Közélet

Harmincéves autóval indulnak Afrikába a szegedi ralisok + VIDEÓ

Harmincéves autóval indulnak Afrikába a szegedi ralisok + VIDEÓ

2014. november 3., hétfő
Harmincéves autóval indulnak Afrikába a szegedi ralisok + VIDEÓ
szogi_gyula3_gs

Kalandvágy és jótékonyság is vezérli azt a három szegedi férfit, akik neveztek a Budapest-Bamako Rally 2015-ös futamára. A közel 8500 kilométeres távnak egy harmincéves Volkswagen Passat-tal vágnak neki, útjuk során árvaházakat, iskolákat támogatnának. Ebola-sújtotta vidéket is keresztez a versenyútvonal.

Szegedi indulója is lesz a 2015-ös Budapest-Bamako Rally-nak: három egykori gimnáziumi osztálytárs és jóbarát,

Strohner Csaba

,

Szögi Gyula

és

Varga Béla

jövő januárban állna a rajtvonalhoz, hogy teljesítse a világ legnagyobb amatőr ralibajnokságát. Egész Európát végigautózzák az indulók, majd Marokkón és Mauritánián keresztül érnek a végcélhoz, Maliba.

Nyugat-Afrikába indulnak a "szögediek"

A "Szögediek" néven induló csapat egy harmincéves Volkswagen Passat Variant volánja mögött vág neki a 8464 kilométeres útvonalnak. Szögi Gyula autószerelő édesapjával készítette fel a veterán járgányt a nagy útra. "Verseny, túra és spirit kategóriában lehetett nevezni a ralira, mi ez utóbbi mellett döntöttünk. Csupán húsz jármű indulhat itt, ezek kitétele, hogy kétkerékhajtásúnak, illetve legalább harminc évesnek kell lennie az autónak. A kocsit külön erre az eseményre vásároltuk, egy strapabíró, megbízható fajtára volt szükség, hiszen több mint két héten keresztül napi 600 kilométert kell leküzdenünk, változatos útviszonyok között" - magyarázta a SZEGEDma.hu portálnak Szögi Gyula. Munkájából adódóan megesik, hogy napi több száz kilométert is levezet, ráadásul társai is nagy utazók, így nem rettent meg különösebben a kihívástól. Két marmonkanna üzemanyag és a hosszabb utaknál szokásos alapfelszerelés mellé nem sok különleges dolog kerül az autóba, az élelmiszert és az italkészleteket útközben töltik majd újra. https://www.youtube.com/watch?v=ykgTtBXqcRY Évek óta tervezte már az utat Szögi Gyula, a megvalósításához szükséges anyagi forrást azonban mostanra sikerült csak összegyűjteni. Nagyjából 1,8 millió forintra becsülik a kaland teljes költségvetését, ebben a gépjármű vásárlása, az üzemanyag díja és az adományok értéke is szerepel. A Budapest-Bamako Rally történetében ugyanis hagyománya van már a jótékonyságnak, a szegedi indulók ennek szellemében ruhákat, gyógyszereket, iskolai eszközöket és játékokat vinnének a Village Ventures Alapítvány támogatta árvaházak részére. "Nagy, gazdaságilag fejlett országok kormányainak, nemzetközi szervezeteknek sem sikerült a régió humamitárius nehézségeit megoldania, így mi is csak ezen a kialakult helyzeten szeretnénk adományainkkal enyhíteni" - mondta el a ralin induló férfi. Terveik szerint 30-40 bőr focilabdát is magukkal vinnének, melyeket útközben a gyermekeknek adományoznak a versenyzők. Ez ügyben Szögi Gyula már fel is vette a kapcsolatot

Kiss-Rigó László

megyéspüspökkel, a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia megalapítójával, aki támogatásáról biztosította őket.

Ebola-sújtotta vidéket is érintenek

szogi_gyula2_gs

Nagyobb óvatosságra int, hogy a híradások szerint Maliban is felütötte fejét az Ebola vírus, a World Health Organization (WHO) október 23-án jelentette be itt az első fertőzést. Ez azonban nem tartja vissza a szegedi indulókat, mint mondták előzetesen már tájékozódtak a járványról, és ha az alapvető előírásokat betartják, úgy nem lehet semmi baj. Január 16-án indulnak Budapestről, 16 nappal és közel 8500 kilométerrel később ér véget a nem mindennapi vállalkozás Bamakóban. Anyagiakkal vagy tárgyi eszközökkel (adományokkal, műholdas telefon bérbe- vagy kölcsönadásával, stb.) egészen az indulásig bárki segítheti a ralisokat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.