobrát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Letakarva várja a szobor, hogy visszavigyék alkotójához.

Tovább olvasom

Aktuál