Sport

Labdarúgás: "az új stadion a futballszeretőknek hihetetlen élmény lesz!" - Nyilas Elek

Labdarúgás: "az új stadion a futballszeretőknek hihetetlen élmény lesz!" - Nyilas Elek

2014. november 27., csütörtök
Labdarúgás: "az új stadion a futballszeretőknek hihetetlen élmény lesz!" - Nyilas Elek
VGy_NyE

Az őszi szezon befejeztével a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzőjével, Nyilas Elekkel készített értékelő interjút Vitos György, a szegedi futball krónikása.

- Véget ért az őszi szezon, így részletesebben is meg lehet vonni fél esztendő mérlegét... Sokak szerint "kétarcú csapat" lett a Szeged 2011! Az idegenbeli összesített tabellán újoncként listavezető(!), ugyanakkor az otthoni (gyulai...) eredmények alapján kiesőhelyen áll... Hogyan látja ezt a vezetőedző?

- Ha csupán az eredményekből indulunk ki, igaz a fenti megállapítás... - kezdte megadó mosollyal szokásos havi értékelőnket Nyilas Elek vezetőedző, de egyúttal rátértünk a teljes őszi idény tapasztalataira is... - Valóban kétarcúnak tűnhet a csapat szereplése, ám azért ezt ha jobban megvizsgálnánk szakmai oldalról és mélyebben belemennénk a mérkőzések elemzésébe, akkor az is kiderülne, hogy a hazai meccsek három pontjai a békéscsabai derbit kivéve mind a kezünkben voltak! Helyzeteket dolgoztunk ki, ráerőltettük akaratunkat az ellenfeleinkre és a Vasas elleni ugyancsak rangadómeccsünket leszámítva végig mi irányítottuk a hazai mérkőzéseket! Szakmai szempontból ez egy csöppet sem elhanyagolható, rendkívül fontos dolog! Próbáltunk futballozni, élvezetesen játszani, kiszolgálni azokat, akik vették a fáradságot és kilátogattak a mérkőzéseinkre. Ebbe a futballt játszani akaró törekvésbe persze még sokszor hiba csúszott, ezt sportszerűen el kell ismerni... Mint ahogy azt is, nem mindig sikerült feltörni azon csapatok "betonvédekezését", akik azon kívül semmi mást nem akartak csinálni, mint kapott gól nélkül megúszni a mérkőzést!

- A bajnoki szereplést "kifilézve" még csak egyet szeretnék hozzátenni: két csapat, az "örökös vetélytárs" Békéscsaba és a Szigetszentmiklós ellen abszolút betliztünk az ősszel, hisz a kupameccseket is ideszámítva az ellenük vívott 5 meccsből 5 "zakó" lett a vége, de mi lehet ennek az oka?

- A kupamérkőzéseken nálunk szinte csak az utánpótlás korú játékosok szerepeltek, akik ugyan tehetségesek, de időre van még ahhoz szükségük, hogy huzamosabb ideig szerepeljenek a bajnoki összecsapásokon és az ottani játékuk nélkülözze a nagyobb hullámvölgyeket... Ez a sorozat ennek tökéletesen megfelelt és szemmel látható a fiatalok fejlődése! A két külön is említett csapat elleni bajnoki meccsekről pedig csak annyit, a Békéscsabával szemben sajnos, mindannyian betliztünk, de a Szigetszentmiklós ellen egy jó , tartalmas játékot láthatott a közönség. Nagyobbnál nagyobb gólhelyzeteket dolgoztunk ki, lőttünk egy teljesen szabályos gólt és az ellenfél a második, egyben az utolsó kapura lövésével megszerezte a győzelmet! Ezen a meccsen - mivel a bírókkal nem szeretnék foglalkozni - enyhén szólva is "balszerencsések" voltunk...

- Rátérve a kupameccsekre... Különösen a Ligakupában volt szembetűnő a klubvezetés pozitív szándéka, azaz minél több fiatalt szerepeltetni a rangos élvonalbeli csapatok kőkemény, sok nagy csatát megjárt profi játékosai ellen! Hogyan láttad ilyen megvilágításban: Gonda László U21-es bajnokságban szereplő fiataljai fel tudják-e venni a versenyt a Gyulán pallérozódó akadémistákkal, hisz utóbbiak már az NB II-ben is rendre helyet követelnek maguknak?!

