Nemcsak a végzősöket foglalkoztatja a továbbtanulás + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pav02_KF

Találd ki magad! – ezzel a mottóval hirdetett pályaválasztási kiállítást és vásárt Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. Bizony itt az idő, hogy a továbbtanulás előtt álló fiatalok döntsenek: februárban le kell adni a jelentkezési lapokat.

A Csongrád megyei munkaügyi központ friss felmérése szerint közel 4000 nyolcadik osztályos általános iskolás, és 6000 középiskolás fejezi be tanulmányait az idei tanévben, akik javarészt tovább szeretnének tanulni. A statisztika alapján a végzős középiskolások 62 százaléka pályázna meg valamilyen felsőoktatási intézményt, OKJ-s képzést, esetleg gyakorlati szakmai ismeretekkel bővítené tudását. Maradékuk álláskereső.

pav30_KF

A Magyarcsanádi Református Általános Iskola hetedik osztályos tanulója, Tóvizi Ákos a megyei iskolák informatikai képzései felől jött érdeklődni. Nagy halom szórólapot és mappát szorongatott a kezében, pedig még bőven van ideje kitalálni, milyen középiskolát válasszon magának. Barátja és osztálytársa, Simosca Marián is hasonló irányban képzeli el a jövőjét, azért jött, hogy szemezgessen a képzőhelyek kínálatából. És, hogy mennyire elhivatottak az informatika irányába? “Majd úgy lesz, ahogyan az élet hozza!”

A szakképzés nem zsákutca többé

Hatékony és rugalmas pályaorientációs rendszerre van szükség, amelyen keresztül a továbbtanulni vágyók megkaphatják a karriertervezéshez szükséges ismereteket, közelebbről is megismerkedhetnek egy-egy szakma mindennapjaival – véli Juhász Tünde megyei kormánymegbízott, aki erről a Pályaválasztási Napok megnyitóját követő sajtótájékoztatón beszélt. A mintegy 70 kiállítót, 49 képfőintézményt, 7 munkáltatót és 3 egyetemet felsorakoztató háromnapos börze és a kísérőrendezvények (árnyékprogram, üzemlátogatások) ennek az elképzelésnek kívánnak eleget tenni. “Megszűnt a szakképzés zsákutca jellege” – ezt már Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára mondta, utalva ezzel arra a négy évvel ezelőtti intézkedésre, amely alapján a szakképzésben töltött éveket is beszámítják a fiatalok továbbtanulásába. Kifejtette, szakképzés mellett mindössze két év alatt érettségit lehet szerezni, a szakmában eltöltött öt év után mestervizsgát tehetnek a diákok, ha pedig az érettségi mellé még egy OKJ-képzés is párosul, a szakiránynak megfelelő felsőoktatási intézmény beszámítja a kreditpontokat. Több presztízst kapjon a szakképzés, legyen sikeres a pályaorientáció és a karrierút – ezek a minisztérium elképzelései.

pav_megnyito_sajtaj06_KF

A tavalyi évben részt vevő fiatalok, pedagógusok és a szülők véleménye alapján állították össze az idei Pályaválasztási Napok programkínálatát, továbbá figyelembe vették a Csongrád megyei munkaerő-piaci helyzetet is – mondta az előkészületekről Tóth Aranka, a munkaügyi központ igazgatója. Így kerülhetett fel a kínálatba a Jövő webdizájnerei című nyílt óra, a természettudományok kis tudós zuga és a teljes szombati, vagyis a családi pályaválasztási nap eseményei, megfűszerezve a karrier várossal.

114 pályamunka a rajzversenyen

Az Ifjúsági Ház emelete, a földszint és a Tisza terem is megtelt diákokkal és a felnőttképzési helyek, középiskolák kínálatával. Rögtön a megnyitó után több ezer iskolás érdeklődött a standoknál, pillantott bele a fodrász, kozmetikus, szakács, cukrász szakma rejtelmeibe, vagy próbálta ki az erdészeti iskolák bemutatott fegyvereit. Ahogy tavaly, idén is kreatív rajzpályázatot hirdettek a szervezők, az első helyezett Nagy Anna Teréz, a Kisteleki Általános Iskola 8. osztályos tanulója szerezte meg, a képzeletbeli dobogó második fokára Perecz Diána, a szegedi Madách Imre Általános Iskola nyolcadikosa, a harmadik helyre pedig Vígh Zsuzsanna, a Rókusi II. sz. Általános Iskola 7. osztályos tanulója állhatott. Különdíjban részesült: Molnár Gabriella a szegedi Madách Imre Általános Iskolából és Kozák Luca, a Tabán Általános Iskolából.

pav_megnyito_sajtaj12_KF

A Pályaválasztási Napok november 13-től egészen 15-ig várják az érdeklődő gyerekeket, szülőket. Bővebb információkat korábbi cikkünkben és alábbi linkre kattintva érhetnek el.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Szállodaszövetség: sokkal több vendégre van szükség

Default thumbnail
Következő sztori

Önkormányzat 2014: jogerős a megismételt baksi választás eredménye

Legutóbbi hasonló cikkek