- A koncepciónak köszönhetően az akadémián nevelkedő gyerekek, játékosok jelen pillanatban előrébb tartanak szegedi társaiknál. De....s ez amilyen fontos, annyira örömteli, immár tudjuk, hogy a Szeged 2011 utánpótlás csapataiban is vannak tehetséges fiatalok! Gonda László edzőkollégámmal mindig egyeztetve került sor azon fiatal szegedi U21-es, U19-es játékosok bemutatkozására a felnőttcsapatban (valóban nem akármilyen klubok és neves, válogatottat is megjárt játékosok ellen!!), akiknek az edzésmunkája és viselkedése is morálisan okot adott erre. Ez egy markáns üzenet volt a többiek számára, hogy állandóan figyeljük őket és mindenkinek nyitva áll a kapu a felnőttcsapat felé vezető úton! A vadonatúj szegedi stadion elkészültével pedig még nagyobb lehetőség előtt állnak majd a Szeged 2011 U21-es, U19-es ill. U17-es játékosai!

- Visszatérve a bajnoki szereplést döntően befolyásoló külső tényezőkre... Régebben Szeged arról volt híres, hogy otthoni NB I-es meccsein 15-20 ezren(!!) hajszolták győzelembe a hazaiakat, 1926-tól 1999-ig sokszor még a világklasszisokkal felálló legjobb csapataink is félve utaztak a Tisza-parti városba. Manapság viszont a látogatók egyik kedvenc célállomása a "csöndesen korszerű" gyulai akadémia, ahol még a vendéggárdák serdülői is örömmel szerepelnének... S ugye tavasszal 9-szer játszunk az akadémián, s mindössze 6-szor idegenben, ilyen olvasatban sincs okunk az aggodalomra?...

- Egyáltalán nem aggódom! Való igaz, hogy egy korábbi fergeteges szegedi meccshangulat tiszteletet parancsoló, s rövidesen ismételhető lesz,de... Egyértelműen állíthatom, hogyha a tavaszi hazai meccseinken hasonlóan fogunk dominálni, "presszingelni" és a kidolgozott helyzeteinknél higgadtabbak leszünk, akkor nem lehet folyamatosan "balszerencsénk"!!!! Úgy gondolom, az eddig havi rendszerességgel megjelentetett honlapinterjúink tapasztalatai alapján próbálok mindig reális lenni, objektíven fogalmazni. Ezért is állítom teljes bizonyossággal, ha nekünk csak egy kicsi szerencsénk van és ha néhányszor nem mérlegelik azt, hogy ki kicsoda, akkor ez az ősz jóval eredményesebb lehetett volna!

- Végezetül mi a véleményed arról,hogy épp a múlt pénteken szavazták meg döntő többséggel a szegedi városatyák a vadonatúj stadionunk mielőbbi felépítését?! Mekkora motivációt jelent ez a klubnak, a szakmai vezetésnek és a játékosoknak?

- A jó futballhoz minőségi játékosok és fanatikus szurkolók kellenek, de természetesen ha van rá lehetőség, egy csodálatos aréna is szükséges. Hál'Istennek rendkívül gazdag pályafutásom alatt volt szerencsém pályára lépni nagyon híres stadionokban, feledhetetlen atmoszférákban! Elég hacsak az Ajax-Arénát vagy éppen a madridi Bernabéu-stadiont említem... És ez most Szeged városának is megadatik! Ezért mondom azt, hogy nagy örömmel fogadtuk mindannyian a remek hírt, hiszen ez nem csak a játékosoknak, hanem a futballt szeretőknek is hihetetlen élmény lesz! Természetesen egy új stadion plusz motiváció mindenkinek. Jó lenne minél hamarabb első osztályú bajnoki mérkőzéseken fogadni otthon az ellenfeleket! Ezért is dolgozunk nap mint nap! Csak egyet sajnálok! Sajnos, mint játékos már nem léphetek pályára egy ilyen csodás létesítményben...- zárta interjúnkat hamiskás mosollyal a szimpatikus vezetőedző. Azt már csak e sorok írója teszi hozzá: valószínűleg nem fog sajnálkozni Nyilas Elek akkor sem, ha a fanatikus szegedi drukkerek "csupán" a vállukon fogják majd körbevinni ebben a "csodás létesítményben"... Sőt, azt külön megígérhetem: a Szeged 2011 NB I-be jutása esetén jómagam fogok összehozni egy Szeged-DVSC öregfiúk meccset Nyilas Elek tiszteletére is a vadonatúj szegedi stadionban! Bár már ott tartanánk...

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.